Statele Unite şi-au convins aliaţii, rând pe rând, să dezlănţuie împotriva Federaţiei Ruse bombardamentul nuclear financiar. Forma cea mai modernă, dar şi cea mai devastatoare a unui război, cunoscută din toate timpurile. Marile confruntări nu sunt câştigate pe termen mediu şi lung prin mijloace militare. Aşa cum mulţi ar fi tentaţi să creadă. În spatele armelor, confruntările se câştigă sau se pierd în plan economic.
Într-o societate parţial globalizată, cum este cea în care trăim, interconexiunile economice şi financiare sunt puternice şi vitale pentru supravieţuirea statelor. Sau letale, în cazul în care unele state, cum este acum Federaţia Rusă, sunt excluse din joc. Iar principalul instrument este sistemul financiar-bancar. Statele NATO au apăsat pe declanşator.
Într-o analiză anterioară, am insistat asupra următorului enunţ: "Luaţi-i banii lui Putin". Şi veţi câştiga confruntarea cu acesta. Au fost mulţi dintre cei care au citit sau au auzit aceste afirmaţii, care nu au înţeles sau s-au prefăcut că nu înţeleg sensul lor real. Cum adică să-i ia banii lui Putin? Există vreo probă conform căreia Vladimir Putin a sifonat miliarde de dolari? Există vreo urmă a acestor bani plasaţi în băncile din străinătate? Cum să iei astfel urma banilor?
Întreaga explicaţie o avem astăzi, când liderii statelor NATO ne prezintă următorul set de măsuri, care vor îngenunchea mai devreme sau mai târziu Federaţia Rusă. Şi vor declanşa de jos în sus sau mai degrabă de sus în jos o schimbare de regim la Kremlin. Prima operaţie semnificativă sub acest aspect este blocarea platformei SWIFT pentru o parte a sistemului bancar deţinut într-o formă sau alta de Federaţia Rusă. Partenerii NATO nu s-au lăsat uşor. Pentru că pierderile sunt de ambele părţi. Războaiele clasice costă bani mulţi, iar războaiele financiar-bancare şi economice costă bani şi mai mulţi. Este la fel cum s-a întâmplat cu cel de-al Doilea Război Mondial. Pe care Germania l-a pornit cu un armament sofisticat şi cu o armată bine instruită. Dacă războiul ar fi fost până la capăt de tip fulger, Hitler ar fi avut o şansă. Dar s-a intrat într-un război de uzură. În războiul de uzură, economiile, banii şi resursele îşi spun cuvântul. În cele câteva zile care au trecut până la luarea deciziei de blocare parţială a platformei SWIFT, ambele părţi au avut timp să-şi ia o serie de măsuri de precauţie. Statele UE să identifice soluţii alternative şi să-şi evalueze în mod corect rezervele. La rândul ei, Federaţia Rusă a putut să mute pe alte platforme bancare, pentru moment neafectate de interdicţiile SWIFT, sume şi afaceri în derulare. Numai că ne aflăm doar la un început de etapă. Aceste transferuri au fost identificate. Aşa că urmează alte blocaje. Ce înseamnă această îngheţare parţială sau viitoarea îngheţare totală a platformei SWIFT pentru Federaţia Rusă, în concurs cu îngheţarea operaţiunilor desfăşurate de Banca Centrală a Rusiei? Înseamnă în esenţă că Rusia va încasa din operaţiunile comerciale mult mai puţini bani sau chiar deloc. Este vorba de zeci şi sute de miliarde de dolari, pe care Rusia îi va pierde încă din primele zile, întrucât pur şi simplu nu va mai primi bani în schimbul petrolului, gazelor naturale şi altor mărfuri pe care le exportă. Şi asta în condiţiile în care Putin se confruntă cu o criză economică majoră. Rubla se depreciază în mod galopant, iar cetăţeanul rus se află într-o sărăcie cruntă. Având cele mai mici venituri din Europa. Presiunea nemulţumirii populaţiei creşte zi de zi şi, în mod firesc, este direcţionată asupra persoanei lui Vladimir Putin. Care a ratat războiul fulger preconizat împotriva Ucrainei. În timp ce Rusia este deconectată de la bani - şi aici mă refer şi la situaţia deloc simplă a oligarhilor ruşi legaţi ombilical de regimul Putin şi de complexul militar - ucrainenii, care până acum au demonstrat că sunt capabili să-şi apere ţara cu dârzenie, dejucând strategiile armatei Federaţiei Ruse, primesc din ce în ce mai multe ajutoare din afară. Constând nu numai în armament, ci şi în alimente, medicamente, combustibili şi bani.
Din toate aceste motive, afirm din nou că, trădat de câteva vârfuri ale complexului militar şi de câţiva importanţi oligarhi, Vladimir Putin e pe ducă. Mai devreme sau mai târziu, una dintre cele mai importante personaje politice ale lumii, un strateg care şi-a jucat bine cărţile până în urmă cu câteva zile, va pierde totul. Pentru că, în mod straniu, a jucat totul pe o singură carte. Din păcate, vor suferi toate părţile implicate. Şi mai ales oameni total nevinovaţi şi total neimplicaţi politic.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2022, 10:58)
Nu va bucurați când este rau pentru poporul rus sau alt popor .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2022, 11:55)
Putin este raul pentru poporul rus si pentru toate popoarele din jurul Rusiei.
A folosit banii din vanzarea gazelor si petrolului rusilor pentru imbogatirea oligarhilor si pentru amenintari militare in loc sa-i utilizeze pentru dezvoltarea economiei si prosperitatea poporului rus.
Este un criminal care a omorat multi rusi pentru singura vina ca au vrut libertate pentru natiunea lor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2022, 12:29)
SRS spune asta "Înseamnă în esenţă că Rusia va încasa din operaţiunile comerciale mult mai puţini bani sau chiar deloc. Este vorba de zeci şi sute de miliarde de dolari, pe care Rusia îi va pierde încă din primele zile, întrucât pur şi simplu nu va mai primi bani în schimbul petrolului, gazelor naturale şi altor mărfuri pe care le exportă"
Dar pur si simplu uita sau chiar nu stie ca exista China's Cross-Border International Payments System (CIPS).
3. fără titlu
(mesaj trimis de Imbecillus în data de 27.02.2022, 13:06)
""Cine ştie, nu vorbeşte. Cine vorbeşte, nu ştie""
pe modelul "Luaţi-i banii lui Putin" tot asa au fost sfatuiti ""pretenii "" sa-i ia ""banii lui Ceausescu""??
Banii lui Putin nu sunt ai poporului rus ????(popor - formă istorică de comunitate umană, superioară tribului și anterioară națiunii) ) ; aurul românesc sechestrat de regimurile de la Kremlin e al lui Putin , nu al poporului român?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2022, 18:23)
Dar rezerva de aur a Romaniei care acum este la Londra, mai apartine Romaniei, poporului roman?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2022, 20:03)
BNR mai apartine Romaniei, poporului roman ?
(La Banca Angliei se află circa 60% din rezerva de aur (61 de tone), iar Banca Națională a României plătește 309.000 de lei pentru păstrarea aurului la Londra, potrivit Raportului pe 2017 al BNR, ceea ce echivalează cu aproape 66.000 de euro anual.)
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2022, 14:34)
Săracul.Si fara bani si cu gazul nevandut!
Ce stim deocamdată e ca in 3 zile,a câștigat miliarde doar din creștere a prețului.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2022, 15:13)
Care miliarde daca e cu "gazul nevandut":-)?...Tot asa au bravat in anul 2020 chinezii de la HUAWEI cand Trump a interzis exportul de tehnologie americana catre ei...ziceau ca au vanzari inca si mai mari...astazi, Huawei la echipamente de retea a cazut pe locul trei din lider, iar la telefoane a disparut din primii cinci producatori, la fel din pozitia de lider de piata...Numai statul american California are PIB-ul mai mare decat rusia lui Putin, asta asa ca termen de comparatie
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2022, 20:04)
Tehnologic au produse superioare.
Faptul ca te bucuri ca prin actiuni criminale, americanii reusesc sa isi domine concurenta, asta arata ce personalitate gaunoasa si lipsita de moralitate ai.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2022, 15:36)
Ce nu l-a invatat nimeni din anturajul sau pe Putin :razboiul fratricid , este cel mai sangeros dintre razboaie ; cum ,adica , fratele tau vine sa-ti ia gatul? aceasta nenorocire se stinge intr-o generate , abia.Esecul oricarei tabere va fi digerat foarte greu , practic va fi un conflict inghetat , doar.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2022, 17:13)
Din nefericire, occidentul s-ar putea sa crape primul fara gaz.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de unu și nu doi în data de 27.02.2022, 18:36)
sau din fericire. Depinde de perspectivă