OBREJA ATACĂ EXPERTIZELE DIN DOSARUL GALA BUTE Libertatea Elenei Udrea, în mâna Curţii Constituţionale

G.M.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 13 iunie 2018

După condamnările definitive pronunţate de completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul Gala Bute, unul dintre inculpaţi a formulat recurs.

Este vorba despre Rudel Obreja, care a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executarea pedepsei. În cererea sa de recurs, fostul şef al Federaţiei Române de Box a invocat neconstituţionalitatea art. 172 din Codul de Procedură Penală privind expertiza judiciară.

Alineatele cu care ÎCCJ a sesizat Curtea Constituţională sunt 9, 10 şi 12. În art. 172, alineat 9 este prevăzut că atunci "când există pericol de dispariţie a unor mijloace de probă sau de schimbare a unor situaţii de fapt ori este necesară lămurirea urgentă a unor fapte sau împrejurări ale cauzei, organul de urmărire penală poate dispune prin ordonanţă efectuarea unei constatări".

Iar alineatul 10 al art. 172 referitor la efectuarea constatării prevede că aceasta se va face de "un specialist care funcţionează în cadrul organelor judiciare sau din afara acestora".

Referitor la alineatul 12 al aceluiaşi articol din Codul de Procedură Penală, acesta stipulează că "după finalizarea raportului de constatare, când organul judiciar apreciază că este necesară opinia unui expert sau când concluziile raportului de constatare sunt contes-tate, se dispune efectuarea unei expertize".

Luni, 11 iunie, Rudel Obreja a depus la ÎCCJ un recurs împotriva deciziei de condamnare din dosarul Gala Bute, invocând două excepţii de neconstituţionalitate.

"Acest dosar a început împotriva mea cu o minciună. S-a reuşit o înscenare împotriva mea. Am fost condamnat şi nu sunt de acord cu soluţia dată de instanţa de apel. Vă rog să-mi permiteţi să-mi dovedesc singur nevinovăţia şi să admiteţi excepţia de neconstituţionalitate", a spus fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box în faţa instanţei de recurs.

Săptămâna trecută, Rudel Obreja a fost condamnat definitiv de magistraţii ÎCCJ la 5 ani de închisoare în dosarul Gala Bute.

În acelaşi dosar, magistraţii instanţei supreme au condamnat-o pe Elena Udrea, la 6 ani de închisoare.

Dacă excepţia de neconstituţionalitate va fi aprobată de Curtea Constituţională a României, atunci de efectele deciziei ar beneficia toţi condamnaţii în dosarul Gala Bute, inclusiv Elena Udrea, care ar putea invoca ilegalitatea expertizelor şi constatărilor din speţa dedusă judecăţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu cred că Obreja va avea succes. Pentru că excepțiile astea de neconstituționalitate, într-adevăr pot fi ridicate în orice fază a procesului penal, dar întrebarea este de ce nu au fost invocate nici la fond, nici la apel? Eu cred că CCR le va respinge și Obreja va rămâne în pușcărie, iar Udrea în Costa Rica.

    1. Hahaha

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb