O NOUĂ TENDINŢĂ PE PIAŢA IMOBILIARĂ ARĂDEANĂ: Mansardarea blocurilor îmbogăţeşte oferta de apartamente ieftine

Paula Bulzan, Arad
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 4 noiembrie 2005

Criza locuinţelor din Arad ar putea fi rezolvată, după ce o firmă de construcţii a demarat o lucrare de mansardare a unui bloc din cartierul "Faleza Sud". Potrivit preşedintelului Uniunii Locale a Asociaţiilor de Locatari Arad (ULAL), Rudolf Munteanu, în prezent, în municipiu, există 2.000 de blocuri, dintre care jumătate se pretează la mansardări, avînd structura de rezistenţă solidă. Domnia sa a declarat: "Noi considerăm că toată lumea ar avea de cîştigat, de aceea am demarat un program de popularizare a cîştigurilor pe care le-ar avea proprietarii de apartamente dintr-un asemenea proiect. Au apărut cîteva firme în Arad care au făcut oferte tentante pentru mansardarea blocurilor, oferind locatarilor bani şi lucrări de reparaţii gratuite, în schimbul teraselor".

Locatarii blocului 17 din cartierul arădean "Faleza Sud" au primit de la o firmă de construcţii suma de 5 milioane RON, pentru cedarea terasei prin care plouă deja de cîteva luni. Societatea de construcţii s-a angajat ca, în cel mult cinci luni, să finalizeze locuinţe noi, la mansardă. Astfel, blocul 17 va oferi opt apartamente noi, cel tîrziu în luna februarie a anului viitor. Acestea urmează să fie vîndute la preţuri mai mici decît cele practicate pe piaţa liberă pentru locuinţele vechi din acelaşi bloc.

Noile apartamente de la mansardă, a căror construcţie va costa în jur de 200.000 de euro, vor fi autonome din punct de vedere al consumului de energie termică. Încălzirea se va face cu o centrală pe gaz, care va produce şi apă caldă, iar canalizarea va fi separată de cea folosită de actualii locatari.

Cei care şi-au dat acceptul pentru efectuarea lucrărilor vor beneficia de lucrări de modernizare în propriile apartamente (în cazul în care doresc) în valoare de 500 euro de familie. De asemenea, firma de construcţii s-a mai angajat ca, în schimbul acoperişului, să zugrăvească cele două case ale scărilor şi să monteze uşi termoizolante la intrare.

Preşedintele ULAL Arad, Rudolf Munteanu, susţine că a studiat şi alte oferte ale firmelor de construcţii şi spune că locatarii pot să-şi vîndă acoperişul, în schimbul unor sume cuprinse între 500 şi 1.000 de euro de familie, în funcţie de negocieri. Specialiştii din piaţa imobiliară sînt de părere că locuinţele la mansardă vor avea căutare foarte mare în Arad, în următorii ani, deoarece, în ţările vestice, aceste locuinţe sînt primele vîndute într-o clădire nou-construită.

În prezent, la Primăria Arad sînt depuse peste 1.500 de cereri prin care se solicită locuinţe, însă oferta municipalităţii este mult mai scăzută, majoritatea clădirilor fiind restituite vechilor proprietari. "Dacă măcar 500 de blocuri vor fi mansardate în următorii ani, ar putea apărea peste 4.000 de locuinţe, care ar rezolva această criză şi ar conduce automat la o scădere a preţurilor pe piaţă", a conchis Rudolf Munteanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb