Reporter: Cum apreciaţi apetitul companiilor româneşti pentru programul ELITE?
Luca Peyrano: Companiile mici şi mijlocii sunt deseori cele mai ambiţioase, dar se confruntă continuu cu provocări în ceea ce priveşte accesul la oportunităţi de finanţare pe termen lung.
În România, am avut discuţii cu societăţi din diverse sectoare, toate evocând aceleaşi probleme pe care le au în dezvoltare.
Cele trei companii româneşti noi care au intrat în programul ELITE demonstrează apetitul local pentru program.
Ele se alătură celorlalte patru companii româneşti - Romcab, Sunwave , GRS şi Teamnet, care au intrat în program, în luna aprilie.
Reporter: Aţi discutat despre o posibilă colaborare cu Bursa de Valori Bucureşti?
Luca Peyrano: Avem o relaţie de lungă durată excelentă cu BVB şi cu instituţiile locale. Dorim să continuăm să construim pe această fundaţie pozitivă şi abia aşteptăm să lucrăm împreună în spiritul accesului liber care caracterizează abordarea London Stock Exchange Group.
Este important să spunem despre ELITE că scopul său nu este să promoveze o anumită soluţie de finanţare sau o anumită bursă de valori, ci să echipeze IMM-urile cu abilităţi mai sofisticate, cu reţele şi un pool de capital diversificat, pentru a accelera dezvoltarea.
Reporter: Care sunt motivele pentru care aţi selectat cele trei companii noi româneşti?
Luca Peyrano: Căutăm afaceri ambiţioase, cu un istoric bun de creştere, cu management motivat, care sunt dispuse să accepte schimbări în organizaţiile lor.
Reporter: Aţi luat în considerare posibilitatea să ţineţi cursuri în România?
Luca Peyrano: În funcţie de numărul de companii din diverse ţări, putem evalua posibilitatea să ţinem sesiuni locale. Dar o caracteristică importantă a ELITE este abilitatea să conecteze companiile din diverse ţări şi sectoare diferite, pentru a potenţa oportunităţile de afaceri.
Reporter: Cum evaluaţi cooperarea cu consultanţii din România?
Luca Peyrano: Scopul ELITE este să creeze o comunitate de companii, consultanţi şi investitori. ELITE permite comunităţii de investitori şi consultanţi să aibă acces la un grup de companii dinamice, de bună calitate.
Deja avem consultanţi, precum EximBank, CMS Cameron McKenna, RM Legal, Şerban şi Musneci, PKF Finconta şi suntem deschişi să avem discuţii şi cu alţii care vor să ni se alăture.
• "Arobs" doreşte să se extindă în zona balcanică
"Arobs Transilvania Software", una dintre companiile locale care a accesat programul ELITE al London Stock Exchange, intenţionează să se extindă în zona balcanică, de exemplu în Serbia, după cum ne-a declarat Voicu Oprean, fondatorul companiei.
Domnia sa ne-a spus: "În zona balcanică vedem oportunităţi şi avem clienţi care ne solicită extinderea, de exemplu în Serbia. Decizia finală nu este luată, dar asta ne dorim."
Voicu Oprean ne-a spus că a intrat în programul "ELITE" din dorinţa de dezvoltare a firmei, aşteptându-se o creştere atât organică, cât şi prin achiziţii. În opinia sa, un avantaj pe care îl oferă programul ELITE este oportunitatea de a învăţa de la alte societăţi. În urma programului, Voicu Oprean doreşte obţinerea unei deschideri globale, cât şi conexiuni cu firme care se află la acelaşi nivel şi care vor avea nevoie de serviciile IT oferite de companie.
Fondatorul "Arobs Transilvania Software" îşi doreşte extinderea prin achiziţii şi greenfield, firma experimentând zona de greenfield în Ungaria şi Moldova, ţări unde mai are sucursale.
Voicu Oprean spune că este interesat de listarea la Bursa de Valori Bucureşti, de aproape un an, dar aşteaptă momentul oportun. (RĂZVAN ZAHARIA)