O propunere de strategie de guvernare pentru "telecomunicaţii" (IV)

Dr. Nicolae Oacă
Ziarul BURSA #Companii / 28 ianuarie 2021

Nicolae Oacă

Nicolae Oacă


România Inteligentă, un proiect de ţară pe termen lung

În ultimii ani mai multe oraşe din România, în general cele mai mari, au început să se preocupe de eficientizarea activităţii folosind telecomunicaţiile şi tehnologia informaţiei. Fiecare oraş s-a preocupat, mai ales, de unele probleme specifice câutând soluţii la aceste problemele cu care se confrunta. De aici a rezultat o abordare neuniformă şi diferite stadii. Sunt însă foarte multe localităţi, rurale sau oraşe mici, care încă nu au abordat problema transformării digitale din lipsa expertizei. Este clar o mare dispersie în abordare.

Un oraş inteligent utilizează comunicaţiile electronice şi tehnologia informatiei pentru administrarea mai eficientă a serviciilor publice, pentru o societate mai ecologică, mai eficientă, mai prietenoasă cu cetăţeanul şi cu mediul de afaceri.

Proiectul pilot Alba Iulia 2018, oraş inteligent - o ocazie ratată!

Proiectul pilot "Alba Iulia 2018, oraş inteligent" avea menirea de a stabili ce aplicaţii sau facilităţi ar trebui folosite, cum vor funcţiona, ce rezultate se pot obţine, alegerea depinzând de cazul particular al oraşului Alba Iulia, de ofertele industriei, dar şi de costurile de implementare - partea tehnică. Proiectul pilot ar mai fi trebuit să releve şi un "model de afacere", adică reguli, proceduri, parteneriate, costuri, finanţare, care să stea la baza acestui demers - partea economică. Adică o reţetă tehnico-economică!

Proiectul pilot ar fi trebuit să formeze la MCSI o echipă capabilă să administreze atât problemele tehnice ale unui astfel de proiect, cât şi pe cele economice (accesarea de fonduri, administrarea implementării proiectului, parteneriate), ambele împreună cu autorităţile locale, o echipă capabilă să ajute apoi la replicarea în alte localiţăţi. Din păcate aceasta nu s-a întâmplat, cei care au venit după plecarea celui care a lansat proiectul în 2016 neavând acelaşi entuziasm.

Un proiect pilot "Alba Iulia 2018 - oraş inteligent" reuşit putea fi începutul unui proiect de ţară - "România inteligentă", prin replicarea la nivel naţional a reţetei rezultate în urma experimentului Alba Iulia şi care ar duce, pe termen lung, la transformarea modului de viaţă din oraşele şi localităţile din România. 

Proiectul pilot "Alba Iulia 2018, oraş inteligent" a fost anunţat în 18 mai 2016 şi lansat în 2 decembrie 2016, pentru aceasta pregătindu-se şi un ghid care abordează doar aspectele tehnice şi aplicaţiile posibile - https://www.comunicatii.gov.ro/wp-content/uploads/ 2016/12/Ghid-Smart-City.pdf, care ar trebui actualizat, anual de exemplu, în urma evoluţiilor tehnologice şi a experienţei altor ţări. Pentru a fi complet ghidul ar mai trebui să conţină şi "partea economică", modelul de afacere rezultat în urma proiectului pilot.

Un nou proiect pilot de oraş inteligent - "smart city accelerator"

Din păcate proiectul pilot "Alba Iulia 2018, oraş inteligent" s-a derulat fără implicarea ministerului "telecomunicaţiilor", MCSI astfel că expertiza (tehnică şi economică) şi echipa nu există astăzi. Acestea ar trebui formate printr-un nou proiect pilot. Strategia 5G oferă cadrul realizării chiar a unui proiect pilot bazat pe tehnologia 5G.

Noul proiect pilot ar trebui să funcţioneze şi ca "laborator" şi incubator pentru inovare.

Scopul proiectului România Inteligentă

Transformarea digitală - "inteligentizarea" tuturor localităţilor României pe termen lung.

Coordonarea procesului de "inteligentizare", de transformare digitală a localităţilor României folosind dezvoltările operatorilor, ale fabricanţilor precum şi ale firmelor de IT.

Angrenarea în acest proces de transformare digitlă a tuturor localităţilor ţării.

De ce trebuie coordonare guvenamentală?

Este un proiect naţional şi nu poate fi lăsat la voia întâmplării, urmare a unor diferite abordări particulare, locale.

Pentru o abordare sincronizată a procesului de transformare digitală.

Pentru interoperabilitatea platformelor localităţilor "inteligentizate".

Pentru a include în procesul de transformare digitală şi localităţile mici fără expertiză, care singure poate nu ar reuşi.

Expertiza tehnică şi economică acumulată la "centru" în urma proiectului pilot şi care cu greu s-ar putea găsi la nivel local (lipsa specialiştilor tehnici în localităţile mici, de exemplu) evită multiplicarea în toate localităţile a unor astfel de echipe şi expertize pentru administrarea procesului de implementare a transformării.

De ce ministerul "telecomunicaţiilor"?

Pentru că este vorba despre telecomunicaţii, tehnologia informaţiei, transformare digitală

Pentru că aici este acumulată expertiză în telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei

Pentru ca ministerul a lansat proiectul pilot Alba Iulia 2018 - oraş inteligent

Echipa proiectului Romania Inteligentă

Ar trebui să fie o echipă mixtă, formată din specialişti în telecomunicaţii & IT şi "economişti", primii cu rolul de a formula o propunere de soluţie tehnică (ţinând seamă şi de evoluţia în timp a tehnologiei), iar ultimii pentru asigurarea finanţării. Echipa ar trebui să administreze procesul de implementare a soluţiei împreună cu autorităţile locale şi ar putea fi formată din angajaţi din:

- ministerul "telecomunicaţiilor", iniţiator, coordonator

- INSCC - Institutul National de Studii si Cercetări în Comunicaţii, institut coordonat cândva de către MCSI. INSCC a avut deja un contract cu MCSI cu subiectul "oraşe inteligente", care ar putea fi folosit pentru dezvoltări ulterioare.

- ICI, care se pare că a avut contracte cu MCSI pe această temă.

În echipă ar putea intra şi profesori ai Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi TI din Bucureşti, care şi-au exprimat interesul acum ceva timp.

Cum s-ar putea desfăşura procesul de transformare digitală a localităţilor

Procesul de transformare digitală, inteligentizare, a localităţilor ar trebui promovat - adus la cunoştiinţa tuturor primăriilor de către echipa România Inteligentă.

Primăria care s-a hotărât în privinţa transformării digitale va solicita ajutorul echipei România Inteligentă, care după analiza situaţiei din localitate va propune o soluţie tehnică ce urmează a fi agreată împreună cu decidenţii locali. Echipa România Inteligentă va propune şi agrea cu decidenţii locali şi o modalitate de finanţare - buget local, fonduri UE, etc. acordând asistenţă în obţinerea finanţării.

După agrearea soluţiei şi angajarea executanţilor echipa România Inteligentă va participa, alături de decidenţi locali, la monitorizarea procesului de implementare a soluţiei alese până la recepţia finală.

Dacă cererile vor fi prea mari se poate face o listă de aşteptare, criteriile de prioritizare putând fi angajamentul decidenţilor locali.

În fine, echipa România inteligentă se va îngriji ca toate localităţile ţării să fie incluse în programul de transformare digitală într-un termen rezonabil.

Finanţare

Sunt dificil de estimat costurile proiectului naţional "România Inteligentă", noul proiectul pilot ar putea da un indiciu şi mai ales un "model de afacere".

Proiectul România Inteligentă, odată asumat de către guvern, ar trebui să aibă şi suport financiar din partea acestuia. Astfel, s-ar putea creea Fondul România Inteligentă alimentat de la bugetul statului şi din fonduri din telecomunicaţii. Acest fond ar putea servi cel puţin ca fond de rulment, în acest caz urmând ca pe măsura recuperării unor bani (finanţări UE, etc.) să fie reîntregit.

Finanţarea proiectului România Inteligentă s-ar putea face din următorele surse:

- fonduri din telecomunicaţiii: tarif utilizare spectru, monitorizare, vânzări licenţe de frecvenţe 5G, excedentul bugetar ANCOM, vânzări active, etc.

Banii luaţi din telecomunicaţii trebuie să se întoarcă în telecomunicaţii pentru dezvoltarea telecomunicaţiilor şi a economiei naţionale!

-fonduri de la bugetul de stat pentru demararea proiectului "România Inteligentă".

Bugetul de stat ar trebui să prevadă fonduri pentru proiectul de ţară "România inteligentă", investiţii în viitorul economic al ţării. 

-bugetul localităţilor care doresc transformarea ar trebui să prevadă fonduri dedicate

-fonduri de la UE pentru "România Inteligentă". Accesarea de fonduri UE pentru: conectarea la Internet a tuturor românilor, pentru oraşe inteligente, transformare digitală...

Proiectul România Inteligentă ar da românilor speranţa unei societăţi mai bune, mai eficiente, mai ecologice, mai prietenoase, dar ar da speranţe şi industriei - operatorilor de telecomunicaţii, furnizorilor de echipamente şi de aplicaţii, care au experimentat diferite soluţii sau proiecte pilot.

Asumarea proiectului România Inteligentă de către ministerul "telecomunicaţiilor" în numele guvernului României, ar duce pe lângă rezultatele implementării lui - o Românie conectată, digitală, eficientă, ecologică - şi la recunoaşterea importanţei ministerului în guvern, dar şi la recunoaşterea rolului "telecomunicaţiilor" de motor al dezvoltării economiei naţionale.

Articol preluat de pe

 https://nicolaeoaca.blogspot.com

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb