Preşedintele ales al SUA, Barack Obama, intenţionează să includă reduceri de taxe în valoare de circa 300 de miliarde de dolari în planul său de stimulare a economiei americane, pe care va începe să-l discute cu parlamentarii, informează presa internaţională. Potrivit acesteia, planul de relansare ar urma să coste între 675 şi 775 de miliarde de dolari, iar cuantumul reducerilor de taxe ar urma să reprezinte aproximativ 40% din valoarea pachetului de stimulente, adică între 270 şi 310 miliarde de dolari.
Barack Obama speră că reducerile de taxe în valoare de 300 de miliarde de dolari, acordate unor persoane care câştigă mai puţin de 200.000 de dolari pe an, alături de o scutire de un an de la plata taxelor pentru companiile care angajează sau reangajează mai multe persoane (componentă evaluată la 40-50 de miliarde de dolari) va ajuta la "crearea sau salvarea" a aproximativ trei milioane de locuri de muncă, până în 2011.
Planul încearcă să stimuleze cererea de consum, prin cheltuirea a 140 de miliarde de dolari sub forma unor reduceri de taxe în valoare de 500 de dolari pentru o persoană singură şi 1.000 de dolari pentru o familie. Spre deosebire de precedentul plan de stimulare economică, promovat de preşedintele George W. Bush, care avea la bază returnarea unei părţi din impozitele plătite, planul Obama presupune modificarea regulilor de colectare a impozitelor, astfel încât angajaţii să beneficieze de o majorare imediată la plată.
Parlamentarii democraţi sunt optimişti şi afirmă că planul preşedintelui Obama va fi aprobat de Congres la începutul lunii februarie, la scurt timp după ce noul lider se va muta la Casa Albă (în 20 ianuarie 2009). În schimb, republicanii cer o perioadă mai mare de timp pentru consultări şi audieri înainte de vot.
Barack Obama urma să se întâlnească, ieri, cu liderii din Congres pentru finalizarea ultimelor detalii ale planului de stimulente destinat să relanseze economia americană, cea mai mare din lume.