Obama şi Merkel au convenit pentru menţinerea sancţiunilor economice contra Rusiei

Internaţional / 7 iunie 2015

Obama şi Merkel au convenit pentru menţinerea sancţiunilor economice contra Rusiei

Securizare masivă pentru summitul G7 care începe astăzi în Germania

Actualizare 18:11

Sancţiunile occidentale împotriva Rusiei trebuie menţinute până la "respectarea suveranităţii Ucrainei", au stabilit preşedintele SUA, Barack Obama, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, înainte de începerea summitului G7.

"Trebuie să menţinem sancţiunile până când Rusia va respecta suveranitatea Ucrainei", au stabilit cei doi lideri în cursul întrevederii desfăşurate înainte de summitul G7.

Potrivit Le Figaro, Obama şi Merkel au evocat şi rolul pe care Acordul transatlantic (TTIP, aflat în curs de negociere) îl poate juca pentru promovarea "creşterii economice şi creării locurilor de muncă pe ambele maluari ale Atlanticului".

Grupul ţărilor puternic industrializate (G7) va discuta modalităţi pentru contracararea acţiunilor Rusiei, a afirmat preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, care a fost întâmpinat de cancelarul german, Angela Merkel, la sosirea în landul Bavaria. "Mesajul meu pentru poporul german este simplu: suntem recunoscători pentru prietenie şi pentru coordonare", a declarat Obama.

"Vom sta împreună, ca aliaţi inseparabili în Europa şi în lume", a dat asigurări Obama, criticând "agresiunile" Rusiei, pe fondul intensificării confruntărilor din estul Ucrainei.

"În pofida diferenţelor existente, Germania consideră Statele Unite un prieten şi un partener esenţial", a declarat Angela Merkel.

---

Actualizare 14:14 Donald Tusk cere G7 să-şi "reconfirme unitatea" în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel duminică la participanţii la summitul G7 să-şi "reconfirme unitatea" în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei legate de rolul Moscovei în criza ucraineană, informează AFP, EFE şi Reuters.

"Intenţia mea este ca astăzi să ne reconfirmăm unitatea cu privire la politica sancţiunilor. Dacă cineva doreşte să reconsidere această politică, acest lucru nu se va putea face decât în sensul consolidării ei", a spus Tusk. "Trebuie să reconfirmăm poziţia cu privire la Rusia. Nu-i vorba de radicalism. Cred că Rusia este un partener, nu este un inamic, nici o problemă europeană", a declarat Tusk într-o conferinţă de presă înaintea începerii summitului liderilor G7 din care fac parte Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, SUA, Canada şi Japonia.

---

Cu o zi înaintea summit-ului G7 al marilor puteri industriale ale lumii, castelul Elmau din Germania, unde va avea loc reuniunea, s-a transformat într-o fortăreaţă, transmite presa internaţională, care relatează că aproape 4.000 de persoane au manifestat sâmbătă împotriva acestei adunări.

Potrivit presei, măsurile de securitate ale poliţiei bavareze şi federale nu cuprind doar zona de interdicţie în jurul castelului, pe o rază de 16 km, ci şi capitala landului, Munchen, căile de acces rutiere şi feroviare, înspre graniţa germano-austriacă. Până vineri, poliţia a controlat 63.300 de persoane, la 3000 dintre acestea s-au constatat nereguli. Între acestea, şi doi români.

"Ne concentrăm controalele pe sudul Germaniei", au declarat surse din poliţia federală. Însă şi în alte landuri, de la frontiera de est, verificările de persoane s-au înteţit. În ultima săptămână din mai, grănicerii au depistat în Saxonia 250 de călători ilegali şi alţi 380 urmăriţi pentru diverse delicte, mai mari sau mai mici. E vorba de traficanţi, hoţi de maşini, dar şi persoane amendate cândva şi care nu şi-au plătit amenzile către statul german.

Pentru 230 de refugiaţi fără acte de solicitare a unui azil, călătoria spre Vest s-a încheiat încă înainte de a începe, căci ei au fost trimis înapoi de unde au venit. Un politician creştin-democrat şi fost şef al cancelariei de la Berlin, crede că rezultatele verificărilor înteţite, în vederea G7, au demonstrat " că aceste controale de frontieră funcţionează şi fac Saxonia mai sigură.

Hermann Winkler e de părere că "trebuie, în sfârşit, să se discute sincer faptul că există probleme cu graniţele complet libere, a adăugat el citat de Mopo24.de.

Controalele efectuate de autorităţi au loc într-o perioadă de trafic foarte aglomerat. În 7-8 iunie, când are loc summit-ul G7 circulaţia este extrem de intensă, căci la această dată vacanţa de Rusalii din Bavaria şi Baden-Wurttemberg ia sfârşit, iar autostrăzile sunt sufocate de şirurile de maşini cu oameni care se întorc din concediu.

În plus, masivele mobilizări de protestatari au impus tot atât de masive măsuri de securitate luate de statul german. O parte dintre aceştia, consideraţi cei mai agresivi, s-au reunit în mişcarea "Stop G7 Elmau" şi au început, încă de la mijlocul săptămânii, să campeze "în preajma" castelului unde va avea loc summit-ul.

Oponenţii summit-ului G7 reproşează costurile foarte mari ale evenimentului. Datele oficiale vorbesc de 130 de milioane de euro. Asociaţia plătitorilor de impozite din Bavaria le evaluează însă la 360 de milioane de euro. În primul rând, locul ales este foarte scump, deoarece dincolo de castelul Elmau şi cazarea de lux asigurată invitaţilor, logistica summit-ului cere mulţi bani: au trebuit împrejmuite nu doar valea unde se află castelul, ci şi înălţimile montane care o înconjoară.

Au fost construite locuri de aterizare pentru elicoptere într-o zonă de natură protejată, au fost ridicate "depozite şi închisori". "Costurile sunt deplasate", a precizat Rolf von Hohenhau, preşedintele asociaţiei numite. "La Munchen se organizează anual Conferinţa de Securitate, în aceleaşi condiţii de siguranţă, cu doar trei milioane de euro.

Cancelarul Merkel consideră însă că aceste costuri sunt justificate. La întrebarea adresată de ziariştii de la Die Welt, dacă reuniunea n-ar fi putut avea loc în cancelaria de la Berlin, în loc de Schloss Elmau din Bavaria, ea a răspuns. "Vrem să arătăm oaspeţilor noştri o minunată bucăţică de Germanie şi să discutăm într-o atmosferă cu siguranţă importantă pentru astfel de reuniuni".

Manifestanţii, unii purtând costume bavareze tradiţionale, au scandat lozinci precum "Trăiască solidaritatea internaţională'' sau "Anticapitalista!".

Opozanţii G7 denunţă, de asemenea, dispozitivul masiv de poliţie, de peste 22.000 de forţe de ordine, desfăşurat de organizatori. În jurul castelului Elmau a fost instituită o zonă interzisă de mai mulţi kilometri, înconjurată de un grilaj.

Vineri, activişti ai Verzilor au urcat pe vârful Zugspitze, cel mai înalt punct din Germania, situat nu departe de Elmau, pentru a le cere liderilor lumii angajamente ferme în materie de mediu. Militanţii au desfăşurat un banner pe care scria: "Apa va urca în curând până aici".

Joi, o manifestaţie a reunit la Munchen până la 40.000 de persoane, potrivit organizatorilor, pentru a denunţa în special acordul de liber-schimb negociat între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.

De anul trecut, Rusia nu mai stă la masa discuţiilor cu marile puteri, fiind "excomunicată" în urma evenimentelor din Crimeea şi Ucraina de Est. Cancelarul Angela Merkel consideră că, momentan, formula G8 este nerealistă. "O participare a Rusiei este în prezent de neimaginat", a declarat ea citată de agenţia germană de presă DPA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb