Kremlinul este dispus să negocieze o soluţie "paşnică" la conflictul din Ucraina, dar în propriile sale condiţii, a declarat ieri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de agenţiile de presă EFE şi Interfax.
"Este adevărat, Rusia este pregătită pentru o soluţie negociată în propriile noastre condiţii", a afirmat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică, răspunzând la o întrebare despre vizita fostului cancelar german Gerhard Schröder la Moscova, în urma căreia politicianul social-democrat a declarat că Rusia doreşte o "soluţie negociată" la conflictul cu Ucraina.
"Vestea bună este că Kremlinul vrea o soluţie negociată", a declarat Schröder într-un interviu acordat în exclusivitate pentru săptămânalul Stern, în care a confirmat şi faptul că a avut o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Moscova, săptămâna trecută.
Conform lui Peskov, condiţiile Moscovei pentru oprirea acţiunii militare "sunt bine cunoscute".
"Aceste condiţii au fost convenite la Istanbul şi de către negociatorii ambelor părţi", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, referindu-se la ultima întâlnire dintre reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei în metropola turcă în luna martie.
"După aceea, partea ucraineană a respins consensul şi a abandonat calea negocierilor", a adăugat Peskov, în condiţiile în care Kievul denunţase la acel moment că Moscova doar mimează nişte discuţii, fără niciun fel de armistiţiu şi o delegaţie puţin reprezentativă trimisă pentru a negocia cu partea ucraineană.
Întrebat dacă Schröder, despre care se ştie că este apropiat de preşedintele rus, ar putea media între Rusia şi Ucraina în vederea organizării de noi negocieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că politicianul german nu şi-a exprimat o astfel de dorinţă.
Schröder este puternic contestat de Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) pentru legăturile sale din trecut şi prezente cu Vladimir Putin, pe care fostul cancelar german le apără şi susţine că relaţiile cu acesta nu trebuie rupte.
Gerhard Schröder a mai apreciat, în interviul de ieri, că se pot găsi, în timp, soluţii la probleme cruciale cum este Crimeea, "poate nu peste 99 de ani, ca în cazul Hong Kong, ci în generaţia următoare".
Potrivit lui Schröder, o alternativă la aderarea Ucrainei la NATO ar putea fi neutralitatea militară, ca în cazul Austriei.
În ce priveşte viitorul regiunii Donbas din estul Ucrainei, situaţia este însă mai complicată. "Va trebui să se găsească o soluţie bazată pe modelul cantonal elveţian", a spus Schröder, adăugând că trebuie văzut dacă Putin ar accepta revenirea la o "linie de contact" corespunzătoare situaţiei dinaintea războiului, în cazul unei încetări a focului.
Gerhard Schröder, care a fost cancelar al Germaniei între 1998 şi 2005, a criticat războiul din Ucraina, dar a refuzat să-l condamne pe Vladimir Putin, pe care îl numeşte în continuare prieten apropiat. Schroeder a afirmat ieri că o distanţare, acum, de liderul rus nu ar contribui la reglementarea situaţiei.
Schröder, susţinător al gazoductului Nord Stream, care transportă gaz rus în Germania via Marea Baltică, este preşedintele comitetului acţionarilor Nord Stream AG, operatorul conductei deţinute majoritar de gigantul rus Gazprom. Confruntat cu un val de critici, în mai fostul cancelar a demisionat din consiliul de administraţie al companiei publice ruse Rosneft şi a refuzat să intre în consiliul de administraţie al Gazprom.
Secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare de la Kiev, Oleksii Danilov, a declarat recent că armata ucraineană trebuie să obţină mai întâi succesul pe câmpul de luptă înainte ca Moscova şi Kievul să înceapă negocierile pentru a pune capăt războiului.