Senatorul Valer Marian a transmis o nouă interpelare adresată ministrului Culturii, Ioan Vulpescu şi ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, prin care sesizează "nereguli şi nelegalităţi grave la Compania Naţională a Imprimeriilor Coresi SA".
Redăm mai jos conţinutul interpelării:
"Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România, reprezentată prin preşedinte Mircia Giurgiu, mi-a semnalat recent, prin două memorii pe care le anexez o serie de nereguli şi nelegalităţi grave referitoare la activitatea directorului general interimar al Companiei Naţionale a Imprimeriilor (CNI) Coresi, Ilie Marius Bogdan, cu privire la care a fost sesizată şi Ministerul Culturii şi Direcţia Naţională Anticorupţie la începutul lunii decembrie 2014, dar până în prezent nu au fost luate niciun fel de măsuri.
CNI Coresi S.A. este o companie cu capital integral de stat, aflată în subordinea Ministerului Culturii şi este formată din sucursalele Imprimeria Ardealul Cluj Napoca, Imprimeria Oltenia Craiova, Imprimeria de Vest Oradea şi Casa Presei Libere Bucureşti (sediul central).
În cursul lunii iunie 2012, în funcţia de director general interimar al SNI Coresi a fost numit domnul Ilie Marius Bogdan, până atunci angajat al Primăriei Municipiului Bucureşti, post în care a fost suspectat de implicare într-o serie de retrocedări dubioase. De la numirea sa în fruntea acestei companii cu vechime şi prestigiu, recunoscută la nivel naţional, în loc să se preocupe de bunul mers al producţiei şi de atragerea de noi comenzi de piaţă, în vederea păstrării locurilor de muncă ale actualilor salariaţi, directorul general interimar Ilie Marius Bogdan a fost preocupat doar de falimentarea companiei şi de vânzarea activelor acesteia. Astfel, imediat după numirea fără concurs în funcţia de director general interimar, a procedat la schimbarea directorilor de sucursale numind la Imprimeria Ardealul Cluj un director interimar din Brăila, iar la Imprimeria Oltenia Craiova un director interimar din Constanţa, care nu aveau niciun fel de legătură sau competenţă aferente domeniului de activitate. Iar, la sfârşitul lunii noiembrie 2014, fără niciun motiv, l-a eliberat din funcţie pe directorul Imprimeriei de Vest Oradea, care avea cele mai bune rezultate şi cel mai mare profit din companie.
Aptitudinile de management ale directorului general interimar Ilie Marius Bogdan sunt mai mult decât îndoielnice, în contextul în care, până în anul numirii sale (2012), CNI Coresi S.A. a înregistrat profit, iar ulterior a înregistrat pierderi economice evidente. Singura preocupare a sa a fost solicitarea de extrase CF şi de oferte de preţ pentru clădirile şi terenurile sucursalelor şi a sediului central, aspect care denotă că intenţia sa era direcţionată înspre cu totul altceva decât activitatea de producţie. Conform memoriilor primite, practic a încercat şi încearcă în continuare să transforme compania de stat într-o simplă agenţie imobiliară personală, la dispoziţia sa şi apropiaţilor care îi acordă susţinere politică.
Astfel, în iunie 2013, a fost înregistrată o primă tentativă de distrugere a activelor CNI Coresi, în sensul scoaterii la vânzare a Imprimerie Ardealul Cluj Napoca (teren şi clădire), dar în urma demersurilor efectuate de liderul sindical al tipografilor din România, Mircia Giurgiu, pe lângă ministrul Culturii de la acea dată, domnul Daniel Barbu, această tentativă a fost stopată, inclusiv prin implicarea prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uiorean. Cu această ocazie s-a formulat propunerea divizării CNI Coresi S.A., astfel încât fiecare sucursală să treacă sub autoritatea consiliilor judeţene, în vederea continuării activităţii de producţie şi a păstrării locurilor de muncă, iar spaţiile excedentare să fie utilizate de consiliile judeţene pentru sedii ale diverselor instituţii din subordine. Această propunere era în consonanţă cu principiile descentralizării şi regionalizării şi asigura rămânerea tuturor imobilelor în proprietatea statului, schimbându-se doar titularul dreptului de administrare, dar până în prezent nu s-a reuşit concretizarea acesteia, din cauza refuzului conducerii CNI Coresi de demarare a unor proceduri legale în acest sens.
În urma stopării acestei tentative de gestiune fraudulosă, directorul general interimar Ilie Marius Bogdan a întârziat deliberat efectuarea unor plăţi către anumiţi furnizori şi colaboratori, cu scopul ca unul dintre creditori să ceară deschiderea procedurii de insolvenţă. Procedura de insolvenţă a fost declanşată în septembrie 2013 şi se află pe rolul Tribunalului Bucureşti. După declanşarea procedurii, a fost desemnat administrator judiciar firma de insolvenţă Victrix Capital SPRL Bucureşti, coordonată de avocatul Cristian Ghiţă, şi, în mod curios şi dubios, director general interimar Ilie Marius Bogdan a fost numit administrator special, aflându-se într-un conflict evident de interese. Printre reprezentanţii în Adunarea Generală a Acţionarilor se află şi Remus Vulpescu, fost şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, cunoscut pentru că a solicitat insolvenţa Hidroelectrica şi a gestionat dezastruos tentativa de privatizare a Oltchim Râmnicu Vâlcea.
După intrarea în insolvenţă s-a decis vânzarea tuturor sucursalelor şi a sediului central şi relocarea aparentă a acestora. În prima parte a anului 2014 a avut loc vânzarea dubioasă şi păguboasă a sucursalei Imprimeria Oltenia Craiova, respectiv a activelor constând în construcţii şi teren în suprafaţă de 14.303 mp, care s-a realizat prin procedura negocierii directe şi nu prin licitaţie publică. Conform memoriilor primite, preţul la care au fost vândute terenul şi clădirea Imprimeriei Oltenia Craiova este de sub 90 euro/mp, în condiţiile acestea sunt situate în zona centrală a municipiului Craiova şi au acces la toate utilităţile necesare. Imobilele susmenţionate au fost vândute S.C. Dapo Euro Imob SRL Galaţi, o firmă înfiinţată în septembrie 2013, se pare că în acest scop, la preţul de 1.680.000 euro inclusiv T.V.A., din care până în luna aprilie 2015 a fost achitată doar o tranşă de 545.000 de euro. Această firmă a vândut ulterior imobilele la un preţ mult mai mare, pe care părţile contractante refuză să-l facă public, în vederea construirii unui hipermarket care aparţine grupului Kaufland.
Anterior, respectiv în cursul anului 2013, Comitetul Director al CNI Coresi S.A. a aprobat vânzarea activelor Imprimeriei Oltenia Craiova la un preţ evaluat de 3.024.646,8 euro, dar directorul interimar şi administratorul special Ilie Marius Bogdan nu a agreat acest preţ şi a solicitat unui număr de trei societăţi de evaluare să efectueze noi evaluări, comunicându-le că pe terenul imprimeriei există o conductă de canalizare şi acest aspect ar trebui să afecteze preţul cu aproximativ 500.000 de euro. Societăţile respective au realizat rapoarte de evaluare cu sume cuprinse între 1,3 milioane de euro şi 2,2 milioane de euro, din care administratorul special Ilie Marius Bogdan şi administratorul judiciar Victrix Capital SPRL au optat pentru evaluarea cea mai scăzută, realizată de firma City Property. În plus, deşi au avut în vedere trei oferte de preţ, de 142 euro/mp, 130 euro/mp şi 110 euro/mp, au acceptat ca terenul să fie evaluat la 75,4 euro/mp (în centrul municipiului Craiova).
Referitor la vânzarea imobilelor susmenţionate arăt că, în calitate de mebru al Comitetului Creditorilor, ANAF s-a opus vânzării activelor Imprimeriilor Oltenia Craiova prin negociere directă, solicitând ca valorificarea bunurilor să se efectueze prin metoda licitaţiei publice cu strigare, dar obiecţiile au fost respinse prin votul decisiv al RAPPS. Pentru relocarea activităţii Imprimeriei Oltenia Craiova, CNI Coresi a cumpărat ulterior un teren în suprafaţă de 3263 metri pătraţi, fără utilităţi, situat la periferia municipiului Craiova ( în cartierul Craioviţa Nouă, str. Constantin Brâncoveanu nr. 38 C), într-o râpă, lângă un cimitir, la un preţ de circa 145/mp.
În cursul acestui an, administratorul special al CNI Coresi, Ilie Marius Bogdan, a comunicat administratorului judiciar Victrix SPRL intenţia de a vinde şi Imprimeria Ardealul din Cluj Napoca, situată într-o zonă centrală (Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr.146), în suprafaţă de 15.000 mp, preţul de evaluare fiind de 3,5 milioane de euro. Suspect este că CNI Coresi a primit deja două oferte de cumpărare, din partea S.C. Studio Green SRL şi Real Estate & Management Solutions SRL, deşi nu a fost anunţată niciun fel de procedură prealabilă de vânzare, respectiv primirea de oferte, organizarea unei eventuale licitaţii etc.
Referitor la aceste nelegalităţi cu incidenţă penală, Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România a depus, în data de 4.12.2014, denunţuri penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, de unde a fost declinat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi la Serviciul Teritorial Cluj Napoca al DNA, de unde a fost declinat la Serviciul Teritorial Craiova al DNA.
Având în vedere că din cele sesizate reiese în mod evident intenţia de falimentare a CNI Coresi S.A. şi se conturează săvârşirea unor infracţiuni de gestiune frauduloasă şi abuz în serviciu, de natură a cauza prejudicii de ordinul milioanelor de euro unei companii cu capital integral de stat, vă solicit, domnule ministru al Culturii să dispuneţi efectuarea unui control amplu şi aplicat asupra activităţii directorului general interimar al CNI Coresi şi să sesizaţi Curtea de Conturi a României şi Direcţia Naţională Anticorupţie asupra nelegalităţilor sesizate, urmând să-mi comunicaţi constatările efectuate şi măsurile dispuse. Iar dumneavoastră, domnule ministru al Justiţiei, vă solicit să verificaţi şi să-mi comunicaţi stadiul de soluţionare al dosarelor penale înregistrate în urma sesizărilor depuse de Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România, precum şi să solicitaţi accelerarea instrumentării acestora în vederea prevenirii potenţialelor prejudicii şi a recuperării prejudiciilor cauzate statului până în prezent.
Solicit răspuns scris şi verbal.
Senator Valer Marian".