Fostul preşedinte democrat american Barack Obama a criticat luni, la conferinţa COP26 asupra schimbărilor climatice, faptul că Rusia şi China, două dintre ţările cu cele mai mari emisii de carbon, nu par să considere urgentă problema schimbărilor climatice şi a comparat abordarea lor în această chestiune cu cea a republicanilor din SUA, informează Agerpres.
''Este foarte descurajant să vedem liderii a două dintre cele mai mari emiţătoare (de gaze cu efect de seră), China şi Rusia, refuzând inclusiv să participe la dezbaterile'' de la Glasgow, a spus Obama. ''Planurile lor naţionale reflectă până în prezent ceea ce pare a fi din partea acestor guverne o periculoasă lipsă de acţiune urgentă şi dorinţa de a menţine status quo-ul'', şi-a continuat el critica faţă de Moscova şi Beijing.
Obama a vorbit la fel şi despre Partidul Republican american al fostului preşedinte Donald Trump, care în mandatul său nu a fost favorabil măsurilor de reducere a emisiilor de carbon, considerând că acestea afectează competitivitatea economiei SUA.
Fostul preşedinte democrat a susţinut, cu referire la republicani, că atât el, cât şi actualul preşedinte democrat Joe Biden au fost ''constrânşi în mare parte de faptul că unul dintre cele două mari partide ale noastre (ale SUA - n.r.) a decis nu doar să stea pe margine, ci să manifeste în plus o ostilitate activă faţă de ştiinţa privind climatul şi să facă din schimbările climatice o chestiune partizană''.
Pe de altă parte, Obama a cerut ţărilor bogate să le ajute financiar pe cele sărace pentru a se adapta efectelor schimbărilor climatice. ''Trebuie să acţionăm acum cu adaptarea şi rezilienţa'', a indicat fostul preşedinte american.
Eşecul statelor dezvoltate de a-şi pune în aplicare promisiunile privind asistenţa destinată ţărilor în dezvoltare a alimentat neîncrederea şi este văzut drept un obstacol major în calea limitării impactului încălzirii globale. Angajament în acest sens de 100 de miliarde de dolari pe an avansat de ţările dezvoltate încă din anul 2009 a fost amânat pentru anul 2023.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2021, 20:52)
"Ciaina" si "Rasia"au avut doar interesul sa exporte poluare cu tot cu produse sub costurile de productie occidentale sau gaze care produc poluarea unde se ard (100 unitati de gaz ars produce 460 unitati CO2 ) si au fost "exonerate" pana recent ; acum ca "e groasa" tot ele vor fi campioanele "reducerii amprentei de carbon" cu costuri pe care tot restul lumii il va achita.....cand nu mai poti sa exporti trebuie sa apelezi la cetateni sa "faca provizii" ca nu cumva sa fie supraproductie ce nu poate fi reglata fara pierderi imediate decat cu anumite "costuri" pe care tot Restul Lumii il va plati si resimti....
se pare ca toate mizeriile vor fi spalate si musamalizate in comun(ism).
pe timpul lui Obama s-au incurajat "outsousing"urile de au dezvoltat Ciaina si acum el ce face ?..."se scoate "???