NU E NICIO PĂCĂLEALĂ De la 1 aprilie, se scumpeşte agentul termic în Bucureşti

I.GHE.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 31 martie 2022

Nicuşor Dan

Nicuşor Dan

Bucureştenii vor fi nevoiţi să achite, începând cu 1 aprilie, 330 lei (la care se va adăuga TVA) pentru o gigacalorie, faţă de 143 lei cât este încă preţul pentru agentul termic în aceste zile. Consiliul General al Capitalei a aprobat, ieri, cu 33 de voturi pentru, creşterea preţului la gigacalorie, în condiţiile în care preţul de producere a gigacaloriei a fost majorat de ANRE la finalul lunii octombrie 2021, iar cel de transport şi distribuţie pe 18 ianuarie, majorarea fiind de 86% faţă de sezonul trecut de încălzire. Astfel, preţul gigacaloriei a ajuns la 860 lei, dar bucureştenii au plătit 143 lei. Cetăţenii nu pot plăti retroactiv, diferenţa urmând să fie plătită de Primărie, prin subvenţie.

"Majorarea tarifului suportat de bucureşteni pentru gigacalorie este necesară pentru a echilibra întreg sistemul centralizat de încălzire. Mă bucur că avem acordul majorităţii din CGMB pentru această majorare absolut necesară. Tariful nu a mai fost modificat din 2011. Prin această majorare ajungem la un tarif apropiat de celelalte oraşe din România. De exemplu, la Timişoara se plăteşte 350 lei pe gigacalorie, la Oradea 373 lei pe gigacalorie, iar la Constanţa 450 lei pe gigacalorie. Aceste preţuri există din ianuarie/februarie, deci locuitorii acestor oraşe au plătit sau plătesc facturi majorate şi pentru lunile de iarnă. În Capitală, creşterea preţului la gigacalorie se va simţi deocamdată mai puţin, pentru că am intrat în primăvară şi în curând, timp de jumătate de an, nu va mai fi nevoie de furnizarea căldurii", a declarat primarul general, Nicuşor Dan, ieri la începutul şedinţei Consiliului General Municipal.

Majorarea preţului gigacaloriei a fost susţinută de consilierii PNL, PMP şi USR, cei din urmă condiţionând modificarea tarifului de un pachet de măsuri care include:

- modificarea strategiei de termie în sensul diversificării surselor de producţie - pompe de căldură, cogenerare, investiţii private;

- simplificarea procedurilor de debranşare pentru consumatorii captivi, care sunt la capetele reţelelor şi primesc în mod deficitar agentul termic şi nu se pot găsi soluţii pe termen scurt.

Aurelian Bădulescu, consilier general PSD, a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, argumentând că bucureştenii nu sunt pregătiţi să facă faţă acestui tarif, că pierderile tehnologice nu au fost evidenţiate şi că nu au fost luate în calcul categoriile vulnerabile. Fostul viceprimar general al Capitalei a precizat că va propune un proiect de hotărâre prin care să fie protejate categoriile vulnerabile.

În prezent, preţul pentru populaţie este de 143 lei, iar preţul aprobat ieri pentru gigaclorie este de 860 lei, din care doar 330 lei plus TVA vor fi plătiţi de populaţie, diferenţa acoperită din bugetul municipalităţii.

În acest momet doar 12% din reţeaua principală de termoficare a Capitalei este modernizată, iar pierderile se situau în anul 2020 la aproape 2,2 milioane litri pe oră.

Sistemul de termoficare a înregistrat în primele şase luni ale anului trecut 836 de avarii pe circuitul primar şi 844 de avarii pe circuitul secundar. În ceea ce priveşte cantitatea de apă de adaos, adică pierderile din reţea, care a fost cumpărată în primul semestru din anul 2021, aceasta depăşeşte 9,4 milioane metri cubi.

562.000 apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire din municipiul Bucureşti, sistem de care beneficiază aproximativ 1,2 milioane locuitori. La sistem mai sunt racordate 5600 instituţii bugetare, agenţi economici şi sere.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Se pare ca Romania detine si tehnologia scutului de protectie si pentru decontaminare nucleara, in acest context. Este aceeasi oare cu cea a Fundatiei Keshe?

    cumparam 2 kile de calorii sui le bagam in chiloti...

    De 32 de ani traim mai rau ca pe vremea lui Ceausescu. Ne-au saracit din 89 incoace acesti hoti, mafioti care inca ne conduc. Acum ne saracesc din nou ca asa vrea SUA si UE. Ne-au transformat in colonie cu ajutorul SUA si UE. Avem preturi de Germania si salarii de mizerie. Platim benzina si motorina mai scump ca in Austria, nu-i asa ei au petrol. In curand depasim preturile din Germania. Desi barilul scade la noi la pompa tot cresc preturile. La Petrom costul cu extragerea petrolului in tara a fost de 13 dolari pe baril si ei ni-l vand cu 100 de dolari pe baril, asta inseamna sa ai un stat mafiot. Nu exista in toata UE ca pretul motorinei sa fie mai mare ca al benzinei, numai la noi ne jecmanesc austrieci pe fata cu acordul statului, al institutiilor, Consiliul Concurentei, ANCP si altele. Pai faceti ma si la voi in Austria pretul la motorina mai amare ca al benzinei. Ungaria a plafonat pretul la benzina si motorina la 6,20 lei, fara o molecula de petrol.De fapt, totul a ajuns mai scump ca in vest cu toate ca avem resurse, dar numai sunt ale noastre. Suntem condusi de hotii, tradatorii si mafiotii cu un singur nume: PSD, PNL si UDMR.

    Numai la Bucuresti era pretul asa mic aproape pe gratis ca nu-ia asa trebuie sa ai liniste. Toata tara plateste peste 400 lei gigacaloria. Au bagat banii in Bucuresti si se baga in continuare ca sa aiba liniste ca sa poat fura tara asta. Toti ceilalti din tara platesc pentru ca in Bucuresti sa fie liniste.

    Termoenergetica tocmai a anuntat ca, de astazi, incepe sa opreasca furnizarea caldurii. Stirea apare in BURSA.

    Deci, la ce bun sa maresti de la 1 Aprilie?  

    1. Sa te obisnuiesti cu gandul pana la iarna care vine. Impactul la iarna nu va mai fi asa mare pentru ca ai aflat si ai acceptat. 1 Aprilie ziua pacalelilor, adica sa le mai tragem o teapa poporului.

      Nu este vorba doar despre termie. Gigacaloria o plătim și pentru agentul termic care încălzește apa, adică pentru apa caldă de la robinet.

      Multumesc pentru clarificare.

    S-a ajuns ca Statul român sa ia jumătate din salariul brut exact ca în 2004 pe timpul PSD. Ce face cu banii?

    Da era de asteptat sa se scumpeasca gigacaloria si in Bucuresti... nimic deosebit ei aveau cea mai mare subventie din tara si nu era corect... Acum e mai bine numai caldura si apa calda sa fie.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb