Nuclearelectrica şi Korea Hydro & Nuclear Power au semnat un Memorandum de înţelegere

T.B.
Internaţional / 28 iunie 2023

Nuclearelectrica şi Korea Hydro & Nuclear Power au semnat un Memorandum de înţelegere

Societatea Naţională Nuclearelectrica şi Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au semnat miercuri un Memorandum de Înţelegere (MoU) pentru cooperare în domeniul combustibilului nuclear, conform agerpres.ro.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, semnarea memorandumului face parte din strategia ambelor părţi de a dezvolta în continuare procesarea combustibilului şi de a asigura rezilienţa capacităţilor de producţie de combustibil, în vederea operării pe termen lung a centralelor nucleare actuale, dar şi a viitoarelor capacităţi de producţie de energie, dezvoltate prin proiectele de investiţii curente.

Începând cu decembrie 2022, Nuclearelectrica deţine întregul flux de procesare a concentratului tehnic de uraniu pentru obţinerea pulberii sinterizabile de UO2. Sucursala Nuclearelectrica de la Feldioara (Fabrica de Procesare a Concentratului de Uraniu Feldioara) funcţionează în prezent la parametri nominali. Nuclearelectrica are în plan proiecte de retehnologizare şi modernizare a liniei de producţie, cu scopul de a-şi extinde activitatea în domeniul gestionării combustibilului nuclear şi al serviciilor.

Potrivit sursei citate, Memorandumul de înţelegere consemnează intenţia părţilor de a colabora pentru studierea, planificarea şi dezvoltarea activităţilor de prelucrare tehnică a concentratelor de uraniu, în scopul calificării potenţiale a SNN ca potenţial furnizor de pulbere de UO2 sinterizabilă de către KHNP, precum şi pentru explorarea posibilităţilor de colaborare în domeniul fabricării fasciculelor de combustibil nuclear.

"În decembrie 2022, Nuclearelectrica a finalizat achiziţia unor active din fluxul de procesare a concentratului tehnic de uraniu de la CNU Sucursala Feldioara. Decizia strategică de a achiziţiona o parte din activele Sucursalei Feldioara a avut ca scop păstrarea şi dezvoltarea ciclului integrat al combustibilului nuclear românesc şi asigurarea rezilienţei capacităţilor de producţie ale Nuclearelectrica. În contextul extinderii producţiei centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă cu încă două unităţi la nivelul anilor 2030/2031, a fost important pentru noi să asigurăm securitatea producţiei de fascicule de combustibil şi funcţionarea optimă a FCN Piteşti şi a centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă. Prin colaborarea cu parteneri cu o mare experienţă, cum ar fi KHNP, dorim să ne dezvoltăm în continuare capacităţile de gestionare şi producţie a combustibilului, atât pentru nevoile interne cât şi să putem exporta serviciile noastre. Punerea în aplicare a acestui memorandum de înţelegere ne oferă rezilienţă şi siguranţă pe termen lung şi, mulţumesc KHNP pentru că a dus parteneriatul nostru deja consolidat la un nou nivel de excelenţă", a declarat Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica.

KHNP este un jucător important în lumea ciclului combustibilului nuclear CANDU, proprietarul şi operatorul reactoarelor CANDU din Republica Coreea, deţine cunoştinţe tehnologice şi experienţă în producţia de fascicule de combustibil avansat Candu 6 (37M) şi este interesat să îşi diversifice sursele de pulbere de dioxid de uraniu cu compoziţie izotopică naturală pentru nevoile sale.

"În condiţiile în care Nuclearelectrica deţine întregul flux de procesare a concentratului tehnic de uraniu pentru obţinerea pulberii sinterizabile de UO2, iar filiala Feldioara (FPCU) este operaţională şi funcţionează la parametri nominali, intenţionăm să explorăm noi posibilităţi de extindere a activităţii companiei în domeniul combustibilului nuclear. Ne propunem să devenim un producător nuclear complet integrat, complet rezilient, complet inovator şi un punct de referinţă în regiune", a adăugat Cosmin Ghiţă.

Compania Naţională "Nuclearelectrica" SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN operează prin Centrala Nucleară Cernavodă două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi a finalizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd.), cea mai mare companie electrică din Republica Coreea, generează 29,6% din energia electrică a ţării. Cu un portofoliu care cuprinde 25 de centrale nucleare, 21 de hidrocentrale, 16 mici hidrocentrale, 16 centrale de acumulare prin pompare, 55 de centrale solare şi o centrală eoliană, KHNP se angajează să furnizeze soluţii energetice fără carbon. Printre proiectele aflate în derulare se numără construcţia a trei noi unităţi de centrale nucleare în Coreea şi diverse proiecte internaţionale, cum ar fi proiectul de energie nucleară Barakah din Emiratele Arabe Unite şi centrala nucleară El Dabaa din Egipt, potrivit agerpres.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb