Ofensiva de la sfântu-aşteaptă

Sorin Rosca Stanescu
Internaţional / 15 august 2023

Sorin Rosca Stanescu

Marea ofensivă ucrainană, care în primăvara acestui an ar fi trebuit să măture literalmente armata Federaţiei Ruse, eliberând întreg teritoriul ţării, s-a transformat pe nesimţite în marea ofensivă de vară. Iar marea ofensivă de vară se transformă la rândul ei în marea ofensivă de toamnă. Iar după toamnă, vine iarna. Şi ofensiva se va desfăşura la sfântu-aşteaptă.

Este de neînţeles cum de Kievul eşuează în această operaţie extrem de importantă, pentru succesul căreia s-a angajat în faţa populaţiei ucrainene, în faţa opiniei publice mondiale şi în faţa guvernelor celor 40 de state care, într-o formă sau alta, îl susţin pe Zelenski. În definitiv, în Ucraina sunt pompate sistematic, sub diverse forme, zeci şi zeci de miliarde de euro. Armata Kievului este susţinută nu numai financiar, nu numai militar, ci şi logistic de cele mai redutabile servicii secrete din lume. Cu ajutorul reţelelor de sateliţi, puşi şi ei la dispoziţia Ucrainei, sunt monitorizate toate operaţiile desfăşurate de armata Federaţiei Ruse. Economia Federaţiei Ruse se împotmoleşte, rubla este în cădere liberă pe bursele naţionale şi internaţionale, sancţiunile economice merg înainte, Moscova a eşuat până una alta chiar şi în operaţia de menţinere a petrolului la un preţ ridicat, pusă la cale cu Arabia Saudită şi cu alte state producătoare, şi, în fine, industria de război a Federaţiei Ruse este pusă în competiţie practic cu industria de război a întregii lumi. Şi, cu toate astea, ofensiva Ucrainei bate pasul pe loc. E ca şi când, în mod tacit, există o înţelegere pentru ca acest război să se desfăşoare la nesfârşit, până când Uniunea Europeană, cea mai relevantă victimă a acestei confruntări, îşi dă sub aspect economic obştescul sfârşit, încetând cu desăvârşire să mai funcţioneze ca un concurent al Statelor Unite.

Nu sunt un adept al teoriilor conspiraţiei. Dar ceva este extrem de straniu. Şi de neînţeles pentru o minte normală. Cum este posibil ca acest război să continue atât de mult, să rămână unul de uzură? Orice încercare de a obţine o explicaţie ne obligă, vrem nu vrem, să răspundem cât se poate de tranşant la întrebarea "cine are de pierdut şi cât şi cine are de câştigat şi cât?". Pentru moment, singura concluzie rezonabilă este că, de pe urma acestui război, câştigă sume colosale complexul militar american, care, la rândul său, alimentează consistent Partidul Democrat. Pentru a-l ajuta pe Biden să mai câştige un mandat. Pe de altă parte, în plan economic general, concurenţa pe care Europa, în special prin intermediul Germaniei şi Franţei, începuse să o facă economiei americane, sucombă sub ochii noştri. Mai puţin vizibil în Franţa, brutal şi dureros de vizibil în Germania, care de acum a intrat în recensiune. În partea asta a lumii, în Europa, Washingtonul nu mai are un concurent periculos nici în plan militar, nici în plan economic şi nici în plan politic. Pe măsură ce Uniunea Europeană este îngenuncheată, aceasta se transformă pur şi simplu într-o prelungire a Washingtonului. Într-o marionetă. Nu mă pronunţ dacă este bine sau este rău că se întâmplă aşa. Dar cert este că se întâmplă. Informaţiile care-mi parvin demonstrează că pe seama Europei, din ce în ce mai dependentă de energia americană şi ca urmare a câştigurilor fabuloase înregistrate de industria de armament, economia Washingtonului se reechilibrează.

Ceea ce înseamnă că în curând şi total independent de evoluţia războiului prin procură din Ucraina, Statelor Unite nu le mai rămâne decât un singur adversar redutabil, China, adversar care-i poate pune Washingtonului viitorul între paranteze. Şi fiindcă am început cu marea ofensivă ucraineană, transformată într-o Fata Morgana, nu mă pot abţine să remarc un detaliu. În lunile care au trecut din acest an, ucrainenii au achiziţionat un număr dublu de maşini de lux faţă de 2022. Ceea ce înseamnă fie că există o pătură solidă de ucraineni care prosperă de pe urma războiului, fie că s-a ajuns la un nivel record al corupţiei, tolerat de partenerii lui Volodimir Zelenski.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. "Ceea ce înseamnă fie că există o pătură solidă de ucraineni care prosperă de pe urma războiului"....

     

    Se stie cat era spaga considerata "de bun simt" pe vremea PSD, PNL? 10%. Se stie cati bani a pompat Vestul in Ucraina, sub tot felul de asistenta, de la cea militara, la cea economica.... peste 150 de mld de euro..... 

    Statista "Total bilateral aid commitments to Ukraine between January 24, 2022 and May 31, 2023, by type and countryo rorganization" 

     

    SUA: 71 mld 

    Institutii EU: 35 mld 

    UK: 11 mld 

    Germania: 11 mld 

    Polonia: 4 mld 

    Olanda: 4 mld 

    Tari scandinave: 6 mld 

    ... si restul.... 

    Ia incercati sa calculati 10% din 150 mld de euro..... Sau poate incercati 30%..... poate 50%...... atat se fura din cea mai corupta tara din Europa/Asia/America la un loc. 

    acest razboi este cacealmaua nr 2 dupa covid de facut bani pe spatele fraierilor . punct.

    1. spune le asta mamelor soldatilor morti pe front, si rusi si ukrainieni....

      stiu si ele , nu-i nevoie sa le spuna altii

    ...

    coruptie , n-ati auzit ca i-a schimbat pe toti cei de la recrutari ca luau spaga. apropo, aici ar trebui sa fie mersul pe front DOAR pe baza de voluntariat, si pt plata calumea nu cu forta sa te duci pe front. si oricum pt ce pt 3 km patrati langa Bhamut pe care nu se stie dc ii vor putea pastra, cati oameni au murit?

    exact ca la noi, cativa bugetari cu acces la cascaval isi mai iau o spaga si inca o masina de lux, in timp ce altii fraieri mor pe front si manaca mancare din conserva cu lunile(sau o conserva la doi oameni, ca pe a doua a vandut-o d-l bugetar)

    o prostie imensa care va fi in cartile de istorie exct asa cel mai prostesc razboi posibil. 

    Sa crezi ca Ucraina ar avea vreo sansa in fata unui colos asta e problema autorului.

    1. Realitatea arata ca are sanse...si asta in pofida tuturor tradatorilor din UE gen hUngaria, Austria, Franta, Germania...astia care trimit casti si sfaturi sa nu-l umilim pe Putler...SUA, Anglia, Polonia so Tarile Baltice singurele care au sustinut Ucraina de la inceput. Polonia a oferit mai mult ajutor militar ca Germania, Norvegia cat, Franta, Italia sau Olanda

      În lumea asta totul este condus din INTERES, toate tarile sus amintite își apară interesele PROPRII, Ucraina este o victima în acest joc ptr. PROFIT

    ... eu nu inteleg ce nu intelegeti ... iraq 15 ani - 15 miliarde ... afganistan 20 ani - 20 miliarde ... libia 3 luni - ceva tone de aur ... ne bucuram cu totide bunastare ... asiguratorii refuza asigurarile (cred si eu, un far costa cat prima pe 3 ani) ... trimitem tncuri in ukr, pentru cash flow ... statu finanteaza refugiatii ... si protejeaza facerile ...

    ...

    1. ...

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb