Oamenii de afaceri, îngrijoraţi de efectele întreruperii plăţilor de la UE
Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 25 septembrie 2012
• MAEur: "Am putea evita suspendarea plăţilor prin POSDRU, avem un plan de măsuri în acest sens"
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) cere Guvernului să elaboreze urgent o analiză financiară asupra efectelor economice grave pe care le implică blocarea de către Comisia Europeană (CE) a decontărilor pe toate cele cinci programe operaţionale.
Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR, ne-a explicat: "Problema cu fondurile europene are, pe lângă partea formală, şi o parte practică, ce ţine de firme şi de ceea ce se va întâmpla cu ele. Nu avem o situaţie clară, din punct de vedere financiar, nu ştim în ce stadiu sunt lucrările pe teren, cât s-a plătit din ceea ce s-a realizat, cât a mai rămas de plată şi până când vor fi efectuate celelalte plăţi. Sunt nişte investiţii începute şi trebuie să ştim cum şi când pot fi terminate".
Rambursarea banilor europeni de la UE pentru proiectele desfăşurate prin patru programe operaţionale (POS Transport, PO Regional, POS Creşterea Competitivităţii Economice şi POS Mediu) este întreruptă din luna iulie, plăţile pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) fiind sistate încă din luna februarie. Acesta din urmă se află într-o etapă de pre-suspendare, în urma depistării unor nereguli efectuate în cadrul procesului de accesare a banilor europeni.
Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Europene (MAEur) ne-au precizat că, potrivit unor declaraţii făcute recent de ministrul de resort Leonard Orban, "ţara noastră ar putea evita suspendarea plăţilor prin POSDRU". În acest sens, autorităţile au "un plan de măsuri", după cum ne-au spus sursele citate.
MAEur aşteaptă un raport de la Comisia Europeană, în urma efectuării unui audit referitor la modul în care a fost derulat procesul de absorbţie a fondurilor europene.
• ONG: "Beneficiarii fondurilor europene deja sunt afectaţi de întreruperea rambursărilor"
Reprezentanţii MAEur ne-au mai precizat că Executivul încă efectuează plăţi către beneficiari, chiar dacă suspendarea banilor europeni este întreruptă pe toate cele cinci programe operaţionale.
În acelaşi timp, Flavia Preda, coordonatorul Coaliţiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale, ne-a spus că beneficiarii de proiecte finanţate din fonduri europene au fost deja afectaţi de sistarea rambursărilor făcute de UE.
Domnia sa ne-a precizat: "Există beneficiari care au trimis spre verificare cereri de rambursare şi nici după un an şi şapte luni acestea nu au fost procesate. Este vorba despre ONG-uri serioase, cum ar fi < Salvaţi Copiii >, care derulează proiecte sub coordonarea Ministerului Educaţiei. Sunt nişte întârzieri foarte mari. De asemenea, de foarte multă vreme, beneficiarii de fonduri prin POSDRU nu şi-au primit banii de la Guvern pentru componenta ce reprezintă partea de cofinanţare de la UE, care are o proporţie de peste 70% din valoarea proiectelor".
AOAR consideră că sancţionarea incorectă a acestor organizaţii şi chiar blocarea completă a rambursărilor, ca urmare a neclarificării de către autorităţile competente a unor aspecte legale, cum ar fi cele referitoare la achiziţiile publice, vor avea consecinţe extrem de grave, ajungându-se chiar la pierderea definitivă a fondurilor blocate în proiecte, întrerupte în urma lipsei de finanţare.
În curând, Executivul se va afla în situaţia de a alege între sistarea tuturor plăţilor către beneficiari şi depăşirea ţintei de deficit convenită cu CE.
În acelaşi timp, autorităţile noastre vor trece printr-un proces de conciliere cu Comisia Europeană, referitor la corecţiile financiare definitive care vor fi aplicate sumelor decontate de la 1 ianuarie 2007 până în octombrie 2011.
Potrivit MAEur, în cazul POSDRU, după ce a fost declanşată procedura de pre-suspendare a programului, a fost propusă o corecţie definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene către bugetul naţional.
Executivul întreprinde acţiuni importante pentru implementarea măsurilor necesare în vederea corectării disfuncţionalităţilor şi asigurării funcţionării optime a sistemului, susţine ministerul de resort.
• AOAR: "Autorităţile să decidă ce proiecte trebuie suspendate definitiv, asigurând deblocarea celorlalte lucrări"
Într-un comunicat transmis, ieri, redacţiei, oamenii de afaceri precizează: "AOAR consideră firească respectarea normelor şi regulamentelor CE, dar nu poate trece cu vederea consecinţele economice majore pe care le suportă mediul de afaceri românesc şi (...) întreaga economie (...), ca urmare a opririi intempestive a derulării tuturor proiectelor aflate în execuţie".
Asociaţia consideră că, în funcţie de deficienţele identificate şi de negocierea unor corecţii financiare legal prevăzute în regulamentele CE, trebuie identificate, aprobate şi puse urgent în practică măsuri care să permită continuarea lucrărilor începute, îndeosebi în cadrul POS Infrastrucatură, POS Mediu şi POS Competitivitate.
"Ministerul Afacerilor Europene trebuie să decidă, alături de Guvern, care sunt proiectele ce trebuie definitiv suspendate", pentru a fi asigurată deblocarea celorlalte lucrări, opinează mediul de afaceri, considerând că "miza economică a deblocării derulării proiectelor cu cofinanţare europeană este vitală pentru economia României în anii 2012 şi 2013".
AOAR atrage atenţia asupra faptului că falimentele înregistrate în rândul agenţilor economici implicaţi în proiectele cofinanţate din fonduri europene vor avea ca efect lipsa de interes, pe viitor, pentru acest tip de lucrări.
Problemele din domeniul fondurilor europene au loc în contextul în care toţi premierii din ultima vreme au declarat că obiectivul principal al autorităţilor este creşterea gradului de absorbţie a banilor de la Uniunea Europeană.