Nu-mi place de Popescu!

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 30 august 2011

Cătălin Avramescu

Mă muşcă de picior cineva într-un editorial. De ce tac din gură în privinţa cazului Roşia Montană? "Unde sunt Voinescu, Macovei, Preda şi Avramescu?". Evident, ne-am vândut dictaturii pentru o mână de arginţi... ăăă... de galbeni. Aşa încât, dacă tot a venit vorba, să risipim o neînţelegere cu privire la editoriale.

Un editorial este un text adresat publicului. Intenţia sa este de a lămuri o chestiune aflată în dezbatere publică. Scopul este acela de a contribui la binele public. Desigur, editorialistul este şi el om. El poate greşi. Ideal vorbind, însă, el trebuie să fie animat de bună-credinţă în servirea interesului public.

Devine acum evident şi ce nu este un editorial. O expresie a unor umori sau a unor frustrări private. Nu este acceptabil să scrii un editorial doar pentru a "articula" pe cineva.

Altfel spus, texte de tipul "Nu-mi place de Popescu!" nu sunt editoriale. Sunt rebuturi ale unei culturi jurnalistice în derivă. Nu veţi găsi asemenea texte în ziare de prestigiu din Statele Unite sau Marea Britanie.

Să ne înţelegem. Editorialistul are tot dreptul să fie critic faţă de o persoană sau de alta. El poate exprima această critică într-o manieră foarte personală. Însă sentimentele sale private nu sunt "în chestiune". Dacă ar fi, ar produce poezie sau propagandă. Ceea ce contează este dimensiunea publică a problemelor semnalate. Doar aşa editorialistul produce un text de analiză politică pentru uzul publicului larg.

Altminteri tot ce aflăm din texte din categoria "Nu îl mai suport pe Vasilescu!" este că lui Cutărescu nu îi mai place respectivul Vasilescu... Bun. Şi unde este dimensiunea publică a problemei? Înţeleg că scriitorul nostru suferă. Regretabil, într-adevăr. Însă mulţi oameni sunt deranjaţi sau vexaţi. Unul a pierdut autobuzul. Altuia i s-a blocat fisa în automatul de cafea. Altul este supărat pe vărul Ilie. Nu faci din asta un "caz" decât dacă gusturile tale în materie de comunicare au rămas la nivelul de "reality show". Doar acolo vezi persoane preocupate exclusiv de propriile lor sentimente şi reacţii faţă de ceilalţi. "Ai văzut-o, dragă, pe Ioneasca?".

Este dreptul opinentului respectiv să se preocupe de cazul Roşia Montană. Eventual să şi protesteze. Să ne explice, spre exemplu, pericolul exploatării cu cianuri. În schimb, ce primim? Un text-pretext. "Unde-i Avramescu?" La serviciu, raportez, tovarăşa comisar.

Mai este un personaj, cu deosebire de bizar, care circulă pe Internet diverse petiţii. Membrii GDS ştiu bine la cine mă refer. Te bombardează cu texte grandioase, extreme. Trebuie să le semnezi! Acum! N-ai făcut-o? Primeşti 250 de mesaje cu reproşuri. Evident, te opui condamnării comunismului. Refuzi să-ţi pui semnătura pe Apelul către ONU şi Papa de la Roma? (Nu râdeţi, nu este un exemplu inventat). Eşti un nemernic, un profitor şi un iresponsabil. Şi primeşti alte 150 de mesaje.

Tipul acesta de tiribombă a moralităţii este o formă de imoralitate. Etică la foc automat. Care e "tema zilei"? Bugetul Sănătăţii? Libia? Notele mici de la bacalaureat? Un pas înainte cine nu a produs cele 5000 de semne obligatorii până miercuri. Mama voastră de burghezi!

Moralitatea presupune, la originea sa, grija. Iar grija presupune o anumită mobilitate a atenţiei. Sunt acord că ideea exploatării de la Roşia Montană e un subiect legitim de dezbatere. Dar există şi altele. Eu nu îi reproşez persoanei respective că nu a tratat, de pildă, drama câinilor de pe străzi. Nu putem deveni, în fiecare dimineaţă, o hologramă a tot ceea este rău în lumea aceasta.

Chiar şi apărarea unor cauze juste are nevoie de o anumită măsură. Sfera publică nu este curtea unei cazărmi, unde cu fluierul se sună adunarea, în fiecare dimineaţă. Suntem plecaţi, fiecare, la treburile noastre.

Iar treburi de făcut sunt multe. Nu am auzit, spre exemplu, pe nici unul dintre intelectualii publici (şi aici îl includ şi pe criticul meu) care să dezbată chestiuni cum ar fi etica transplantului de organe. Ori ideea impozitului pe marile moşteniri. În ce priveşte a doua temă, eu am discutat-o, însă acesta nu este un motiv să lansez ironii ieftine către cineva care decide să scrie un editorial despre alt subiect, de pildă deturnarea fondurilor în campaniile electorale.

Stilistic vorbind, spectacolul la care asistăm este cu adevărat deplorabil. În loc de lideri de opinie avem câteva babe nervoase, care stau cât este ziua de lungă la gard şi se uită la cine trece pe uliţă. De unde iese, unde intră şi cu cine se însoţeşte. "L-ai văzut, tu, ce nenorocit!...".

Pe undeva, aceasta este consecinţa lipsei de ocupaţie. Avem intelectuali a căror singură operă este un blog. Avem sociologi a căror singură lucrare este câte un comentariu televizat la un exit-poll. Avem psihologi a căror singură contribuţie la mersul ştiinţei este certificatul ce dovedeşte că un inculpat nu poate suporta detenţia. Sunt, cu toţii, mari iubitori ai sportului, participanţi la turneul final al campionatului naţional de aflat în treabă.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Editorialistul incearca sa ne convinga si pe noi ca este in stare sa scrie despre ceea ce poate fi un editorial. Din pacate nu reuseste in textul de fata .Care nu este decat un exemplu de grafomanie. Prin calitatea slaba a continutului. Editorialistul de astazi spera sa convinga cititorii acestui text-foarte putini-ca exista o diversitate de teme ale zilei. Nu le ierarhizeaza functie de importanta lor in timp.Ca de exemplu afacerea-expresia este corecta-Rosia Montana. Zicem afacerea pentru ca tagma politica din care face parte editorialistul a transformat tara intr-un fel de srl . Si ii vinde ce a mai ramas din resurse.! De unde si expresia afacerea Rosia Montana. Zi mai zicem noi :mai corect afacerile Rosia Montana si Certej. Legate de paradisuri fiscale. Si mai zicem noi : o tema ce apare la orizont ,in mod periodic ,este iarna.. Cu taierea subventiilor pentru caldura si condamnarea la inghet a peste 30 de centrale termice orasenesti. Intamplator acolo unde sefii consiliilor judetene si primarii sunt psd-isti... Si ar mai fi o tema a zilei : diversiunea lazaresciana de sorginte cotrocenista ,cu ajutoarele de incalzire. Legata de tema anterioara. Si ar mai fi o tema a zilei: a inconstientei virgilmagurene ca nu exista limite in consilierea spre rele a sefului dlui editorialist. Si a lacomiei sorossiene privind aurul. Exista . Explozia mamaligii.. Imprevizibila. Privind data aparitiei si amploarea ei. Si cu miros de migdale amare pentru cei care au transformat tara in afacere personala. Atat le va mai ramane . Cianura. Ca sa scape de furia oamenilor...

    1. Pai, Habarnimus, daca nici acum cand ti s-a explicat babeste ( felicitari domnule Catalin - poate daca scriai colorat pricepea !) nu pricepi ce si cum cu editorialul, mai ai o sansa: reciclarea.  

      Dar ai grija de pericol; sti cam ce rezulta din prelucrarea reciclabilelor .....

      Pe de alta parte; domnule Catalin , treaba cu "articulatul" este valabila pentru colegii dumitale editorialisti ?? sper ca sti la cine ma refer ! nu ca nu mi-ar place Popescu dar moralitatea ma obliga sa-mi fac grija de el; daca va continua tot asa isi va toci nervii de tot, sarmanul. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb