O companie de utilităţi de apă din România utilizează analiză avansată pentru a-şi transforma infrastructura şi a reduce pierderile de apă în timp real. ApaVital S.A., care deserveşte peste 500.000 de persoane din regiunea Iaşi, urmează să implementeze un software inteligent de integrare a datelor, pentru a-şi optimiza reţeaua, a detecta şi a preveni scurgerile, asigurând o alimentare sustenabilă cu apă pentru comunităţile locale, conform unui comunicat transmis redacţiei.
În România, aproximativ 41% din apă se pierde înainte de a ajunge la consumatori, din cauza scurgerilor1. Pentru a gestiona această problemă, înainte de intrarea în vigoare a noilor praguri de pierderi impuse de Directiva Europeană revizuită privind apa potabilă, ApaVital implementează Xylem Vue, powered by GoAigua, o platformă avansată de software şi analiză, dezvoltată de liderul global în tehnologia apei, Xylem (NYSE: XYL), potrivit comunicatului.
Platforma va integra date din întreaga reţea de infrastructură deţinută de ApaVital, care cuprinde peste 4.000 kilometri de conducte de apă, 193 de staţii de pompare şi 50.000 de contoare de apă. Operatorii vor putea monitoriza performanţa în timp real şi vor putea identifica scurgerile şi lua măsuri proactive de reparaţii. Compania îşi propune să reducă pierderile de apă sub 20%, asigurând o mai bună securitate a apei pentru gospodăriile şi companiile din regiune.
"Pe măsură ce accelerăm digitalizarea capacităţior şi creştem volumul de date, recunoaştem necesitatea de a eficientiza sursele noastre pentru a creşte eficienţa operaţională," a declarat Mihail Dorus, Director General al ApaVital. "Această soluţie ne va oferi vizibilitatea necesară pentru a aborda provocările critice, cum ar fi pierderile de apă, şi ne va permite să maximizăm investiţiile în infrastructură şi să aducem beneficii comunităţilor noastre."
"Majoritatea utilităţilor de apă deţin deja volume semnificative de date. Provocarea este transformarea acestor date în informaţii şi decizii acţionabile," a declarat Kenny Khoo, Director General pentru Europa de Sud-Est la Xylem. "Conectarea fluxurilor de date simplifică gestionarea apei, oferindu-le operatorilor o înţelegere completă a performanţei reţelei lor. Cu o mai bună perspectivă asupra sistemului, companiile de utilităţi pot optimiza operaţiunile, valorifica mai mult infrastructura existentă şi gestiona rapid şi sustenabil provocările", se menţionează în comunicat.