Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) s-a putut întruni, ieri, după numirea noului preşedinte Leonardo Badea şi a noului prim-vicepreşedinte Ovidiu Răzvan Wlassopol, astfel că instituţia a ieşit din blocaj şi a dat o serie de decizii.
ASF a anunţat, ieri, aprobarea planului de finanţare pe termen scurt pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă MCR şi a celui de redresare pentru restabilirea fondurilor proprii eligibile să acopere SCR în cazul societăţii Compania de Asigurări - Reasigurări EXIM România (CARE România).
Instituţia nu a oferit detalii privind planul aprobat. O altă decizie a fost prelungirea mandatului domnului Andrei-Răzvan Micu pentru funcţia de Preşedinte Directorat la Compania de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România) SA.
Recent, reprezentanţii ASF ne-au transmis că analizează situaţia preşedintelui Directoratului EximAsig, Andrei Răzvan Micu, după ce un acţionar i-a transmis, în luna martie, o sesizare privind faptul că acesta este urmarit penal, fiind în incompatibilitate cu funcţia.
Reprezentanţii ASF ne-au transmis, la finalul lunii trecute: "În acest moment, situaţia domnului Andrei Răzvan Micu face obiectul unui proces de analiză, în cadrul direcţiei de specialitate din cadrul ASF, ale cărui rezultate vor fi făcute publice la momentul adoptării unei decizii".
În schimb, reprezentanţii EximBank, acţionarul majoritar al companiei de asigurări, ne-a declarat că activitatea Eximasig se derulează legal.
EximAsig este în curs de trecere la sistemul de conducere unitar, de la cel dualist.
Anul trecut, compania a avut o pierdere de 19.227.319 lei, faţă de 816.547 lei, în 2015, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.
EximAsig are de recuperat 34 milioane de lei de la Romcab, intrată în insolvenţă în luna februarie, conform tabelului preliminar al creanţelor.
Printre deciziile ASF de ieri se mai numără echivalarea denumirilor claselor de asigurare pentru care a fost autorizată societatea NN Asigurări de Viaţă SA şi notificarea intenţiei societăţii de a desfăşura activitate de asigurare în baza libertăţii de a presta servicii pe teritoriul Bulgariei, dar şi aprobarea proiectului de transfer de portofoliu de asigurări de la societatea Ate Insurance Romania SA, în calitate de cedent, către societatea Euroins România Asigurare Reasigurare SA, în calitate de cesionar.
Euroins a anunţat în luna ianuarie că a încheiat un acord de preluare a portofoliului de asigurări generale de la ATE Insurance România.
Euroins a devenit liderul pieţei asigurărilor auto obligatorii RCA la finalul anului trecut, cu o cotă de piaţă de 20,7%. Compania a înregistrat anul trecut venituri totale de 944,87 milioane lei şi un profit net de 29,08 milioane lei, potrivit datelor trimise la Ministerul Finanţelor.
De asemenea, ASF a aprobat modificarea actului constitutiv al societăţii Uniqa Asigurări de Viaţă SA ca urmare a majorării capitalului social cu suma de 5.423.400 lei, de la 49.560.571 lei la 54.983.971 lei, şi autorizarea solicitării OTP Asset Management România SAI referitoare la transformarea fondului închis de investiţii OTP Expert în fond deschis de investiţii şi înscrierea acestuia în Registrul public al ASF. Totodată, SAI Broker a fost autorizată în calitate de AFIA.
Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului României a adoptat, în şedinţa din data de 28 iunie 2017, hotărârea prin care domnul Leonardo Badea a fost numit în funcţia de Preşedinte al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) - membru executiv, iar domnul Ovidiu Răzvan Wlassopol a fost numit în funcţia de Prim-vicepreşedinte - membru executiv - al Consiliului ASF.
Anterior, domnii Leonardo Badea şi Ovidiu Răzvan Wlassopol au primit avizul favorabil pentru aceste funcţii din partea membrilor comisiilor pentru buget şi comisiilor economice ale celor două Camere ale Parlamentului, conform unui comunicat ASF.
• Leonardo Badea
Domnul Leonardo Badea este licenţiat în Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (1997) şi doctor în contabilitate. Între anii 2012-2016 a fost senator şi, din anul 2016, deputat în Parlamentul României şi Preşedinte al Comisiei de buget, finanţe, bănci din Camera Deputaţilor. În perioada 2008 - 2012 a fost Decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii Valahia din Târgovişte. În prezent este conducător de doctorat la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor.
Totodată, domnul Leonardo Badea este membru în asociaţii profesionale şi ştiinţifice internaţionale precum: European International Business Academy (EIBA) şi Centre D'Etudes sur le Developpement International et les Mouvements Economiques et Sociaux (CEDIMES). Domnul Badea este şi Vicepreşedinte al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România.
• Ovidiu Răzvan Wlassopol
Domnul Ovidiu Răzvan Wlassopol este licenţiat în Ştiinţele Comunicării (2005) şi Drept (2012) şi are un master în Drept financiar, bancar şi al asigurărilor (2015). Are o experienţă de 10 ani în domeniul pieţei de capital, fiind angajat din anul 2007 în cadrul fostei Comisii Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi ulterior în cadrul ASF, unde a ocupat poziţiile de consilier al Comisarului CNVM şi de consilier al Vicepreşedintelui Sectorului Instrumentelor şi Investiţiilor Financiare al Autorităţii.
Domnul Wlassopol a lucrat ca jurnalist timp de cinci ani în cadrul redacţiilor Jurnalul Naţional, Libertatea şi ProTV.