NOUL ŞEF AL COSMOTE ŞI ROMTELECOM: "Fuziunea Romtelecom-Cosmote, de-abia la început"

A.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 6 iunie 2013

"Fuziunea Romtelecom-Cosmote, de-abia la început"

Strategia OTE pe piaţa românească va fi una ofensivă

Discuţiile privind fuziunea dintre Romtelecom şi Cosmote sunt de-abia la început, nici nu au fost stabilite etapele acestui proces, care va mai dura şi nu se va încheia în perioada următoare, a declarat ieri, în cadrul primei întâlniri cu presa, Nikolai Beckers, noul director general al Romtelecom şi Cosmote România.

Oficialii diviziei de comunicaţii a OTE Group ne-au declarat recent că există discuţii în curs între OTE, acţionarul majoritar al Romtelecom, şi autorităţile române, privind fuziunea Romtelecom-Cosmote.

Statul român a agreat în 2011 cu OTE şi Deutsche Telekom numirea unui CEO comun la Cosmote şi Romtelecom şi listarea pe bursă, în cel mult un an de zile, fie a Romtelecom, fie a entităţii rezultate din fuziunea Cosmote cu Romtelecom. Însă, după semnarea acordului, procesul a fost blocat. Anul trecut, Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a anunţat că amână fuziunea din cauza tensiunilor politice.

Noul şef de la Cosmote şi Romtelecom spune că logica economică a fuziunii celor două companii este evidentă: "Am discutat despre convergenţa serviciilor fix-mobil, care acum vine de la doi operatori. Este normal să le unim şi juridic, nu numai operaţional, pentru a avea un proces de business fluent, fără nicio întrerupere. Este mai bine cu o singură factură, un singur call-center, o singură reţea de magazine, un marketing unitar".

Beckers crede că ambii acţionari implicaţi în fuziune, atât OTE, respectiv Deuts­che Telekom, cât şi statul român vor vedea că fuziunea va aduce plusvaloare şi speră că procesul se va încheia cât mai curând.

Cât priveşte restructurări în cadrul Romtelecom şi Cosmote, în urma finalizării fuziunii, Nikolai Beckers spune că este prematură o discuţie despre acest subiect.

"Din fuziunea celor două companii trebuie să creăm cea mai potrivită companie pentru piaţa românească, să aducă un profit sus­tenabil acţionarilor. Dacă nu sunt eficiente, nu avem bani pentru investiţii în noi tehnologii şi atunci intrăm într-o spirală negativă, care va afecta pe toată lumea - salariaţi, acţionari, clienţi", a mai spus noul şef al Romtelecom şi Cosmote România.

Nikolai Beckers a preluat conducerea Romtelecom şi Cosmote România de la 1 aprilie 2013, înlocuindu-l pe Stefanos Theocharopoulos, care ocupa aceste poziţii din ianuarie 2008, respectiv iulie 2011.

Prioritatea mandatului său este, potrivit propriilor declaraţii, dezvoltarea celor doi operatori, care au mari perspective pe piaţa românească: "Pentru beneficiul imediat al clienţilor, precum şi pentru beneficiul pe termen lung al acţionarilor, investiţiile noastre în România vor continua: în tehnologia 4G, pe segmentul mobil - COSMOTE are în plan investiţii masive în următorii 4 ani; în segmentul de Internet fix de bandă largă şi în conţinut TV - o experienţă integrată, prin pachete personalizate".

Nikolai Beckers spune: "Trebuie să vedem de unde luăm aceşti bani. Nu m-ar deranja parteneriate cu alţi operatori şi cred că sunt şi fonduri europene".

Cât priveşte durata mandatului său în România, Nikolai Beckers a spus că aceasta este la latitudinea acţionarilor.

Strategia OTE pe piaţa românească va fi una ofensivă, a mai spus Nikolai Beckers, adăugând: "Nu trebuie să avem o strategie defensivă, ci una ofensivă (...) Unul dintre obiectivele mele este să susţin profitabilitatea celor două companii şi să o optimizez, printr-o eficientizare a proceselor şi prin încurajarea performanţei".

Acţionarii Romtelecom sunt: OTE International Investments (Grecia) care deţine 54,01% din capitalul social, Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) - 45,99% şi Deutsche Telekom care deţine 40% din OTE.

În cazul operatorului de telefonie mobilă, acţionarii sunt Cosmote Mobile Telecommunications (Grecia) - 70% şi Romtelecom - 30%.

Domnul Eugen Schwab-Chesaru, directorul general Pierre Audoin Consultants (PAC) Europa de Est, a declarat recent pentru ziarul BURSA că fuziunea Romtelecom-Cosmote nu ar avea neapărat un impact major asupra pieţei telecom din România (ca şi mărime sau evoluţie/ trend), însă ar putea clarifica poziţia/oferta celor doi operatori şi le-ar oferi un brand awareness comparabil cu cel al principalilor concurenţi (Vodafone şi Orange). "Ar fi, de asemenea, o oportunitate de accelerare în oferte integrate IT&C, ceea ce lipseşte aproape complet peisajului telecom din România, însă este de foarte mare preţ în pieţe mature", a mai spus domnul Eugen Schwab Chesaru.

Nikolai Beckers: "Câţiva dintre pilonii principali pe care îi voi urmări în mandatul meu sunt: construirea de oferte integrate pentru segmentul B2B, încurajând astfel crearea unei platforme care să vină în sprijinul afacerilor şi al antreprenorilor; consolidarea strategiei orientate către clienţi, prin multiplicarea beneficiilor pentru aceştia, pornind de la nevoile lor şi continuând cu dezvoltarea tehnologiilor corespunzătoare (de exemplu, implementarea LTE în România şi dezvoltarea reţelei Romtelecom) şi consolidarea oportunităţilor pe segmentul TV".

Romtelecom iniţiază un parteneriat strategic cu Google pentru a ajuta companiile şi antreprenorii să-şi dezvolte afacerile prin creşterea vizibilităţii online a acestora. Astfel, Romtelecom Business Solutions îşi extinde aria de expertiză, devenind un consultant în publicitate, mai ales pentru clienţii companii de dimensiuni mici şi medii. Compania iniţiază acest parteneriat în cadrul unui acord încheiat între Deutsche Telekom şi Google la nivel european, fiind printre primele companii din grup care lansează un astfel de proiect.

Veniturile Romtelecom au scăzut cu 9,2%, în primul trimestru

Veniturile Romtelecom au scăzut cu 9,2%, la 145,5 milioane euro de la 160,2 milioane euro, în primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2012, potrivit raportului financiar publicat de OTE, acţionarul majoritar al operatorului autohton de telefonie. Documentul arată că profitul EBITDA s-a diminuat cu 5,7%, la 38,1 milioane euro, în timp ce marja de profitabilitate a companiei a înregistrat o evoluţie pozitivă, îmbunătăţindu-se de la 25,2% la 26,2%, ca urmare a măsurilor de reducere a costurilor, adoptate de companie.

Pe segmentul telefoniei fixe, compania a înregistrat un declin de 16%, încasările din taxe de interconectare cu alte reţele de telecomunicaţii scăzând cu 24%.

În perioada analizată, veniturile din servicii TV au crescut cu 9,2%, iar operaţiunile derulate pe segmentul serviciilor de internet în bandă largă (broadband) au generat încasări mai mari cu 6,5%.

Serviciile de televiziune au înregistrat o creştere cu 7,3% a numărului de clienţi, de la 1,19 milioane la 1,27 milioane.

Cheltuielile operaţionale ale Romtelecom au scăzut cu 11,5%, în timp ce cheltuielile cu personalul au rămas neschimbate.

Compania a înregistrat costuri de 1,4 milioane euro, generate de programul de disponibilizări voluntare.

Veniturile Cosmote România au scăzut cu 7,8%

Veniturile Cosmote România au scăzut şi ele, cu 7,8%, la 108,2 milioane euro, în primul trimestru al acestui an faţă de aceleaşi luni ale lui 2012, pe fondul diminuării tarifelor de terminare a apelurilor cu peste 25%, după cum a anunţat compania. EBITDA (câştiguri operaţionale înaintea dobânzilor, taxelor şi amortizărilor) a scăzut cu 6,2%, ca urmare a măsurilor drastice de reglementare. Marja EBITDA a atins 22,5%, în creştere cu 0,4 puncte procentuale.

Baza de clienţi business ai Cosmote România a crescut cu 21,4%, în perioada analizată, iar baza de clienţi 3G a crescut cu 28,6%.

La finalul lunii martie 2013, numărul total de clienţi ai Cosmote România (inclusiv Zapp) a fost de 6,1 milioane, proporţia abonaţilor fiind de 24,9%, aproximativ la acelaşi nivel cu T1 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb