Noua lege a adopţiilor le oferă românilor din străinătate şansa de a adopta un copil din ţară

A.G.
Miscellanea / 8 aprilie 2012

Noua lege a adopţiilor le oferă românilor din străinătate şansa de a adopta un copil din ţară

Modificările aduse la sfârşitul anului trecut de către Parlament la Legea privind regimul adopţiilor intră în vigoare sâmbătă 7 aprilie, iar acestea se referă, printre altele, la reducerea perioadei în care copilul este declarat adoptabil, pentru integrarea sa cât mai rapidă într-un mediu familial, oferind totodată românilor din străinătate şansa de a adopta copii din ţară, a declarat directorul naţional al fundaţiei "Hope and Homes for Children" România (HHC România), Ştefan Dărăbuş, citat de Agerpres.

"Din punctul nostru de vedere, ca organizaţie neguvernamentală implicată în protecţia copilului, plusul de valoare pe care-l aduce noua lege a adopţiilor este pozitiv pentru că scurtează timpul de adopţie al copiilor care sunt în situaţie de dificultate în ţară, duce deci la o decizie mai rapidă în privinţa copiilor adoptabili, impulsionând astfel găsirea cu prioritate a unui mediu familial, în detrimentul plasării acestora fie în asistenţă maternală, fie în plasament simplu, dar nu într-o formă finală de plasament familial, cum este adopţia", a afirmat Ştefan Dărăbuş.

Directorul naţional al fundaţiei HHC (România) a subliniat că, în plus de aceasta, noile prevederi legislative "oferă românilor care sunt plecaţi în străinătate şansa să adopte copii din România".

În legătură cu solicitările românilor din străinătate de a adopta un copil, Bogdan Panait, secretar de stat la Oficiul Român pentru Adopţii, a declarat vineri la postul public de radio că "legea spune foarte clar că doar un copil care a trecut prin etapele adopţiei naţionale, abia acel copil poate să fie adoptat internaţional, deci copiii vor fi practic de la trei ani în sus".

Pe de altă, specialiştii, inclusiv medicii neurologici, susţin că primii doi ani de viaţă sunt decisivi pentru dezvoltarea normală a copilului, orice sistem instituţionalizat de protecţie neputând să se substituie mediului familial, dar "în România, copiii sub vârsta de doi ani nu pot fi instituţionalizaţi, ci sunt plasaţi într-un mediu de tip familial", a precizat Ştefan Dărăbuş.

În noua formă, legea prevede termene precise pentru declanşarea procedurii de adopţie, spre deosebire de reglementarea anterioară în care trebuia solicitată instanţei declararea adoptabilităţii, ceea ce conducea la "prelungirea situaţiei incerte a copilului pentru care nu se realiza nici integrarea în familia biologică, dar nici demersurile pentru găsirea unei familii adoptatoare", au subliniat iniţiatorii modificării legislative.

Astfel, copiii aflaţi în sistemul de protecţie socială faţă de care părinţii manifestă dezinteres timp de un an, pot fi declaraţi adoptabili după un an în care Direcţia Generală de Asistenţă Socială constată că nu a existat nicio legătură între copil şi familia biologică şi că nu există posibilitatea reintegrării în familie.

În cazul copiilor cu părinţi necunoscuţi, aceştia pot fi declaraţi adoptabili după 30 zile de la emiterea certificatului de naştere, iar când părinţii naturali îşi dau acordul, termenul este de 60 zile.

Adopţia internă poate fi declanşată şi dacă a trecut un an, iar părinţii fireşti ai copilului şi rudele până la gradul al patrulea ale acestuia nu pot fi găsite ori nu colaborează cu autorităţile în vederea realizării demersurilor pentru reintegrarea sau integrarea copilului în familie.

Legea introduce şi obligativitatea expertizei pentru confirmarea filiaţiei faţă de tată, realizată prin metoda serologică ADN.

Directorul naţional al HHC (România) mai arată că, potrivit datelor Oficiului Român pentru Adopţii, în momentul de faţă există aproximativ 1.900 de copii adoptabili.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb