O parte din datoriile Poştei Române, care va fi privatizată în acest an, vor fi şterse prin transferul acţiunilor Romfilatelia, controlată integral de operatorul poştal, către Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), potrivit unui proiect de act normativ al instituţiei. "Prezentul act normativ creează cadrul legal pentru stingerea parţială sau totală a creanţelor înregistrate în evidenţele Ministerului Finanţelor Publice şi în contabilitatea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR). Statul îşi va exercita calitatea de acţionar la societatea Romfilatelia prin Ministerul pentru Societatea Informaţională", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă privind luarea unor măsuri financiar fiscale cu privire la Poşta Română, citat de Mediafax. Acţionarii CNPR sunt MSI - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%. La rândul ei, CNPR controlează integral Romfilatelia.
Potrivit MSI, adoptarea actului normativ va reduce arieratele CNPR la bugetul de stat şi va creşte atractivitatea la privatizare a operatorului naţional poştal. De asemenea, se mai spune în document, impactul social al procesului de restructurare în vederea privatizării a CNPR va fi atenuat şi vor fi create premisele asigurării unei creşteri economice sustenabile.
"Prin darea în plată a acţiunilor deţinute de CNPR la Romfilatelia nu se îngrădeşte dreptul creditorilor privaţi de a-şi îndestula creanţele luând în considerare faptul că procedura de dare în plată priveşte doar titluri de participare, nu şi activele din patrimoniul CNPR", se mai spune în document. Stingerea creanţelor fiscale se va face la valoarea titlurilor de participare stabilită printr-un raport de evaluare întocmit de către un expert evaluator independent.
Ofertele pentru privatizarea Poştei Române vor fi depuse până la 28 mai.
Viitorii investitori interesaţi să participe la privatizarea Poştei Române trebuie să dovedescă că deţin resurse financiare din surse proprii sau împrumutate pentru un aport de capital în numerar de minim 150 milioane de euro.
• SIF1 Banat-Crişana intenţionează să participe la privatizarea "Poştei Române"
SIF1 Banat-Crişana intenţionează să participe la privatizarea "Poştei Române", urmând ca, în cazul în care va câştiga licitaţia, să listeze compania la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), se arată în propunerea de plan de activitate pe acest an a conducerii. Proiectele pentru dezvoltare aflate în atenţia managementului vizează participarea la privatizările pe care statul român intenţionează să le realizeze, potrivit documentului. În funcţie de capacitatea investiţională a societăţii, aceasta va putea să participe fie singură, fie alături de alţi investitori şi/sau finanţatori.
În cazul "Poştei Române", conducerea SIF1 îşi motivează decizia prin faptul că aceasta este lider de piaţă, în funcţie de volum, cu precădere pe serviciile prestate către companii, are potenţial de creştere, un portofoliu vast de clienţi, prezintă oportunităţi de extindere pe noi domenii, aflate în creştere, şi, de asemenea, deţine o platformă pentru îmbunătăţirea profitabilităţii, o acoperire naţională de 100% şi un brand puternic.
"Având în vedere limitările de angajament ale SIF Banat-Crişana pe acest emitent, cea mai probabilă variantă de a aborda acest proiect este constituirea unui consorţiu, în care se doreşte ca SIF Banat-Crişana să aibă calitatea de leading partner. În eventualitatea în care se va realiza preluarea societăţii, SIF Banat Crişana intenţionează să propună partenerilor, precum şi celorlalţi acţionari (Statul Român şi Fondul Proprietatea) listarea ulterioară a societăţii la BVB", se arată în documentul semnat de preşedintele-director geneal al SIF1, Dragoş Bîlteanu.
Poşta este cel mai mare operator de profil şi are o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.
În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei.