O pictură murală este semnalul de alarmă privind impactul poluării cu plastic

A.B
Comunicate de presă / 16 septembrie 2020

O pictură murală este semnalul de alarmă privind impactul poluării cu plastic

O pictură murală înfăţişând globul pământesc acoperit cu un sac de gunoi, realizată pe un zid de 280 de metri pătraţi în comuna Şimian din judeţul Mehedinţi, reprezintă semnalul de alarmă privind impactul poluării cu plastic, tras de asociaţia Mai Mult Verde şi Lidl România, cu sprijinul partenerilor locali: Asociaţia Mod of Life şi Semrom Oltenia. Demersul face parte din proiectul "Cu Apele Curate", iniţiat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea şi prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităţilor şi autorităţilor publice din localităţile dunărene, potrivit unui comunicat de presă trimis la redacţie.

Tot în comuna Şimian, Asociaţia Mai Mult Verde a amplasat un container sub forma unui peşte uriaş cu scopul de a colecta deşeurile din plastic, evitând ca acestea să ajungă în apele Dunării. De curând, a avut loc şi o acţiune de ecologizare a zonei, în cadrul căreia au fost distribuite bidoane de apă reutilizabile şi scrumiere portabile pescarilor aflaţi pe malul Dunării şi şoferilor de TIR care staţionează adesea în parcarea din apropierea containerului-peşte.

"Inspirată de naturile statice flamande, această variantă a ospăţului vine ca o critică a felului în care societatea contemporană consumă natura. Globul pământesc, adesea folosit ca simbol al căutării şi cunoaşterii, ia aici forma unui sac de gunoi din plastic. Ca alternativă, alături sunt legume şi fructe, împrăştiate pe lângă glob. Roadele pământului invadează ambientul ca un martor al trecerii timpului şi al imuabilităţii plasticului care rămâne acolo mult timp după ce obiectul nu mai este de folos", spune artista Wanda Hutira, realizatoarea muralului.

Pictura realizată pe zidul fabricii de cereale Semrom Oltenia reprezintă un demers de revitalizare a spaţiului de lângă Dunăre prin artă stradală. Prin intermediul acesteia, Asociaţia Mai Mult Verde doreşte să transmită un mesaj puternic pe tema protecţiei mediului şi totodată să coaguleze comunitatea locală în jurul problemei comune a poluării cu plastic. Muralul iese uşor în evidenţă şi deja a devenit subiect de discuţie şi dezbatere între persoanele care tranzitează comuna, fabrica fiind amplasată exact la intrarea în Şimian. În timp, pictura va putea deveni o carte de vizită a comunei.

"Mesajul acestei picturi murale ne vizează pe toţi şi este extrem de important să fim atenţi la impactul pe care îl poate avea poluarea asupra sănătăţii noastre. Ştim ce înseamnă un pământ fertil şi ce poate să ne ofere în fiecare sezon, tocmai de aceea cunoaştem importanţa protejării mediului. Sperăm ca acest apel să trezească simţul civic din fiecare cetăţean şi să aducă puţină responsabilitate", a declarat Marian Zamfir, director Semrom Oltenia.

De asemenea, în cadrul proiectului Cu Apele Curate, Asociaţia Mai Mult Verde a organizat în oraşul Drobeta-Turnu Severin acţiuni de igienizare pe malurile şi pe luciul apei, ateliere de reutilizare creativă şi proiecţii cu filme tematice. Mai mult decât atât, în luna iulie a acestui an a avut loc o acţiune pilot de testare a plasei Trash Catcher, cu scopul de a colecta deşeurile plutitoare, realizată în parteneriat cu organizaţia belgiană Waste Free Oceans.

În ceea ce priveşte acţiunile viitoare, Asociaţia Mai Mult Verde şi-a propus să amplaseze în oraşul Drobeta-Turnu Severin ţâşnitori stradale cu sistem de filtrare a apei şi să continue acţiunile de colectare a deşeurilor plutitoare cu ajutorul plasei Trash Catcher.

"Misiunea noastră de a transforma natura în prietenul nostru cel mai bun este în continuă desfăşurare. Ne dorim să ajutăm mediul înconjurător să respire, fără să fie acoperit de deşeuri şi plastic. Şi, cel mai important, ne-am propus să le insuflăm şi cetăţenilor ideea că, dacă ne dorim să trăim sănătos, totul porneşte de la fiecare dintre noi. Având deja experienţa realizării unor picturi murale extraordinare în Galaţi şi Zimnicea, ne-am propus să nu ne oprim aici şi să marcăm intrarea în comuna Şimian printr-o uriaşă pictură murală. Aceasta are scopul de a ne reaminti că este absolut necesar să fim responsabili şi atenţi cu natura, deoarece ea este cea care ne oferă elemente atât de necesare, precum aer curat, apă şi roade delicioase", spune Doru Mitrana, Preşedinte al Asociaţiei MaiMultVerde.

Aceasta este a treia pictură murală din cadrul proiectului Cu Apele Curate, celelalte două fiind realizate în Zimnicea şi Galaţi de artiştii Alexandru Baciu, respectiv IRLO. Picturile fac parte din categoria activităţilor de informare şi conştientizare, folosind arta stradală pentru atingerea scopului general al proiectului - combaterea şi prevenirea poluării cu plastic a apelor.

Cu Apele Curate este un program susţinut de Lidl România, ce contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acţiune - de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje şi regândirea design-ului acestora, la reciclare şi acţiuni de ecologizare, până la inovare şi educare în domeniu.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb