NOUA ŞEFĂ A GUVERNULUI MOLDOVEAN:  Maia Sandu se angajează să consolideze relaţiile cu UE

A.P.
Comunicate de presă / 16 iunie 2019

 Maia Sandu se angajează să consolideze relaţiile cu UE

Noul premier moldovean Maia Sandu s-a angajat ieri să promoveze relaţiile cu Uniunea Europeană (UE) şi să-i traducă în justiţie pe toţi cei care se fac vinovaţi de abuz de putere, inclusiv pe cel mai puternic oligarh din această fostă republică sovietică, Vlad Plahotniuc, care a părăsit ţara cu o zi înainte.

Ea a făcut aceste declaraţii în prima reuniune oficială a Cabinetului său de coaliţie, format weekendul trecut, în paralel cu Guvernul lui Pavel Flip.

Din Guvernul Sandu fac parte miniştri din cadrul alianţei sale proeuropene ACUM şi din Patridul Socialist (PSRM) al preşedintelui prorus Igor Dodon, care şi-au unit forţele în urma unei crize prelungite, după alegerile legislative din februarie, care nu au condus la o majoritate.

Această criză politică a fost dezamorsată sâmbătă, după ce Curtea Constituţională şi-a anulat o serie de hotărâri cu privire la neconstituţionalitatea noii puteri, la o zi după ce Partidului Democrat din R. Moldova (PDM) a renunţat la putere.

Liderul PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc, a părăsit temporar ţara, a anunţat formaţiunea sâmbătă.

Sandu i-a acuzat pe Plahotniuc şi membri din anturajul său aflaţi la putere de infracţiuni şi corupţie.

"Capii grupării mafiote care au uzurpat puterea şi au terorizat cetăţenii (Republicii) Moldova ani de zile au părăsit ţara", a declarat ea.

"Vrem să vă asigurăm că toţi aceşti responsabili, inclusiv Plahotniuc, vor fi aduşi înapoi în (Republica) Moldova şi vor da socoteală pentru toate abuzurile la care au participat", a spus ea.

Departamentul de Stat american a salutat vineri hotărârea PDM de a se retrage de la putere şi a îndemnat la reţinere în perioada de tranziţie, promiţând că Washingtonul "rămâne angajat" în susţinerea unui "viitor mai prosper şi democratic" al R.Moldova.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, R.Moldova este afectată de corupţie şi instabilitate politică şi a devenit arena rivalităţii între Occident şi Rusia, după ce şi-a proclamat independenţa, în 1991, în urma colapsului fostei Uniuni Sovietice.

Guvernul Sandu - care aduce laolaltă partide proruse şi proeuropene - reprezintă o surpriză pentru mulţi. Într-un rar gest, acesta a fost susţinut atât de Moscova, cât şi de ţări din Occident.

Sandu a subliniat că o îmbunătăţire a relaţiilor cu UE reprezintă o prioritate a Guvernului său, în contextul în care ambiţii de aderare a ţării la Uniunea Europeană (UE) se află într-un punct mort şi în contextul în care Chişinăul doreşte totodată o impulsionare a relaţiilor economice şi comerciale cu Rusia.

"Programul Guvernului arată clar că asocierea cu UE este baza activităţii noastre", a subliniat Sandu, anunţând că o delegaţie urmează să efectueze în curând o vizită la Bruxelles.

"Veţi vedea paşi foarte concreţi, progrese în îmbunătăţirea relaţiilor cu UE", a promis ea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb