Un înalt responsabil militar american a avertizat că orice ofensivă militară israeliană în Liban ar putea atrage riposta iraniană în apărarea puternicei grupări militante Hezbollah din această ţară, declanşând un război mai amplu care ar putea pune în pericol forţele americane din regiune, potrivit AFP.
Generalul CQ Brown, şeful Statului Major Interarme, a declarat că Iranul "ar fi mai înclinat să sprijine Hezbollah". El a adăugat că Teheranul sprijină militanţii Hamas din Gaza, dar ar acorda un sprijin mai mare Hezbollah "în special dacă ar simţi că Hezbollah este ameninţată în mod semnificativ".
Oficialii israelieni au ameninţat cu o ofensivă militară în Liban dacă nu se va ajunge la un final negociat pentru a îndepărta Hezbollah de la graniţă. Cu doar câteva zile în urmă, armata israeliană a declarat că a "aprobat şi validat" planurile pentru o ofensivă în Liban, chiar şi în timp ce SUA lucrează pentru a preveni ca lunile de atacuri transfrontaliere să se transforme într-un război în toată regula, conform AFP.
Netanyahu a declarat, duminică, că speră că se poate ajunge la o soluţie diplomatică, dar a spus că va rezolva problema "într-un mod diferit" dacă va fi nevoie. ″Potenţial, putem lupta pe mai multe fronturi şi suntem pregătiţi să facem acest lucru", a spus el.
Oficialii americani au încercat să intermedieze o soluţie diplomatică la conflict. Se aşteaptă ca problema să fie abordată în această săptămână, când ministrul israelian al apărării Yoav Gallant va vizita Washingtonul pentru întâlniri cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, secretarul de stat Antony Blinken şi alţi oficiali americani de rang înalt.
Consilierul preşedintelui american Joe Biden, Amos Hochstein, s-a întâlnit săptămâna trecută cu oficiali din Liban şi Israel în încercarea de a detensiona lucrurile. Hochstein a declarat marţi reporterilor de la Beirut că este o "situaţie foarte gravă" şi că este urgentă găsirea unei soluţii diplomatice pentru a preveni un război mai mare.
Brown a mai spus că SUA nu vor putea probabil să ajute Israelul să se apere în cazul unui război mai amplu cu Hezbollah, aşa cum a ajutat Israelul să se apere de un baraj iranian de rachete şi drone în aprilie. Sunt mai greu de respins rachetele cu rază mai scurtă de acţiune pe care Hezbollah le lansează în mod obişnuit peste graniţă în Israel, a spus el.
Întrebat dacă SUA şi-a schimbat poziţia de forţă în regiune pentru a se asigura mai bine că trupele sunt protejate, el a spus că siguranţa forţei a fost o prioritate de la început şi a precizat că nicio bază americană nu a fost atacată din februarie.
Brown a spus că SUA continuă să discute cu liderii israelieni şi să avertizeze împotriva extinderii conflictului. El a spus că un mesaj cheie este "să ne gândim la efectul de ordinul doi al oricărui tip de operaţiune în Liban şi la modul în care ar putea avea loc şi la impactul nu doar asupra regiunii, ci şi asupra forţelor noastre din regiuni", scrie AFP.
Oficiali ai Pentagonului au declarat că Austin şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la un conflict mai amplu atunci când a vorbit cu Gallant, recent, la telefon.
"Având în vedere numărul de tiruri de rachete pe care le-am văzut plecând de ambele părţi ale frontierei, am fost cu siguranţă îngrijoraţi de această situaţie şi, atât în mod public, cât şi în privat, am îndemnat toate părţile să restabilească calmul de-a lungul acestei frontiere şi, din nou, să caute o soluţie diplomatică", a declarat săptămâna trecută generalul-maior Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului.
Un război între cei doi inamici puternic înarmaţi ar putea fi devastator pentru ambele ţări şi ar putea provoca victime civile în masă. Se crede că arsenalul de rachete al Hezbollah este mult mai extins decât cel al Hamas.
Israelul şi Hezbollah, sprijinit de Iran, au avut un schimb de focuri peste graniţa Libanului cu nordul Israelului de când luptătorii din Fâşia Gaza, controlată de Hamas, au organizat un atac sângeros asupra sudului Israelului la începutul lunii octombrie, care a declanşat războiul dintre Israel şi Hamas în Gaza.
Situaţia a escaladat luna aceasta după ce un atac aerian israelian a ucis un comandant militar de rang înalt al Hezbollah în sudul Libanului. Hezbollah a ripostat lansând sute de rachete şi drone explozive în nordul Israelului, iar Israelul a răspuns cu un asalt dur asupra grupului militant.
Atacurile israeliene au ucis peste 400 de persoane în Liban, inclusiv 70 de civili. De partea Israelului, 16 soldaţi şi 10 civili au fost ucişi.
O escaladare a conflictului ar putea declanşa, de asemenea, o implicare mai amplă a altor grupuri militante susţinute de Iran în regiune.
Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat miercurea trecută, într-un discurs, că liderii militanţi din Iran, Irak, Siria, Yemen şi alte ţări s-au oferit anterior să trimită zeci de mii de luptători pentru a ajuta Hezbollah, dar a spus că grupul are deja peste 100.000 de luptători, mai transmite AFP.