NU LUA CU TINE TELEFONUL ÎN BAIE! În fiecare clipă te văd doi: Dumnezeu şi spionajul israelian

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional #IT / 29 iulie 2021

În fiecare clipă te văd doi: Dumnezeu şi spionajul israelian

Pegasus permite supravegherea permanentă a aşa-numitelor "ţinte" aflate la mii de kilometri distanţă Will Cathcart, şeful Whatsapp: "Spyware-ul periculos al NSO este folosit pentru a comite abuzuri grave în privinţa drepturilor omului în întreaga lume şi de aceea trebuie oprit" Amnesty International solicită un moratoriu global cu privire la echipamentele de supraveghere

Activitatea de spionaj a depăşit orice aşteptări, în condiţiile dezvoltării noilor tehnologii, de tip IoT şi inteligenţă artificială. Cine crede că are o viaţă liniştită se înşală, pentru că noile tehnologii şi mai ales noile aplicaţii permit unei persoane aflată la mii de kilometri distanţă să vadă tot ceea ce faceţi, scrieţi, vorbiţi sau înregistraţi prin intermediul telefonului mobil. Viaţa privată poate deveni, astfel, publică pentru oricine, iar ultimul exemplu elocvent este scandalul legat de Pegasus, malware-ul militar produs de compania israeliană NSO Group.

Pegasus poate infecta orice tip de telefon, prin intermediul unui atac de tip "zero-click", în care vulnerabilităţile din serviciul iMessage din iPhone permit infecţia prin simpla primire a unui mesaj, nefiind necesară interacţiunea cu utilizatorul. Scopul este de a prelua controlul complet asupra sistemului de operare al dispozitivului mobil, fie prin rootare (pe dispozitivele Android), fie prin jailbreaking (pe dispozitivele Apple iOS).

Pegasus permite accesarea neautorizată a camerei video a telefoanelor mobile, înregistrarea de imagini, sunete, copierea de mesaje şi fotografii şi stocarea lor la mii de kilometri distanţă de locul în care se află persoana aflată sub supraveghere permanentă. Pegasus poate accesa telefoanele mobile fără ca un utilizator să ştie, permiţând clienţilor să citească fiecare mesaj, să urmărească locaţia unui utilizator şi să atingă camera şi microfonul telefonului.

Conform unei liste care a ajuns în posesia jurnaliştilor de la Forbidden Stories, o platformă franceză non-profit, şi a datelor obţinute de organizaţia Amnesty International, peste 50.000 de numere de telefon din întreaga lume au fost accesate de Pegasus, proprietarii acestora putând fi potenţial spionaţi zi de zi, 24 de ore din 24, de către autorităţile naţionale care au achiziţionat programul respectiv şi, în final, de firma producătoare din Israel.

Din cele 50.000 de numere de telefon, de la declanşarea scandalului şi până acum au fost identificate peste 1000 de persoane din 50 de ţări care au fost selectate de clienţii companiei israeliene NSO pentru a fi supravegheate permanent prin intermediul telefonului mobil. 15.000 din cele 50.000 de numere de telefon urmărite prin Pegasus sunt din Mexic şi din Orientul Mijlociu. Cele mai multe numere de telefon incluse în lista respectivă sunt, pe lângă Mexic, din Azerbaidjan, Bahrain, Ungaria, India, Kazahstan, Maroc, Rwanda, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Au existat zvonuri conform cărora pe lista respectivă s-ar afla şi zece numere din telefon din ţara noastră, dar până acum nu au apărut informaţii concrete în legătură cu acest aspect.

Întrebat, recent, dacă este posibil ca numărul său să constituie una dintre ţintele urmărite prin programul Pegasus, prim-ministrul Florin Cîţu a spus că în niciun caz, deoarece este foarte atent la aplicaţiile pe care şi le descarcă în telefon.

Emmanuel Macron, printre posibilele ţinte aflate sub supraveghere

Aproximativ 400 de numere de telefon, potenţial supravegheate, aparţin cetăţenilor britanici. Printre cei care ai fi supravegheaţi de guverne ce utilizează spyware Pegasus se numără avocaţi, academicieni, şeful unui grup de reflecţie şi baroneasa Pola Uddin, care este membru al Camerei Lorzilor.

Lista respectivă include 189 de jurnalişti (printre care se numără cei de la Associated Press, Reuters, CNN, The Wall Street Journal, Le Monde, The Financial Times, AlJazzera), peste 600 de politicieni şi oficiali guvernamentali, cel puţin 65 de oameni de afaceri, 85 de activişti pentru drepturile omului şi 14 şefi de state (printre care se află preşedintele francez Emmanuel Macron), dar şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel şi fostul preşedinte al Comisiei Europene, italianul Romano Prodi, conform celor de la Washington Post. Potrivit listei, preşedintele sud-african şi liderii de stat din Pakistan, Egipt şi Maroc se află printre şefii de stat care constituie ţinte pentru urmărirea prin programul Pegasus, lângă aceştia fiind menţionaţi şi mai mulţi lideri politici din India.

Printre oamenii de afaceri spionaţi prin intermediul programului Pegasus s-ar afla, conform publicaţiei franceze Le Monde, şi qatarezul Nasser al-Khelaifi, preşedintele clubului de fotbal Paris Saint Germain şi director executiv al beIN Sports.

În privinţa spionării preşedintelui Macron, autorităţile franceze susţin că investighează problema şi au câteva indicii conform cărora responsabili pentru aceasta ar fi membrii ai guvernului din Maroc. Cert este că, în urma declanşării scandalului Pegasus, Emmanuel Macron şi-a schimbat ambele telefoane pe care le utiliza şi numerele de telefon folosite, pentru a înlătura orice risc.

Referitor la situaţia de mai sus, Agnes Callamard, secretar general al Amnesty International, a spus: "Dezvăluirea fără precedent a faptului că telefoanele a cel puţin paisprezece şefi de stat ar fi putut fi piratate folosind programele spion Pegasus ale NSO Group ar trebui să trimită un fior în spatele liderilor mondiali. Ştim de multă vreme că activiştii şi jurnaliştii reprezintă ţinta acestui hacking subrept al telefonului - dar este clar că nici cei care au cele mai înalte niveluri de putere nu pot scăpa de sinistra răspândire a spyware-ului NSO.

NSO Group nu se mai poate ascunde în spatele afirmaţiei că spyware-ul său este folosit doar pentru combaterea criminalităţii - se pare că Pegasus este şi spyware-ul ales pentru cei care doresc să spioneze guvernele străine. Dezvăluirile înfricoşătoare ale Proiectului Pegasus subliniază nevoia urgentă a unei reglementări puternice pentru a stăpâni o industrie de supraveghere care acum acţionează ca în vestul sălbatic. Statele trebuie să pună în aplicare un moratoriu global asupra exportului, vânzării, transferului şi utilizării echipamentelor de supraveghere până când se instituie un cadru de reglementare solid care să respecte drepturile omului. Grupul NSO trebuie să înceteze imediat să-şi vândă echipamentele către ţări cu un istoric negativ în privinţa apărării drepturilor omului şi a jurnaliştilor. Guvernul israelian nu ar trebui, de asemenea, să autorizeze licenţe pentru exportul tehnologiei de supraveghere cibernetică a NSO Group dacă există un risc substanţial ca aceasta să poată fi utilizată pentru încălcarea drepturilor omului".

Unul dintre fondatorii NSO Group recunoaşte folosirea abuzivă, de către clienţi, a programului Pegasus

În acelaşi timp, Amnesty International a arătat că activităţile derulate prin programul Pegasus au fost intense în ultimii ani. Astfel, în urma verificărilor, s-a stabilit că spyware-ul pilot Pegasus al NSO Group a fost instalat cu succes pe telefonul lui Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, la doar patru zile după ce acesta a fost ucis în consulatul saudit din Istanbul în 2018, şi că există indicii că firma din Israel l-a spionat anterior pe Khashoggi.

Confruntaţi cu scandalul imens legat de implementarea noului program de spionaj, reprezentanţii companiei israeliene NSO Group au negat că datele apărute apărute în presă au fost obţinute din serverele firmei, susţinând că acestea nu au fost stocate niciodată de societatea respectivă. NSO Group a subliniat că şi-a vândut produsul doar guvernelor naţionale şi agenţiilor guvernamentale. Potrivit companiei private israeliene, 40 de ţări sunt clienţii software-ului.

Unul dintre fondatorii NSO, Shalev Hulio, susţine că NSO nu are nicio afiliere cu lista numerelor de telefon care s-au dovedit a fi ţinte ale încercărilor de hacking Pegasus. Hulio a declarat că unii dintre clienţii NSO au folosit în trecut în mod abuziv Pegasus, dar contractul cu aceştia a încetat, iar compania nu este obligată să furnizeze numele clienţilor respectivi. El a mai spus că NSO este capabil să lovească un kill switch dacă un client încalcă regulile acordului său. De asemenea, sunt capabili să identifice numerele de telefon vizate de software numai dacă clientul sau un denunţător le oferă.

Potrivit unor surse din cadrul companiei, care au furnizat informaţii către mass-media, printre clienţii care au folosit abuziv programul se numără cei din Arabia Saudită, Dubai şi Mexic. Marocul, Rwanda şi India, care, la fel ca Ungaria, au fost acuzaţi de supravegherea ilegală, au respins acuzaţiile. Mexicul, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite nu au răspuns la întrebările din Washington Post.

Cu toate acestea, majoritatea celor implicaţi în investigarea scandalului consideră că afirmaţiile celor de la NSO Group sunt incorecte şi susţin că folosirea abuzivă a spyware Pegasus evidenţiază lipsa aproape completă de reglementare a industriei de supraveghere globală privată.

Cert este că, în urma scandalului, Amazon Web Services şi-a întrerupt infrastructura şi conturile legate de grupul NSO, mai ales că, potrivit informaţiilor oferite de Amnesty International, una dintre reţelele Amazon, CloudFront, a fost folosită pentru a implementa Pegasus pe obiectivele clienţilor NSO, inclusiv un avocat francez pentru drepturile omului. Raportul Amnesty International afirmă că NSO foloseşte servicii ale altor companii, precum Digital Ocean, OVH şi Linode.

WhatsApp, a cărui aplicaţie a fost folosită anterior ca suport pentru Pegasus pentru a accesa telefoanele persoanelor vizate, a cerut prin Will Cathcart, şeful companiei, un "moratoriu global asupra utilizării unei tehnologii de supraveghere inexplicabile", deoarece "spyware-ul periculos al NSO este folosit pentru a comite abuzuri grave în privinţa drepturilor omului în întreaga lume şi de aceea trebuie oprit".

Guvernul de la Budapesta, unul dintre beneficiarii programului Pegasus

Printre guvernele care au cumpărat o astfel de tehnologie se numără şi cel de la Budapesta, condus de Viktor Orban, care se pare că a folosit Pegasus pentru a-i supraveghea pe jurnaliştii incomozi, proprietari de mass-media, personalităţi politice din opoziţie şi pe unii reprezentanţi ai societăţii civile din Ungaria. În urma dezvăluirilor, reprezentanţii opoziţiei politice de la Budapesta au solicitat demisia guvernului condus de Viktor Orban. Cu toate acestea, legea maghiară prevede că, în cazurile în care securitatea naţională este în joc, serviciile de informaţii pot dispune supravegherea fără mandat judiciar, fiind necesară doar aprobarea ministrului justiţiei.

Judit Varga, ministrul Justiţiei de la Budapesta, a refuzat să comenteze dacă guvernul maghiar foloseşte Pegasus, dar a spus că "fiecare ţară are nevoie de astfel de instrumente" de supraveghere.

Printre cei selectaţi pentru supravegherea prin programul Pegasus se află cinci jurnalişti maghiari şi Gyorgy Gemesi - primarul oraşului Godollo şi şef al asociaţia naţionale a primarilor, care este unul dintre opozanţii politici ai lui Viktor Orban.

Conform reprezentanţilor NSO Group, acest program nu a fost niciodată destinat oficialilor guvernamentali să-şi monitorizeze rivalii politici. Software-ul a fost dezvoltat special pentru a oferi naţiunilor capacitatea de a-i găsi pe autorii crimei organizate, pedofilii, pe cei care fac trafic de persoane şi pe terorişti.

Israelul a început o investigaţie privind Pegasus

Israelul a înfiinţat, în urmă cu o săptămână, o comisie care va analiza acuzaţiile potrivit cărora controversatul software de supraveghere telefonică Pegasus al NSO Group a fost utilizat în mod abuziv pe fondul unui scandal de piratare care a afectat guvernele la nivel global.

Anunţul făcut de Ram Ben Barak, şefului Comisiei pentru afaceri externe şi apărare a parlamentului israelian, a venit pe fondul dezvăluirilor că spyware-ul firmei israeliene pare să fi fost folosit de guverne în supravegherea şefilor de state, a personalităţilor din opoziţie, a activiştilor şi a jurnaliştilor, ale căror nume se află printre cele aproximativ 50.000 de potenţiale ţinte dintr-o listă care a ajuns în posesia Amnesty International şi Forbidden Stories..

Ram Ben Barak, fost şef adjunct al agenţiei de spionaj Mossad din Israel, a declarat pentru postul Army Radio: "Unitatea de apărare a numit o comisie pentru a cerceta acuzaţiile. Când îşi termină analiza, vom cere să vedem rezultatele şi să evaluăm dacă trebuie să facem corecţii".

La rândul său, Shalev Hulio, directorul executiv al NSO Group a declarat pentru Army Radio că "ar fi foarte mulţumit dacă ar exista o anchetă, astfel încât să ne putem reabilita numele" şi a susţinuit că acuzaţiile fac parte dintr-un efort mai mare "de a murdări toate industria cibernetică israeliană ".

NSO a declarat că a exportat acest program în 45 de ţări cu aprobarea guvernului israelian.

Hulio a spus că nu poate dezvălui detaliile contractelor sale din cauza "problemelor de confidenţialitate", dar a menţionat că va oferi transparenţă deplină oricărui guvern care caută mai multe detalii.

"Să vină orice entitate de stat - orice funcţionar din orice stat - şi voi fi pregătit să le deschid totul, ca să intre, să sapă de sus în jos", a afirmat directorul executiv al NSO Group.

Ram Ben Barak a ţinut să menţioneze că prioritatea Israelului a fost "revizuirea întregii proceduri de acordare a licenţelor" şi că programul Pegasus a expus multe "celule teroriste".

"Dacă a fost folosit în mod greşit sau vândut unor autorităţi sau instituţii iresponsabile, este ceva ce trebuie verificat", a spus Ram Ben Barak.

Istoria NSO Group

Cu sediul în Herzliya, localitate situată în nordul Tel Avivului, NSO Group Technologies a fost înfiinţată în 2010 de Niv Carmi, Shalev Hulio şi Omri Lavie. Numele companiei este un acronim al prenumelor celor trei fondatori ai săi. Hulio şi Lavie sunt prieteni din copilărie, despre care se crede că sunt foşti membri ai Unităţii 8200, o unitate de colectare de informaţii a Forţelor de Apărare din Israel. Anterior, colaboraseră la lansarea a două startup-uri la începutul anilor 2000 - MediaAnd şi CommuniTake. În timp ce MediaAnd, un startup de plasare de produse, a falimentat în urma recesiunii economice din 2008, tehnologia dezvoltată de CommuniTake, care putea accesa de la distanţă un telefon mobil, a fost precursorul grupului NSO.

La câţiva ani de la înfiinţarea CommuniTake, Hulio şi Lavie au colaborat cu Niv Carmi, un fost agent de informaţii al Mossad, pentru a înfiinţa NSO. Carmi a fost responsabil pentru aspectul tehnologic, în timp ce Hulio şi Lavie s-au ocupat de partea de afaceri. Carmi a plecat din companie imediat după dezvoltarea produsului, dar Hulio a continuat să conducă compania în calitate de director executiv, în timp ce Lavie este membru al consiliului de administraţie al companiei.

Primul contract încheiat de NSO Group privind programul Pegasus a fost cu Mexic, în anul 2011, când fostul preşedinte Felipe Calderon a dorit achiziţionarea acestui produs pentru a urmări cartelurile de droguri. Pe baza acestui program, autorităţile mexicane l-au arestat în 2016 pe şeful cartelului Sinaloa, Joaquín Guzman alias El Chapo. Cu toate acestea, spyware-ul nu a fost folosit pentru a viza doar stăpânii drogurilor şi cartelurile lor. În 2017, ONG-urile din Mexic au desfăşurat o anchetă pe scară largă privind "supravegherea sistematică" efectuată de agenţiile guvernamentale asupra jurnaliştilor ucişi şi a membrilor familiei acestora.

Constatările anchetei au fost distribuite pe reţelele de socializare folosind hashtagul # GobiernoEspía (#SpyingGovernment) şi au susţinut că Mexicul a cheltuit mai mult de 80 de milioane de dolari pe spyware-ul Pegasus de la NSO.

Deţinătoare a unei participaţii importante în NSO Group, compania Novalpina Capital se află în lichidare

În 2014, firma americană de capital privat Francisco Partners a cheltuit 120 de milioane de dolari pentru a cumpăra o participaţie majoritară la NSO Group. Cinci ani mai târziu, în 2019, firma şi-a vândut participaţia către fondatorii şi conducerea grupului NSO şi către firma europeană de capital privat Novalpina Capital, dar detaliile financiare ale achiziţiei nu au fost divulgate. La acea vreme, compania era evaluată la 1 miliard de dolari, potrivit unui raport Reuters.

Conform unei ştiri publicată, ieri, de dailystar.com, care citează Agenţia France Presse, Novalpina Capital, compania de capital privat care deţine NSO, a fost dizolvată după o dispută între cofondatorii săi. Lichidarea sa lasă neclară proprietatea viitoare a NSO. Novalpina mai deţine grupul de cazinouri din Estonia Olympic Entertainment şi compania farmaceutică franceză X.O.

Financial Times a raportat că investitorii Novalpina vor stabili în "6 august dacă vor lichida fondul prin vânzarea rapidă a activelor sale sau dacă vor numi o terţă parte care să preia controlul asupra acesteia".

Cotidianul francez Les Echos a afirmat că lichidarea companiei Novalpina Capital a fost cauzată de scandalul iscat în jurul NSO şi programului Pegasus, care "ar fi paiul care a spart cămila".

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Usor usor ne intoarcem la telefoanele cu disc despre care stim ca sunt ascultate si suntem atenti la ce vorbim :)

    1. pentru comunicatii sigure folositi modele vechi de telefoane

      nokia 3310 5110 6210 6310 8210 8310  

      ericsson R310 T28 1018 

      motorola star tac 

      mai sunt si altele

      cine le stie sa posteze pentru nestiutori 

    la orice se gaseste alifie , toata lumea stie ca sint urmariti oamenii , doar gainarii sa cada in plasa asta . adevaratii periculosi stiu ce sa faca .

    Inca o dovada ca analfabetul asta de catu habar nu are de nimic...zice el ca nu e posibil ca "numărul său să constituie una dintre ţintele urmărite prin programul Pegasus, deoarece e foarte atent la aplicaţiile pe care şi le descarcă în telefon" :-)...In cazul in care are iPhone aplicatia "Messages" vine preinstalata si in articol se spune ca "Pegasus poate infecta orice tip de telefon, prin intermediul unui atac de tip "zero-click", în care vulnerabilităţile din serviciul iMessage din iPhone permit infecţia prin simpla primire a unui mesaj, nefiind necesară interacţiunea cu utilizatorul"...deci nu descarci nici o aplicatie si interactiune zero din partea utilizatorului pentru a compromite telefonul.

    Daca vom afla vreodata cele 10 numere din Romania spionate cu Pegasus pot sa pun pariu ca primul numar a fost numarul lui Dragnea:-)...apucuturile astea securiste sunt ale astora "da dreapta" 

    1. Sigur. aia de dreapta i-au angajat pe israelienii de la Black Cube sa o spioneze pe Codruta Kovesi, nu Dragnea, nu, nu, Dragnea, nu!

      Sigur, aia de dreapta si-au angajat consilieri de campanie electorala pe israelienii care au promovat minciuna ordinara, manipularea jegoasa si promovarea analfabetilor - nu Dragnea, nu, nu, Dragnea, nu! 

      Pai, sigur!

      Dragnea e de dreapta-n stanga. 

      Minciuna ordinara, manipularea jegoasa si promovarea analfabetilor - sunt de la aia dă driapta.

      Se vede peste tot. La S1 nu a mers doar cu minciuna ordinara, manipularea jegoasa si promovarea unei retardate, au adaugat si furtul cu rucsacii. Nimic din promisiunile/minciunile varsate in campanie nu au facut. La analfabeti sunt campioni mondiali. Saptamanal ne distram cu vedete gen: anisie, bulai, turcan, grinda, tabla (pam, pam) si multi altii. 

      Panglicari în ale țării, care joacă ca pe funii, 

      Măști cu toate de renume din comedia minciunii? 

      Au de patrie, virtute, nu vorbește LIBERALUL, 

      De ai crede că viața-i e curată ca cristalul? 

      Vezi colo pe uriciunea fără suflet, fără cuget, 

      Cu privirea-mpăroșată și la fălci umflat și buget, 

      Inalt, retardat și lacom, un izvor de șiretlicuri, 

      La tovarășii săi spune veninoasele-i nimicuri; 

      Dintr-aceștia țara noastră își alege astăzi solii! 

      Oameni vrednici ca să șază în zidirea sfintei Golii, 

      În cămeși cu mîneci lunge și pe capete scufie, 

      Ne fac legi și ne pun biruri, ne vorbesc filosofie. 

      Cu evlavie de vulpe, ca în strane, șed pe locuri 

      Și aplaudă frenetic schime, cîntece și jocuri... 

      Și apoi în sfatul țării se adun să se admire 

      PENELISTI cu ceafa groasă, USERISTI cu nas subțire; 

      Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi

      Să ajung-a fi stăpînă și pe țară și pe noi! 

      Eu nu suntr sigur cine e poetul...E Dancila?

    mi-a placut aia cu" precautia " lui macron , si-a schimat telefonul si numerele si in plus si-a pus o gluga in cap cand da telefon ,sa nu fie recunoscut . asta face unul din bragadiru nu un presedinte cu o mie de it-sti si garzi pe linga el , au telefoane si linii securizate .

    Smecheri tare israelienii astia. Dar si lacomi, s-au apucat sa-l vanda si la altii. Iar acum, din cauza lacomiei, o sa o ia putin in barba. Ca sunt convins ca Pegasus asta era pe telefoanele multora din Hezbolah, Hamas si alti dusmani ai Israelului si aia nu stiau. Iata ca acum stiu si vor scapa de el. Probabil va fi nevoie de ani ca israelienii sa dezvolte un alt Pegasus si sa penetreze din nou.

    sefii de state si nu numai si smecherii adevarati au telefoane securizate unde nu intra nici mama lui pegasus , astea-s fonfleuri de presa .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb