Obligaţiile fiscale restante ale agenţilor economici au ajuns la 16,15 miliarde de lei la 30 septembrie, după cum reiese din declaraţiile de ieri ale ministrului de Finanţe Florin Cîţu. Într-o postare pe Facebook din weekend, Cîţu afirma că "sumele injectate suplimentar în economie de guvernul PNL" prin măsuri fiscale se ridică la 14,4 miliarde de lei, acestea fiind amânări la plată, însă într-o conferinţă de presă ţinută ieri ministrul a rectificat în sus suma cu 1,7 miliarde de lei. Suma înaintată anterior de Florin Cîţu era valabilă pentru 31 august, ultima dată pentru care este disponibilă oficial execuţia bugetară.
Cîţu a declarat: "În weekend am spus 14,4 miliarde de lei. Defapt, suma la 30 septembrie este de 16,15 miliarde de lei, bani care au rămas la companii prin măsuri fiscale, prin amânare la plată, deci aceşti bani sunt la companii în urma măsurilor fiscale".
În prima lună de pandemie, martie, valoarea taxelor şi impozitelor declarate dar amânate la plată de mediul de afaceri (facilitate acordată de guvern în baza OUG nr.29/2020) s-au ridicat la 7,7 miliarde de lei, potrivit cursdeguvernare.ro.
Ministrul de Finanţe a mai afirmat, în prima sa declaraţie/conferinţă de presă săptămânală, că pachetul de sprijin pentru economie se ridică la acest moment la 6% din PIB. Florin Cîţu a precizat că estimează că dimensiunea acestui pachet va depăşi 7% până la sfârşitul anului. Asta implică cheltuieli suplimentare în sprijinul economiei sau sume suplimentare lăsate/rambursate mediului de afaceri de încă circa 10 miliarde de lei.
Oficialul nu a precizat însă nimic despre schema de sprijin prin garanţii de stat pentru companiile mari, care iniţial trebuia să intre în guvern săptămâna trecută.
Cîţu a reiterat însă că joi va intra în guvern, în primă lectură, ordonanţa de urgenţă pentru eşalonarea datoriilor acumulate de la începutul stării de urgenţă şi până la 25 octombrie. Potrivit ministrului, eşalonarea se va acorda în termen de 5 zile şi nu va necesita constituire de garanţii. De asemenea, aceasta va fi disponibilă doar companiilor care nu au avut obligaţii fiscale restante înainte de starea de urgenţă.
"Datoriile vor fi amânate pe o perioadă de 12 luni şi eşalonarea se va acorda, asta e varianta pe care lucrăm, se va acorda în termen de cel mult 5 zile pe baza unei cereri la care se anexează propunere de grafic (propriu de plată - n.r.) fără a fi necesară constituirea de garanţii. Deci eşalonarea se acordă în cel mult 5 zile şi nu este necesară constituirea de garanţii. În continuare venim în sprijinul companiilor din România", a spus Florin Cîţu.
Cererile de eşalonare vor putea fi depuse până la data de 15 decembrie inclusiv.
"Este timp pentru toată lumea să depună aceste cereri şi să fie aprobate", a spus oficialul guvernamental.
Cîţu a precizat că tot în şedinţa de guvern de joi, MFP va veni în aceeaşi ordonanţă cu eşalonarea şi cu scutirea de impozit specific pentru sectorul Horeca, care se va prelungi până la finalul anului.
"Asta înseamnă că în 2020, întreg sectorul Horeca este scutit de plata impozitului specific", a mai subliniat ministrul de Finanţe, adăugând că sectorul Horeca este în primele patru locuri după coduri CAEN în privinţa cererilor de accesare de fonduri prin programul IMM Invest.
Cîţu a mai spus că, în curând, noul site al Ministerului de Finanţe va fi inaugurat.
În curând, site-ul Ministerului de Finanţe, noul site, o să fie gata, şi acolo o să vedeţi toate aceste informaţii. O să fie un site interactiv, unde cei care doresc să se joace cu datele, cu seriile de date, pot să facă grafice, pot să-şi ia mai multe informaţii, deci vom intra într-o noua eră şi la Ministerul Finanţelor Publice.