Nouă ţări de pe continentul american riverane Oceanului Pacificul, inclusiv Statele Unite, au creat, ieri, o "coaliţie pentru protejarea oceanelor", din Alaska până în Patagonia, o iniţiativă lansată de Chile, relatează Le Figaro, potrivit News.ro.
"Oceanele (...) joacă un rol crucial în efectele schimbărilor climatice", a declarat preşedintele chilian Gabriel Boric, în timpul semnării acordului în marja Summitului Americilor de la Los Angeles, în cadrul căruia protecţia mediului este un subiect important de discuţie.
Liderii din Columbia, Peru, Costa Rica, Ecuador şi Panama, precum şi miniştrii de Externe ai Canadei şi Mexicului şi trimisul special prezidenţial al SUA pentru probleme climatice, John Kerry, s-au alăturat acestei iniţiative.
"Trebuie să lucrăm mai bine pentru a ne proteja mările, deoarece speciile marine nu cunosc graniţe", a declarat pentru AFP preşedintele Costa Rica Rodrigo Chaves, unul dintre semnatarii acordului.
Acest acord are în vedere crearea unor zone marine protejate din Canada până în Chile. Acestea sunt zone delimitate, recunoscute legal, cu rolul de a conserva biodiversitatea marină.
Aceste spaţii au ca scop protejarea speciilor marine unice, creşterea oportunităţilor turistice şi promovarea dezvoltării durabile a comunităţilor de coastă, a explicat Ministerul chilian de Externe. Chile sprijină o iniţiativă de a plasa 30% din suprafaţa oceanelor sub protecţie până în 2030.