Oancea, CSSPP: BVB şi Sibex ar trebui să fuzioneze şi o bursă dezvoltată să preia viitoarea societate

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 martie 2011

Bursa de Valori Bucureşti şi Sibex ar trebui să fuzioneze şi societatea rezultată să fie preluată de o bursă dezvoltată, ceea ce ar mări încrederea investitorilor în piaţa de capital din România, consideră preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

"O soluţie pentru dezvoltarea bursei ar fi preluarea de către o bursă cu tradiţie din ţările dezvoltate. Înaintea acestei preluări, cele două burse din România ar trebui să fuzioneze. Cred că bursa românească s-a privatizat prea repede, trebuia să se maturizeze mai întâi. Acum vedem tot felul de orgolii care nu sunt benefice bursei. Ne învârtim în jurul cozii, însă investitorii, inclusiv fondurile de pensii, au nevoie de încredere, de aşteptări pozitive", a declarat Oancea miercuri, citat de Mediafax.

Totodată, pentru dezvoltarea pieţei de capital, el consideră că statul ar trebui să elimine pragul de deţinere de 1% din acţiunile unei societăţi de investiţii financiare (SIF).

"Statul să elimine ceea ce tot el a impus prin lege, iar dacă SIF-urile vor acelaşi tratament ca Fondul Proprietatea atunci ar trebui să accepte eliminarea pragului. Acestea nu sunt părerile mele, ci ale comisiei şi ale unor administratori din domeniu, ale unor oameni care văd ceea ce este pe piaţa de capital ", a menţionat şeful CSSPP.

Oancea crede că Ministerul Finanţelor Publice ar trebui să emită titluri de stat cu o valoare nominală mai mică şi adresate exclusiv populaţiei.

"Statul ar putea face ofertă publică doar pentru populaţie, iar titlurile pe care le-ar emite să le listeze ulterior la bursă. Astfel, statul se finanţează, iar oamenii ajung într-o oarecare măsură să se familiarizeze cu mecanismele pieţei de capital", a afirmat Oancea.

De asemenea, el spune că MFP ar putea negocia cu fondurile de pensii dobânzi "favorabile" pentru ambele părţi în cadrul licitaţiilor de vânzare de titluri de stat.

"Cam 20-30 de milioane de euro ar putea merge la bugetul de stat de la fondurile de pensii private", a arătat preşedintele CSSPP.

El susţine şi înfiinţarea unor fonduri de investiţii sectoriale după modelul Fondului Proprietatea care să fie administrate de un manager străin.

"Aceste lucruri trebuie puse pe hârtie, însă este nevoie şi de voinţă politică pentru materializarea lor. Să nu uităm totuşi că anul viitor este an electoral şi poate vom vedea unele schimbări", a mai spus Oancea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da invatatu' asta de unde a aparut.Altul care in viata lui nu a facut un ban prin forte proprii.Da ce il...grija pe el. Si pe asta l-a cumparat cineva cu 25 de bani.Daca ma uit bine la el cam seamna la mutra cu machidonul de la BVB. Si vorbeste la fel de multe prostii....

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb