Reporter: Aţi devenit una dintre cele mai înfocate susţinătoare ale României. Ce apreciaţi la ţara noastră?
Yvette Larsson: Nu numai că îmi place, dar şi iubesc România. E ca o a doua casă! Inima mea bate mai repede aici şi mă simt dinamică, vie. De exemplu, sunt sedusă de frumuseţea Sibiului şi Clujului. Totodată, Bucureştiul mi se pare imaginea unui cadru de film senzual - totul este fascinant şi îmi declanşează pofta de a explora. România este o ţară în care încă mai poţi vedea sate durabile - le apreciez şi le ador tradiţiile, folclorul.
Reporter: Când aţi cunoscut ţara şi ce anume v-a determinat să reveniţi?
Yvette Larsson: În 1985, dar pe atunci eram doar o adolescentă de 13 ani. M-am întors în 2011, 26 de ani mai târziu. După aceea, am fost din nou şi din nou, de aproximativ 30 de ori de fapt...cred că am pierdut numărul! Sper că într-o zi voi fi în măsură să trăiesc şi să muncesc în România - e scopul meu!
Reporter: Ce vă atrage la ţara noastră?
Yvette Larsson: Bunătatea şi ospitalitatea oamenilor, frumoasele locuri din ţară, interesantele oraşe pline de arhitectură şi poveşti fascinante, folclorul românesc şi tradiţiile, clima, alimentele şi băuturile, autenticitatea satelor româneşti, creativitatea, senzualitatea, dar şi faptul că românii ştiu să lupte când întâmpină greutăţi.
Reporter: Ce locuri aţi vizitat aici?
Yvette Larsson: Bucureşti, Sibiu, Sighişoara, Cluj, zona din jurul Constanţei, Dobrogea, Vatra Dornei şi Poiana Negrii, Bucovina, Valea Prahovei, zona din jurul Făgăraşului, Transilvania şi lista poate continua...
Reporter: Aveţi şi un preparat tradiţional preferat?
Yvette Larsson: Da! Multe! Aş putea vizita România numai pentru produsele tradiţionale. Am vizitat ţara în toate anotimpurile şi există specialităţi pentru fiecare sezon. Îmi plac sarmalele, ciorba de perişoare, salata de vinete făcută în casă, zacusca, hreanul, salata de boeuf la Anul Nou, mierea proaspătă, dulceaţa de ardei iute. Nu uit nici de băuturi - vişinata, vinul Fetească Regală, limonada. Ador toate produsele de patiserie şi deserturi, nucile proaspete consumate direct din copac, mere crocante de sezon, struguri.
Reporter: Am observat că în majoritatea fotografiilor, purtaţi ia tradiţională românească. Cum vi se pare?
Yvette Larsson: Îmi place ia românească pentru frumuseţea, feminitatea şi povestea sa. Îmbrăcămintea tradiţională este menită să unească fiinţele umane!
Reporter: De ce promovaţi ţara noastră cu atâta pasiune şi nu Suedia, ţara dumneavoastră de origine?
Yvette Larsson: M-am născut în nordul Suediei, la 100 km de Cercul Arctic - aici sunt rădăcinile mele şi baza mea. România este o pasiune şi, dacă pot spune, misiunea în viaţă. Am vizitat-o atât de tânără, apoi a urmat dezvoltarea ca adult şi vedeam cum România se luptă. Mă simt "potrivită" pentru această ţară şi inima mea bate pentru ea. Când o iubesc, o iubesc pur şi simplu.
Reporter: Când aţi demarat promovarea ţării în mediul online prin blog şi pagina de facebook?
Yvette Larsson: În decembrie 2011.
Reporter: Ce vă spun românii cu care intraţi în contact?
Yvette Larsson: Primesc un feedback incredibil de la românii aflaţi peste tot în lume. La început, am fost uimită de comentariile în care oamenii spuneau că le este dor de casă, când vedeau pozele mele - reuşesc să surprind sufletul românilor şi al României.
Reporter: Familia dumneavoastră vă susţine? Aţi adus-o în România?
Yvette Larsson: Da, familia m-a sprijinit întotdeauna. Părinţii şi bunicii mei m-au adus în 1985 aici, pentru prima dată.
Reporter: Dacă ar fi să vă stabiliţi într-un loc de aici, care ar fi acela?
Yvette Larsson: Am multe locuri pe lista mea - Bucureşti, Sibiu, Cluj, Dobrogea, de exemplu. Poate lista va creşte, nu este stabilită încă. Visez o casă unde pot avea o grădină de trandafiri, dar şi una de fructe şi legume.
Reporter: De ce credeţi că imaginea României este pătată în unele state?
Yvette Larsson: Datorită trecutului său comunist, dar şi opiniei mass-media de atunci.
Reporter: Sunteţi de părere că românii valorifică frumuseţea ţării la adevărata valoare?
Yvette Larsson: Sunt în contact cu multe persoane, fie că este vorba de un artist, un brutar, un proprietar de restaurant, un blogger, un scriitor, un jurnalist, o mamă, un designer, un educator, care încearcă să arate frumuseţea şi semnificaţia României. Atunci când mulţi oameni puternici şi determinaţi se întâlnesc pe o platformă să discute, se întâmplă lucruri mari!
Reporter: Mulţi străini s-au îndrăgostit de locurile noastre, unii chiar şi-au cumpărat case aici, în special în zona Moldovei. Cu ce ne diferenţiem de Occident?
Yvette Larsson: Acei străini care vin în România se şi îndrăgostesc, după părerea mea. Eu nu pot vorbi, totuşi, pentru toată lumea, ci doar pentru mine. Aşa cum am mai spus, zona rurală este pură şi autentică - este ca şi cum timpul s-a oprit în loc, în multe locuri din România. Există şi o spiritualitate care dă sens frumuseţilor vieţii de zi cu zi, există un climat plăcut, alimente gustoase şi băuturi care sunt produse în mod natural - iar oamenii de oriunde tânjesc la naturaleţe acum, când lumea a devenit atât de artificială. Deci, toţi cei care vin şi văd peisajele minunate româneşti şi oamenii prietenoşi, sunt surprinşi într-un mod pozitiv!
Reporter: Ce doriţi să demaraţi pe viitor?
Yvette Larsson: Aş dori să trăiesc şi să lucrez în România, să fac ceva pentru această ţară cu abilităţile mele şi pasiunea în domeniile educaţiei, copii şi tineri, PR/comunicare. Sper că această zi este foarte aproape!
Reporter: Sunteţi deosebită! Vă mulţumesc pentru timpul acordat!
1. Chiar ca e deosebita!
(mesaj trimis de daniel în data de 23.11.2015, 12:11)
Cand cineva din afara iti spune ca e frumos unde traiesti ... parca suna cu totul altfel.
De ce noi nu putem aprecia ceea ce avem ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2015, 13:50)
De ce am impresia FALSITATII ? Neconvingator interviu ; hai ,lasti-ma dracu in pace cu folclorul, cu raposata Marioara Murarescu, a uitat de circotecile pesediste cu tudor gheorghe, orice mascariciadele legionaroide cu dan puric ; pe peron asteapta fuego si hrusca ... Un activist de la "Stefan Gheorghiu" a uitat sa-i spuna si de "Calusarii" ... Daca spunea ceva de tuica de prune sau de horinca de Maramu' mai credeam, dar asa, iti vine sa vomiti...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Marius cu Silvia si cu Mihai în data de 23.11.2015, 18:21)
Copilas esti un om care s-a nascut,a trait din auzite si s-a zgarcit sa cheltuie un ban.Tu nu ai cum intelege nimic.
2.2. ba esti prost (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2015, 18:26)
ba dupa ce ca esti prost,esti si rapanos.de ce ai furat banii batranei de la doi?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2015, 21:25)
pentru ca batrana asculta "Un copac cu flori" de Hrusca in fiecare dimineata la 7 si il trezea dupa noptile de gaming si de droguri sintetice.