NOU MINIM RECORD FAŢĂ DE DOLAR Moneda Ucrainei se prăbuşeşte

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 februarie 2014

Parlamentul de la Kiev amână formarea unui guvern de uniune naţională

Moneda Ucrainei, grivna, s-a prăbuşit ieri, atingând un nou record minim faţă de dolar, iar obligaţiunile şi-au reluat declinul după ce Parlamentul de la Kiev a amânat formarea unui guvern de uniune naţională, în lipsa unui compromis în negocierile dintre autorităţi şi reprezentanţii protestatarilor.

Grivna a scăzut cu 6,8% faţă de moneda americană, cursul ajungând la aproximativ 9,8 unităţi/dolar, de la 9,27 la finele zilei precedente. De la începutul anului, grivna s-a depreciat cu 16% raportat, la dolar.

Totodată, randamentul obligaţiunilor de stat ucrainene cu maturitatea în 2023 a crescut cu 0,17 puncte procentuale, la 9,42%.

Pe piaţa financiară există speculaţii potrivit cărora moneda Ucrainei ar trebui devalorizată pentru ca noul guvern ce va fi instalat la Kiev să obţină sprijin financiar internaţional.

"Având în vedere dezechilibrele externe uriaşe ale Ucrainei, o astfel de ajustare pe piaţa valutară trebuie să fie semnificativă pentru ca rata de schimb să ajungă la un nivel sustenabil", a declarat, citat de Wall Street Journal, Timothy Ash, analist la "Standard Bank" din Londra.

Preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, a amânat până joi desemnarea unui nou premier şi votul din Parlament pentru formarea guvernului.

SUA şi UE au promis că vor sprijini financiar noua administraţie de la Kiev, însă numai după instalarea unui guvern. În prezent, linia de finanţare de 15 miliarde de dolari, obţinută la finele anului trecut de Ucraina de la Rusia, este pusă sub semnul întrebării. Moscova nu a făcut încă un anunţ oficial referitor la împrumut, în condiţiile în care continuă să conteste legitimitatea administraţiei interimare instalate după ce fostul preşedinte Viktor Ianukovici, destituit de Parlament, a fugit din Capitală.

Nou guvernator la banca centrală

Parlamentul ucrainean l-a demis, luni, pe guvernatorul băncii centrale, Ihor Sorkin, care a fost înlocuit cu Stepan Kubiv, fost preşedinte al băncii "VAT Kredobank". Sorkin intenţionează să invite la Kiev o misiune a FMI, potrivit presei locale.

Ucraina are nevoie de finanţare externă de 35 miliarde de dolari în următorii doi ani, ca să evite intrarea în încetare de plăţi. Ţara, care se confruntă cu un deficit de cont curent record, şi-a redus rezervele cu 28% în cele 12 luni încheiate în ianuarie, la 17,8 miliarde dolari - cel mai redus nivel din 2006. Dar, conform Institutului pentru Finanţe Internaţionale (IFI), rezervele statului ucrainean au scăzut la 12 miliarde de dolari în prezent.

Potrivit IFI, Ucraina are nevoie de un ajutor financiar imediat ca să evite prăbuşirea economică şi riscul declanşării panicii în sectorul bancar.

Ucraina are pasive de peste 16 miliarde dolari (exclusiv dobânzi), care ajung la maturitate la finele lui of 2015.

Retragerile de numerar de la bancomate, limitate

Pe fondul turbulenţelor de la Kiev, băncile ucrainene au limitat valoarea retragerilor de numerar de la bancomate, considerând că aceasta este o măsură de securitate temporară care să prevină un eventual atac cibernetic.

Limita zilnică privind retragerile variază de la 1.500 la 2.000 de grivne (223 dolari) şi a fost implementată în urma majorării cererii pentru dolari şi euro, deoarece persoanele fizice şi juridice din Ucraina încearcă să evite riscurile legate de deprecierea monedei naţionale.

UE lucrează la un pachet internaţional de sprijin economic pentru Ucraina. Este posibil ca la începutul săptămânii viitoare să fie anunţat un plan pe termen scurt pentru susţinerea financiară a Kievului.

Noul guvern al Ucrainei ar trebui să fie format în cea mai mare parte din tehnocraţi şi ar trebui evitate "cotele politice" de reprezentare, conform protestatarilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb