OECD: "Economia mondială, vulnerabilă la tensiunile comerciale"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 martie 2018

Economia mondială ar urma să înregistreze în acest an cea mai solidă creştere de după 2011, graţie relansării comerţului şi investiţiilor, a anunţat marţi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care a avertizat însă că un război comercial ar putea anula progresele înregistrate în ultimii ani, transmite Reuters, conform Agerpres.

Conform noilor previziuni economice interimare publicate ieri, economiştii OECD mizează pe o accelerare a ritmului de creştere a economiei mondiale până la 3,9% în acest an şi anul viitor, faţă de 3,7% respectiv 3,6% cât estimau în noiembrie. Îmbunătăţirea estimărilor a fost motivată de scăderea impozitelor în SUA şi perspectiva unei politici bugetare mai expan­sionis­te în Germania.

"Credem că economia va rămâne la un nivel solid în următorii doi ani. Revenim la circumstanţe mai normale decât cele pe care le-am văzut în ultimii 10 ani", a declarat economistul şef al OECD, Alvaro Pereira.

Potrivit OECD, relansarea investiţiilor companiilor ar urma să alimenteze o revenire a comerţului internaţional, care va înregistra o creştere de peste 5% în acest an. Însă Organizaţia avertizează că economia mondială rămâne vulnerabilă la o creştere a tensiunilor comerciale, după decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a impune tarife vamale pentru importurile de aluminiu şi oţel.

"Evident aceasta ar putea compromite revenirea. Credem că acesta reprezintă un risc semnificativ şi sperăm că acesta nu se va materializa pentru că ar putea produce prejudicii importante", susţine Alvaro Pereira.

OECD este de asemenea îngrijorată de gradul ridicat de îndatorare al actorilor economici în numeroase ţări, o sursă de vulnerabilităţi financiare. În plus, normalizarea progresivă a politicilor monetare ar putea antrena o mai mare volatilitate a cursului de schimb şi a fluxurilor de capital, în special în economiile emergente.

În ceea ce priveşte evoluţia principalelor economii ale lumii, OECD şi-a îmbunătăţit prognozele privind SUA, Franţa şi Germania. Prima economie mondială ar urma să înregistreze o creştere de 2,9% în 2018 şi un avans de 2,8% în 2019 (faţă de 2,5% şi 2,1% cât preconiza anterior), contribuţia reformei fiscale fiind estimată undeva între 0,5 şi 0,75 puncte procentuale pentru fiecare din cei doi ani. Această situaţie ar putea determina Rezerva Federală americană să adopte patru majorări de dobândă în acest an pe fondul revenirii inflaţiei, susţine Alvaro Pereira. Anterior, OECD se aştepta la doar trei majorări de dobândă în 2018.

Economia zonei euro ar urma să înregis­treze un avans de 2,3% în acest an şi unul de 2,1% anul viitor, ceea ce înseamnă o revizuire în sus cu 0,2 puncte procentuale în ambele cazuri. Potrivit OECD, relaxarea bugetară prevăzută în acordul de coaliţie guvernamentală din Germania va permite celei mai mari economii din zona euro să înregistreze o creştere de 2,4% în acest an, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât estima anterior, şi un avans de 2,2% în 2019, cu 0,3 puncte procentuale peste estimările anterioare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb