NU SE ŞTIE CU CÂT A FOST PĂGUBIT STATUL, DAR ... Paguba e sigură, în afacerea "Sterling"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 18 iunie 2009

Paguba e sigură, în afacerea "Sterling"

Deputaţii care anchetează concesionarea resurselor de petrol şi gaze din Marea Neagră către compania canadiană "Sterling" sunt într-un mare impas. Ei trebuie să redacteze concluziile raportului de anchetă pentru a-l supune aprobării Parlamentului. Deputaţii au constatat că nu pot afla cu cât a fost prejudiciat statul în această afacere, prin care canadienii de la "Sterling" au primit de la fosta guvernare dreptul de explorare şi producţie în perimetrele concesionate în Marea Neagră. De vină sunt datele contradictorii asupra rezervelor de petrol şi gaze din Marea Neagră. În urma audierilor, cifrele prezentate de "Sterling" nu coincid cu cele ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Cum nu se ştie exact care sunt resursele care pot fi exploatate în perimetrele concesionate de "Sterling", deputaţii şi ANRM nu pot estima ce redevenţe îi revin statului conform contractului actual şi cât ar fi putut câştiga statul dacă şi-ar fi menţinut cota iniţială de 45% din totalul producţiei, înainte ca acest contract să fie modificat de Guvernul Tăriceanu.

Gelu Mărăcineanu, preşedintele ANRM, a declarat, ieri, în cadrul Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, care anchetează contractul cu "Sterling": "Trecerea în raportul final de anchetă a unui prejudiciu în acest caz nu este recomandată. Deocamdată, avem mai multe date despre o rezervă de opt miliarde mc de gaze naturale. În forma actuală a contractului, statul pierde, calculat numai pe această rezervă evaluată la circa trei miliarde de euro, circa 250 de milioane de euro. Cele opt miliarde mc de gaze reprezintă un sfert din importurile noastre anuale timp de opt ani".

Domnia sa a explicat că orice stabilire a unui prejudiciu la această dată nu este relevantă, întrucât pot apărea oricând date noi despre zăcăminte din perimetrele concesionate de "Sterling". ANRM a constatat că nu a primit de la "Sterling" toate documentele cu rezultatele activităţii sale de prospectare, cercetare şi explorare, astfel încât nu poate evalua corect ce rezerve pot fi exploatate comercial. Oficialii ANRM susţin că perimetrele concesionate de "Sterling" dispun de circa 51 miliarde mc de gaze naturale şi 278 de milioane de tone de ţiţei. Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern prin care i se acordă companiei canadiene şi drept de exploatare indică numai rezerve de 2 miliarde mc de gaze naturale.

O altă dilemă a deputaţilor care anchetează cazul "Sterling", este dacă vor solicita renegocierea sau rezilierea contractului de concesiune încheiat cu "Sterling".

Preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat: "Cel mai probabil vom alege renegocierea contractului, astfel încât statul să îşi reintre în drepturile iniţiale, prin care obţine 45% din producţie. Vrem să facem acest lucru prin introducerea Romgaz ca partener contractual. Dacă luăm în calcul rezilierea unilaterală, chiar dacă avem bazele juridice de acţiune, statul riscă să fie aruncat într-un proces internaţional care va dura ani buni. Astfel, orice activitate în perimetrul disputat este blocată până la soluţionarea cazului".

Cele două variante - renegocierea şi rezilierea contractului - au fost viu disputate, ieri, de către deputaţii din comisia de anchetă, care au şi ridicat problema capacităţii Sterling de a susţine tehnic şi financiar activitatea de exploatare din Marea Neagră. Potrivit Sterling, este nevoie de 450 de milioane de dolari pentru dezvoltarea producţiei în zonă.

Citiţi articolul intitulat "Concluziile anchetei "Sterling" vor fi aprobate marţi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb