O ducem bine făcând lucruri bune: Studiul IBM despre companiile ce caută să crească prin responsabilitate socială

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 19 februarie 2008

Conform unui studiu global publicat de IBM (NYSE: IBM), companiile consideră că dacă sunt mai deschise faţă de acţionari şi plasează responsabilitatea socială pe primul plan în strategia de business, ele vor deveni mai competitive, vor putea atrage şi păstra cele mai bune talente şi vor avea acces la noi oportunităţi de business.

În prezent, multe companii consideră că responsabilitatea socială reprezintă mai degrabă o oportunitate de creştere, nu doar o măsură normativă sau un efort filantropic, 68% dintre cele analizate orientându-se către generarea câştigurilor prin activităţi de responsabilitate socială corporatistă (Corporate Social Responsibility - CSR). În plus, 54% cred că iniţiativele CSR oferă corporaţiilor un avantaj competitiv.

Aceste tendinţe sunt determinate de influenţa din ce în ce mai mare a clienţilor care, datorită abilităţii de a cerceta şi împărtăşi informaţiile prin internet, au devenit foarte sensibili la o arie largă de probleme - începând cu problemele generate de schimbările climatice, până la probleme de siguranţă a produselor, la practici de laborator, la responsabilitatea financiară a corporaţiilor, la întrebări ce vor să afle dacă firmele returnează comunităţii o parte suficientă din propriul profit.

În timp ce clienţii devin factorul principal al atenţiei sporite asupra activităţii CSR, 76% din companiile de afaceri cercetate admit că nu înţeleg pe deplin problemele clienţilor legate de domeniul CSR. De fapt, până şi companiile de afaceri care consideră că înţeleg complet şi că sunt pregatite să facă faţă problemelor din aria CSR s-ar putea să dea greş. Aproape două treimi din companiile cercetate consideră că deţin suficiente informaţii despre sursele din spatele produselor şi serviciilor pentru a răspunde problemelor clienţilor, însă jumătate dintre acestea recunosc că nu înţeleg foarte bine aşteptările clienţilor legate de domeniul CSR.

Intensificând atenţia clienţilor asupra CSR, trei sferturi dintre companii au declarat că numărul grupurilor de suport ce colectează şi raportează informaţii despre ele a crescut în ultimii ani, împreună cu cantitatea de informaţii pe care companiile le furnizează pentru a justifica sursele, structura şi impactul produselor, serviciilor şi operatiunilor.

"Cu cât acţionarii capătă mai multe informaţii, cu atât vor să ştie mai mult. Această vizibilitate crescută a comportamentului corporatist influenţează deciziile clienţilor în legatură cu ceea ce vor să cumpere şi de la cine vor să cumpere, pentru cine să lucreze, cu cine să fie parteneri, unde să investească," a declarat George Pohle, vicepreşedinte şi lider global al IBM Business Strategy Consulting Practice. "Este extrem de important ca firmele nu doar să ţină pasul cu noile cerinţe ale acţionarilor, ci să şi construiască responsabilitatea socială corporatistă în centrul strategiei de business. Astfel CSR nu mai este văzută doar ca un cost discreţionar, ci ca o investiţie ce va da rezulate financiare. Şi cum clienţii îşi schimbă comportamentul datorită CSR, impactul financiar poate fi dramatic."

Rezultatele studiului fac parte dintr-un nou raport lansat de IBM Institute for Business Value, intitulat "Dobândind creştere susţinută prin responsabilitate socială corporatistă" ("Attaining Sustainable Growth Through Corporate Social Responsibility"). Studiul complet, disponibil la adresa www.ibm.com/gbs/csrstudy evaluează cât de bine companiile înţeleg şi tratează aşteptările legate de CSR, şi evidenţiază paşii pentru "curba de valori" pe care ii pot face companiile pentru a alinia obiectivele CSR la principala strategie de business. Conform raportului, beneficiul maxim de pe urma oportunităţilor CSR poate fi obţinut atunci când toate activităţile înscrise în curba de valori - legale şi de conformare, filantropie strategică, autoregularizare bazată pe valori, eficienţă şi creştere - se integrează într-o strategie coerentă condusă atât de angajaţi, clienţi, parteneri de afaceri, cât şi de CEO şi directori seniori.

Metodologia de studiu IBM

IBM a intervievat directori seniori şi directori de strategii din 250 de companii din domeniul bancar, industriei chimice şi petrolului, bunurilor de consum, electronicelor, energiei şi utilităţilor, retail şi industria automobilelor. Dintre participanţi, 30% sunt localizaţi în America de Nord, 30% în Asia Pacific, 20% în Europa de Vest, şapte procente în Europa de Est, şase procente în America Latina şi patru procente în Orientul Mijlociu şi Africa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb