OECD îşi reduce estimările privind economia mondială

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 mai 2005

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) şi-a modificat în scădere estimările privind creşterea globală în 2005 şi 2006, ca o consecinţă a majorării costurilor la energie şi a problemelor de redresare din Europa. Astfel, OECD aşteaptă, pentru 2005, o expansiune de 2,6% a economiei ţărilor sale membre (30 la număr), în vreme ce estimarea sa anterioară, lansată în noiembrie 2004, se ridica la 2,9%. În 2004, creşterea economică a regiunii a fost de 3,4%. Pentru 2006, OECD anticipează o creştere de 2,8%, în loc de 3,1% - cît estima anterior. OECD nu cuprinde în previziunile sale Brazilia, China şi India, întrucît acestea nu sînt state membre.

Specialiştii OECD notează că majorarea cu 13% a preţurilor la petrol în acest an umbreşte perspectivele de creştere a economiei mondiale prin faptul că afectează profiturile companiilor, iar consumatorii au mai puţini bani de cheltuit. Amintim că, în aprilie 2005, cotaţiile ţiţeiului brut de tip Brent au atins nivelul maxim istoric, 57,65 dolari/baril. În prezent, barilul de Brent este tranzacţionat la 48,50 dolari/baril, pe piaţa din Londra.

În ceea ce priveşte economia SUA, cea mai mare din lume, OECD şi-a modificat în creştere previziunile, aşteptînd o expansiune de 3,6% în 2005, faţă de 3,3%, cît era estimarea anterioară. În 2006, creşterea va încetini la 3,3%, potrivit OECD, care apreciază că "activitatea din SUA este determinată de cererea internă". Pentru zona euro, OECD preconizează o creştere de 1,9% în 2005 (de la 1,8%, cît aştepta anterior) şi consideră că Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să-şi reducă rata dobînzii, ca să contribuie la redresarea economiei. În acest moment, dobînda de referinţă a BCE se află la nivelul minim al ultimelor şase decenii (2%). Pentru 2006, specialiştii OECD prevăd o creştere economică a zonei euro de 2%.

Zilele trecute, preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, aprecia, în faţa Parlamentului European, că există prea puţine semne de accelerare a creşterii economice în regiunea euro, din cauza preţurilor mari la petrol. Totuşi, Trichet nu se pronunţă pentru o reducere a dobînzii BCE.

În Asia, perspectivele rămîn optimiste. Specialiştii OECD spun: "Ţările non-OECD continuă să fie o sursă importantă de dinamism în comerţul global cu bunuri şi servicii".

OECD face referire şi la riscurile ce ameninţă economia mondială, printre acestea numărîndu-se deficitul de cont curent al SUA, deficitele fiscale şi declinul investiţiilor corporative în unele ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb