Noul Imperiu Otoman, varianta pe energie, prinde contur

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 21 octombrie 2022

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan (Sursa foto: http://kremlin.ru/events/president/ Autor: Mikhail Klimentyev / Russian Presidential Press And Information Office / TASS)

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan (Sursa foto: http://kremlin.ru/events/president/ Autor: Mikhail Klimentyev / Russian Presidential Press And Information Office / TASS)

O durat mai puţin de o săptă­mână ca proiectul anunţat pe 14 octombrie de Vladimir Putin la Astana, capitala Kazahstanului, în urma întâlnirii cu preşedintele turc, să fie confirmat oficial.

Miercuri, preşedintele Erdogan a anunţat că s-a înţeles cu omologul său rus să creeze un "hub de gaze" în Turcia, potrivit RIA Novosti. În timpul unei alocuţiuni adresate parlamentului turc, Erdogan l-a citat pe Putin spunând că Europa ar putea obţine aprovizionarea cu gaze de la hub-ul din Turcia, în timp ce livrările Rusiei către Europa au fost perturbate de sancţiunile legate de Ucraina şi sabotajul de la conductele Nord Stream.

"Am dat, împreună cu Vladimir Putin, ministerului nostru al energiei şi instituţiei abilitate din Rusia, ordinul de a executa o sarcină împreună", afirma Erdogan în timpul unui interviu acordat jurnaliştilor în zborul său de întoarcere de la Astana.

Şeful statului turc mai preciza atunci că hub-ul ar putea fi construit în regiunea Tracia din nord-vestul Turciei.

Spre Turcia mai pleacă în acest moment încă două conducte din Rusia, ambele traversând fundul Marii Negre.

TurkStream, inaugurată în 2020, poate transporta până la 31,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an iar Bulgaria, Grecia, Serbia, România, Ungaria şi Macedonia de Nord sunt alimentate pe această rută. Blue Stream, lansată în 2003, are o capacitate de 16 miliarde mc de gaz pe an.

De ce Turcia şi de ce Marea Neagră?

"Hub-ul gazier" spre Europa propus de Putin "nu are niciun sens", în condiţiile în care europenii vor să-şi reducă dependenţa de hidrocarburile din Rusia, a reacţionat Franţa imediat după întâlnirea de la Astana."Nu vedem niciun sens în a crea noi infrastructuri care să permită să se importe mai mult gaz rusesc", a subliniat preşedinţia franceză, conform AFP.

Cu toate acestea, Turcia este membră Nato, dar nu este şi parte a Uniunii Europene, iar restricţiile aplicate de UE exporturilor de gaz rusesc nu se aplică.

Iar europenii au deja experienţa achiziţiilor de gaz lichefiat rusesc plimbat prin China sau de petrol rusesc adus din India, cu comisioanele aferente, astfel încât de ce nu ar încerca din nou gazul rusesc vândut de turci?

Mai ales că gazul lichefiat american e mult mai scump (ministrul economiei din Franţa critica recent SUA pentru că vinde gazul lichefiat europenilor de 4 ori mai scump decât cer furnizorilor locali) şi nici nu e suficient pentru nevoile Europei.

În plus, Turcia, care are un consum anual în jur de 60 miliarde mc de gaz, dintre care aproape jumătate importat, ar putea avea în curând propriul gaz de vândut.

Statul turc a început să exploateze în acest an, la doi ani de la descoperire, un prim zăcământ de gaz natural în Marea Neagră, cu rezerve estimate de 450 miliarde mc, şi aşteaptă ca acesta să atingă în 2026 vârful de producţie.

Turcia prospectează, de asemenea, de mai mulţi ani în Mediterana de est, unde s-au identificat mai multe zăcăminte în largul coastelor egiptene, libaneze şi israeliene. Cu această ocazie au apărut şi disputele cu Grecia şi Cipru privind delimitarea frontierelor maritime.

Astfel încât va fi mai greu de detectat ce gaz vinde de fapt Turcia, al său ori cel rusesc, mai ales când nevoia umplerii rezervoarelor pentru iarnă este presantă în Europa.

Iar o încetare a conflictului din Ucraina (după alegerile parlamentare din SUA oricum războiul va intra într-o fază mai soft, nu mai este niciun interes electoral iminent pentru "înfrângerea lui Putin") sau îngheţarea sa pe termen lung poate schimba optica statelor europene.

De ce Marea Negră? Pentru că, spre deosebire de Marea Baltică, unde ruşii nu pot supraveghea conductele şi interveni dacă cineva le pune gând rău cu atâtea state Nato ostile în jur (ancheta privind sabotajul Nord Stream trenează de ceva vreme, iar ruşilor nu le-a fost permisă participarea în anchetă), Marea Neagră e un lac ruso-turc după ultimele evenimente din regiune, iar ideea că Bulgaria sau România ar putea să plănuiască un atentat asupra conductelor turceşti pare fantezistă acum.

Una peste alta, Turcia va deveni destul de repede un imperiu economic în zona energiei, dictând alimentarea cu gaze pentru europenii care i-au respins aderarea la un moment dat (grecii se vor simţi cel mai inconfortabil cumpărând gaze de la turci). Ar fi chiar amuzant dacă Erdogan va prelua modelul rusesc de a cere plata gazelor în lire turceşti, în condiţiile în care moneda turcească, cu o inflaţie considerabilă în spate şi cu o politică de reducere a dobânzilor contra curentului impusă de Erdogan, are mare nevoie de o gură de oxigen.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Astăzi putem să vedem cât rău au făcut României cei care au blocat exploatarea gazelor de către Exxon și Petrom, servindu-ne lecții pe flipch art și șervețel: nu ne vindem țara. Ce puteam face astăzi cu miliardele de metri cubi pe care i-am fi scos anual de acolo?

    ?? Am fi fluierat liniștiți la iarnă și pe partea de cantitate și probabil și pe partea de presiune în rețeaua de distribuție 

    ?? Am fi putut exporta gaz la prețurile de astăzi și cum redevența era procentuală ar fi prins bine la bugetul de stat. 

    ?? Discutam altfel cu unii colegi din regiune și din Europa dacă România avea de dat gaze la schimb. Și nu sugerez că ar fi trebuit să șantajăm cu o resursă în spirit sovietic (ăștia-s tot băieții cu flipch art). Nu știu dacă ați observat, oamenii sunt mai prietenoși și mai deschiși când ai ceva valoros de oferit. O fi natura umană, habar nu am.  

    ?? Sau puteam discuta astăzi despre relocarea unei părți a industriei chimice germane la noi în țară dacă le puteam asigura gazul pe un deceniu. Cum credeți că ar fi fost relațiile României cu Berlinul dacă puteam întinde acum o mână salvatoare? 

    ?? Ca să nu mai spun că industria petrochimică din România ar fi avut șansa în aceste zile să urce rapid în lanțul de valoare global. 

    ?? Sau puteam deveni un furnizor de fertilizator pentru agricultura europeană, alt produs pentru care te salută lumea pe stradă. 

    ?? Fluieram și în tranziția energetică cu un combustibil fosil mai puțin poluant pe care-l puteam utiliza până când instalam suficiente capacități nepoluante. 

    Marea Neagră nu e sac fără fund. Bineînțeles că nu le puteam face pe toate, dar uite ce platou interesant am fi avut în față în loc să tot stăm cu ochii pe prognozele meteorologice și să ne întrebăm cât de frig o să fie și dacă ne ajunge gazul din depozite. 

    După ce au dat gol în propria noastră poartă credeți că băieții s-au retras? Nici vorbă. La umbra unor măsuri și intervenții necesare datorită războiului mulți dintre ei visează cu ochii deschiși la marea renaționalizare. Să fie domne’ statul alfa și omega în energie și dacă se poate și în agricultură și industrie. Oamenii nu fac diferența dintre un stat care are o politică industrială și statul care este el însuși politica industrială. Aveți grijă ce vă doriți. Iarna care vine nu e ultima. 

    1. Cate aberatii poti sa spui. In primul rand capacitatea de export a Romaniei e limitata, si chiar daca am vrea noi sau Europenii sa exportam nu putem. Turcii nu foreaza nicaieri in apele romanesti, nici la ei nu au gasit mare lucru, vor sa le ia cu japca de la greci sau ciprioti. "Zona stancoasa, groapa" arata ca habar n-ai ce e aia o exploatare de hidrocarburi. Acumularile de pentrol sau gaze nu se gasesc intr-o groapa, nici pe fundul marii, se afla intr-un rezervor la sute de metri, uneori mii de metri sub plafonul marii.

      (...)Te bucuri de un eventual esec la Romgazului.

      In opinia ta, este mai bine sa consumam bani ca sa importam gaz decat sa ne asiguram necesarul din surse proprii, iar surplusul sa il vindem ca sa aducem valuta in tara. Dupa tine e mai bine sa cheltuim decat sa incasam niste bani. O sa scoatem gazele dupa ce Europa o sa treaca masiv pe regenerabile, iar preturile si interesul pentru gaze vor scadea. Am ratat momentul prielnic. 

      Dragnea (ca si cei care ii tin isonul) a facut jocul Moscovei si a subminat economia nationala prin decizia de a bloca exploatarea gazelor. 

      In plus tu nu poti intelege ceea ce citesti. Nu am mentionat nimic de exploatarea gazelor de catre Romgaz ci m-am referit la momentul in care a fost stopata exploatarea gazelor de catre Exxon (ce ar fi avut loc pe riscul si cheltuiala Exxonului). Daca castiga Exxonul din exploatare, castigam si noi, iar daca pierdea Exxonul noi nu aveam nimic de pierdut. Asa, s-a ratat actualul moment prielnic si in plus riscurile si cheltuielile au trecut acum la Romgaz, care nu are nici forta (financiara si politica) si nici expertiza Exxonului. S-a facut pe placul prostilor si "nu ne-am vandut tara" ci doar am achitat 1 mld de dolari care au iesit din tara, pentru blana ursului din padure, ca sa aratam prostimii ca nu ne vindem avutia (sauditii o fac si le merge bine). Insa problema cea mare nu asta ar fi, ci faptul ca nu suntem in stare sa ne valorificam avutia, nici prin consum propriu si nici prin vanzarea ei la preturi avantajoase.

      Turcii isi fac planuri sa cumpare gaze pentru ca apoi sa le revanda, iar noi avem gaze care asteapta, dar ne plangem ca am putea sa incasam niste bani pe ele, asa ca mai bine nu le folosim si importam. Pe rusi, sauditi, venezueleni, americani, canadieni etc. nu ii deranjeaza ca exporta gaze si petrol si incaseaza bani pe ele. Pe noi ne deranjeaza sa exportam, ne deranjeaza sa importam, ne deranjeaza vara, iarna, inteligenta, bunul simt, seriozitatea si in general tot ceea ce nu este mici, bere, doctorate plagiate, note mari la scoala sau BMWuri. Era mult mai simplu sa vindem gazul la preturile mari de acum (pentru ca el poate fi folosit o singura data) si sa construim hidrocentrale, panouri solare si eoliene (pentru ca apa curge in fiecare an, soarele straluceste in continuare, iar vantul inca bate in tara noastra). 

      Exxon a vândut când a aflat de planurile Rusiei. Dracnia spunea ceva de redevențe care n-au trecut niciodată. Practic, furtul nu s-a finalizat. Au luat și ei 1 mld, dar se vor întoarce după conflict, cu 1 leu. Atunci vei fi în al 9-lea cer.

    "Una peste alta, Turcia va deveni destul de repede un imperiu economic în zona energiei, dictând alimentarea cu gaze pentru europeni" ... asta este enormitatea zilei. Cine a fost in ultimul an in Turcia sau macar citeste ce se intampla pe acolo stie foarte bine ce bine o duc, ce "imperiu economic" au, cate libertati ... mai zilele trecute au murit cativa zeci de mineri in exploatarile de carbune, asta de multe gaze ce au.

    Deci dependeta de gaze rusești,

    Europa la schimbat de dependeta

    turco-americana la preturi MULT Mai MARI 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb