NOUL AN UNIVERSITAR Fiecare începe când poate

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 1 octombrie 2019

Fiecare începe când poate

Anul universitar începe la 1 octombrie, teoretic, practic fiecare universitate şi-a ales câte o dată pentru festivităţi, cei mai grăbiţi fiind "politehniştii", care au deja o săptămână de cursuri. La fel ca la începutul anului şcolar şi acum, în fruntea Ministerului Educaţiei se află tot un interimar.

Mai multe universităţi din Bucureşti şi din ţară au organizat, ieri, fes-tivităţi de deschidere a anului universitar 2019-2020. Printre acestea se numără Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice şi Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, dar şi mai multe facultăţi din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative. Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca a deschis noul an universitar, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, care susţine că educaţia ar trebui să cultive talente şi să formeze valori, dar, din păcate, nu aceasta e regula, ci excepţia: "Miniştrii mediocri obţin doar rezultate mediocre. Educaţia din România ar trebui să cultive talente şi să formeze valori. Din păcate, nu aceasta este regula, ci excepţia pe care o întâlnim doar în anumite centre de învăţământ. În plus, la noi, tinerilor nu li se oferă încă suficiente oportunităţi pentru a-şi construi cariere de succes în ţară. (...)Indiferent de calea pe care o alegeţi, sper că vă veţi folosi cunoştinţele acumulate aici nu doar pentru a vă construi o viaţă mai bună, dar şi pentru a ne transforma societatea în mai bine. În ultimii ani, tinerii s-au aflat în fruntea unei veritabile revoluţii a participării civice. La ultimele alegeri, aţi distrus mitul tânărului apatic şi pasiv, care nu iese la vot. Vă felicit şi vă îndemn să rămâneţi la fel de implicaţi, gata oricând să sancţionaţi derapajele decidenţilor politici".

La festivitatea Academiei de Studii Economice din Bucureşti au fost înmânate diplome de excelenţă şi de merit studenţilor care au obţinut cea mai mare medie la admiterea din acest an şi directorilor de colegii şi licee, în semn de apreciere pentru numărul mare de absolvenţi care au devenit studenţi la ASE. Academia de Studii Economice şi-a deschis porţile pentru peste 22.000 de studenţi, dintre care 6.500 de boboci la programele universitare de licenţă, aproximativ 3.000 la programele universitare de masterat şi 200 la programele universitare de doctorat. ASE începe anul universitar cu o poziţionare foarte bună în clasamentele internaţionale de notorietate. Astfel, conform Times Higher Education World University Ranking, Academia ocupă locul I în România între cele nouă universităţi româneşti participante. Preşedintele Senatului Academiei de Studii Economice, Pavel Năstase, le-a spus "bobocilor" că perioada studenţiei este cea mai frumoasă din viaţa unui om, dar are foarte multe capcane care trebuie gestionate foarte bine: "În fiecare an, la început de octombrie, sărbătorim bobocii, noii noştri studenţi, care păşesc pentru prima dată în Aula Magna şi apoi în sălile noastre de curs.(...) Este o trecere foarte importantă de la ceea ce au însemnat pentru dumneavoastră emoţiile, trăirile, din perioada cât aţi fost elevi, la ceea ce înseamnă viaţa de student. În acest context, vreau să vă spun câteva lucruri care mie mi s-au părut importante. În primul rând, perioada de studenţie este cea mai frumoasă din viaţa omului. Are însă foarte multe capcane pe care trebuie să le gestionaţi foarte bine.(...) Mulţi studenţi lasă pregătirea pentru examene pe ultima sută de metri şi nu este bine, de aceea vă sfătuiesc să vă pregătiţi tot timpul, să participaţi la activităţile noastre didactice, să fiţi evaluaţi, pentru că o componentă importantă este evaluarea pe parcurs, în ultimii ani. Şi examenul contează foarte mult. Măsuraţi-vă timpul cu rigla de calcul dacă doriţi să vă rămână şi timp pentru ceea ce înseamnă distracţie şi alte activităţi extra curriculare".

Universitatea din Bucureşti a adus în faţa studenţilor diplomaţi, personalităţi din diverse domenii, profesori, dar şi renumiţi membri ai comunităţii socio-culturale autohtone. Fiecare dintre cele 19 facultăţi ale Universităţii din Bucureşti organizează ceremonia de deschidere a anului universitar după un program propriu, existând câteva, printre care şi Sociologia, care au decis să facă acest lucru astăzi. La festivitatea de la Facultatea de Ştiinţe Politice au sosit ambasadorul Franţei în ţara noastră, Michele Ramis, precum şi ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble. Comunitatea Universităţii din Bucureşti numără aproximativ 34.000 de studenţi şi alte aproximativ 2.000 de cadre didactice universitare în cele 19 facultăţi. Membră activă în cadrul mai multor organizaţii academice internaţionale, între care CIVIS - European Civic University, UNICA - Network of Universities from the Capitals of Europe, Black Sea University Association, EUA - European University Association şi Silk Road University Network, Universitatea din Bucureşti oferă anual peste 350 de programe de licenţă, mas-terat şi doctorat.

Studenţii şi studenţii doctoranzi beneficiază, începând din noul an universitar, de dreptul de a li se recunoaşte, pe lângă creditele transferabile dobândite (în condiţiile legii) la alte instituţii de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu din ţară sau din străinătate, şi creditele transferabile obţinute la alte programe de studii din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior. Flexibilizarea mobilităţii academice a studenţilor, reglementată prin noua metodologie şi aprobată prin ordin de ministrul interimar al Educaţiei Naţionale, Valer-Daniel Breaz, este un răspuns la solicitările mediului academic. Faţă de metodologia anterioară, prin noul act normativ se reglementează posibilitatea ca studenţii să poată beneficia de mobilitate academică definitivă şi în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior. Pentru studiile universitare de licenţă şi studiile universitare de master, mobilitatea academică definitivă se poate realiza numai la început de semes-tru, după primul semestru şi până la sfârşitul penultimului semestru, între programe de studii cu acelaşi număr total de credite de studiu transferabile obligatorii, din aceeaşi ramură de ştiinţă.

În cazul mobilităţii academice definitive, diploma se emite absolventului de către instituţia de învăţământ superior care organizează examenul de finalizare a studiilor. Studentul/studentul doctorand poate beneficia şi de mobilitate academică temporară între două instituţii de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu, după caz, după finalizarea primului an de studii. De asemenea, studentul poate beneficia de mobilitate academică temporară pe cont propriu, în afara acordurilor interinstituţionale de mobilitate academică, la solicitarea acestuia, ca urmare a identificării unei posibile universităţi primitoare. Instituţiile de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu au obligaţia de a actualiza regulamentele privind activitatea profesională a studenţilor, cu prevederile din noul act normativ.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb