Ofertă de maeştri la Monavissa

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 iunie 2004

La recenta sa licitaţie, cea pe luna mai, casa Monavissa a propus nu mai puţin de 111 lucrări de artă plastică, adică 77 de picturi, toate uleiuri pe diferite suporturi, şi 34 de desene, tempera, acuarele, diferite gravuri, ba chiar şi o mapă de fotografii. Pe un fond de licitaţii intense pe scena concurentă de la Teatrul de operetă, care a ţinut cont, totuşi, de programul anunţat de Monavissa încă din decembrie trecut, rezultatele nu au fost rele.

S-a mai realizat un preţ de peste 10.000 de euro şi dacă asta este o surpriză, nu miră pe nimeni că el a fost obţinut de o pictură de Gheorghe Petraşcu. "Natură statică cu ulcior negru", pictură din 1937, în care apar şi ceva cărţi, s-a dat cu exact 10.500 de euro, plus taxe şi comisioane. În martie, tot la Monavissa, se vînduse cu ceva mai mult, 12.750 de euro, o pictură cam de aceleaşi dimensiuni, 23 pe 41, reprezentînd un conac din Tîrgovişte. Cota artistului la licitaţiile Alis a fost, în luna mai, de vreo 20.000 de euro şi a fost stabilită de o "Sighişoară" care a figurat în expoziţia de centenar al artistului, adică din 1972, şi care acum a fost propusă cu doar jumătate din acest preţ.

Un alt mare artist din perioada cea mai căutată pe piaţa de artă din România, cea interbelică, este Theodor Pallady, cel trăitor prin Franţa şi săritor din lac în puţ, fugind din ţara sa de adopţie, ocupată de nazişti, în România ce urma să intre sub comunişti. La licitaţia de acum 10 zile de la Monavissa, o pictură reprezentînd o femeie într-un fotoliu verde ce pare a fi suferit ceva violenţă domestică, tabloul, nu femeia, s-a vîndut cu 7.000 de euro, preţ de pornire. Această primă apariţie a unui Pallady la o licitaţie Monavissa din acest an este o lucrare deosebită, una dintre cele mai franţuzeşti ale marelui pictor francofil, păcat că proprietarii nu prea au avut grijă de ea. Şi era timpul să apară şi un ulei de Pallady, după tot felul de schiţe şi desene care alină suferinţa micilor colecţionari, dar nu fac cota unui artist.

Artist cu nume exotic, luat de necunoscători drept trăitor prin alte părţi, Kimon Loghi şi-a văzut cota recentă ajunsă la 2.250 de euro, o dată cu vînzarea picturii "Peisaj din Bellagio", după ce, cu o lună în urmă, "Personaj la malul mării" fusese adjudecat cu 1.800 de euro. Dacă peisajul italian este unul de munte, omul de data trecută se plimbă printr-un cadru costier asemănător celui din pictura "La malul mării", propusă pe la vreo 400 de euro şi rămasă nevîndută, în primul rînd din cauza semnului întrebării ce apare după numele autorului, care devine, astfel, nesigur. Şi reuşita mai veche, cea de 1.800 de euro, a fost însoţită de o neadjudecată maritimă, o "Insulă", o stranie şi ciudată arătare în mijlocul apelor. Fără a fi obişnuitul casei, Kimon Loghi apare destul de des în licitaţiile Monavissa, mai ales în ultimul timp. Mai, aprilie, pauză în martie şi din nou februarie, pe 29, cînd un "Nud" blond în clar-obscur a fost vîndut cu 1.600 de euro. Prima licitaţie de pictură din acest an, cea pentru luna ianuarie, desfăşurată la 1 februarie, a început cu o pictură de Kimon Loghi, "Doamna cu voaleta", care nu s-a vîndut, asemenea celei de a doua picturi a artistului din licitaţie, un peisaj cu balustradă şi mare din Biarritz.

La şedinţa Monavissa de acum 10 zile, un preţ deosebit a obţinut o lucrare a unui pictor mai puţin cunoscut, în timp ce o alta nu s-a vîndut deloc. "Peisaj din Tîrnovo" de Eugen Ispir a fost vîndut, în creştere uşoară, cu 1.900 euro, iar scena cu două personaje care completează un decor urban nu a fost dorită de nimeni. Autorul a studiat cu Ştefan Dumitrescu şi Băncilă, a călătorit niţel şi pe la Paris şi Veneţia, iar asupra anului morţii sale există variante mult prea diferite, 1960, pentru Mircea Deac, şi 1974, pentru experţii Monavissa. Aşteptăm terţe opinii care să confirme una dintre variante sau chiar să ne ofere o alta. Nu ar fi de mirare ca specialiştii lui Alexandru Ghilduş să aibă dreptate de vreme ce ei au tot scos la vînzare picturi ale acestui artist. În aprilie au fost propuse nu mai puţin de trei lucrări, dar nici una nu s-a vîndut, deşi preţurile de pornire, între 450 şi 900 de euro, erau mai mici decît cel al lucrării care s-a vîndut la licitaţia din mai. În acea lună s-a dat şi la Alis un Eugen Ispir, un peisaj cu un drum spre moară, dar cu un preţ de 9 milioane, nici 250 de euro, infim faţă de ce s-a demonstrat la Monavissa două săptămîni mai tîrziu. În martie, o "Cascadă în Vrancea" de acelaşi artist, e drept, doar guaşă, s-a vîndut cu 7 milioane de lei, dar în creştere faţă de cele 5 care se cereau la început.

Revenind la GalAteCa, adică la recenta licitaţie Monavissa care s-a ţinut aici, să anunţăm încă un preţ bun reuşit de o pictură de Octav Băncilă. Dacă florile şi naturile sale moarte s-au bucurat de o constantă vînzare bună, acum s-a vîndut cu 1.800 de euro un "Băiat cu pălărie", o lucrare mai sinceră, mult mai reprezentativă pentru stilul lui Băncilă. Tot o imagine antropomorfă, adică cu oameni, nu cu vase şi flori moarte, se vînduse în luna aprilie cu 950 de euro. Este drept, însă, că în decembrie trecut, o pictură de Băncilă reprezentînd trei maci uriaşi, de un roşu intens, extrem de bine redaţi, s-a vîndut cu nu mai puţin de 3.400 de euro. În aceeaşi şedinţă, un portret de evreu, studiu pentru faimosul "Peticar", pus într-o ramă enormă, grea, a rămas nevîndut, preţul de ofertă fiind de 3.500 de euro. La începutul lui mai, la Alis, s-a obţinut exact o mie de euro pentru "Ţigan cu pilă", o pictură de mari dimensiuni, semnată Octav Băncilă. Cu mai puţin de o lună înainte, tot nişte flori, liliac alb mai exact, aduseseră cota pictorului la 5 mii şi mai bine de euro, un nivel deosebit chiar şi pentru Octav Băncilă.

Următoarea poziţie "peste o mie de euro" de la licitaţia Monavissa nu are nume. Este o aşa-numită "Scenă de gen", cu doi bărbaţi de acelaşi gen ce par a cădea la o învoială, în dreptul unei femei ce stă în lumina ce cade cu zgîrcenie prin fereastră. Apreciată ca fiind de şcoală austriacă şi cu siguranţă necesitînd restaurări, pictura s-a vîndut cu 1.450 de euro, preţ de pornire, de altfel.

La 1.200 de euro îşi face, practic, debutul pe scena licitaţiilor de artă de la noi un pictor cu o viaţă scurtă dar agitată şi cu un destin tragic. "Nud în pădure" de Alexandru Romano s-a vîndut cu 1.200 de euro, dublul preţului de pornire. Debutul de la Monavissa a fost repede urmat, peste numai o săptămînă, de o apariţie şi la Alis. Aici s-a dat cu 8 milioane de lei, adică vreo 200 de euro, "Dans", un ulei pe carton mult mai mic decît uleiul pe pînză vîndut înainte la Monavissa. De această dată, diferenţa dintre Mircea Deac şi experţii de la Monavissa se manifestă nu la anul morţii, ci la cel al naşterii artistului în cauză. Catalogul acestei case de licitaţii susţine că a venit pe lume în 1887, în timp ce Mircea Deac plasează fericitul eveniment în 1894. Nefericitul eveniment al morţii sale este unanim plasat în 1916, iar criticul mai scrie că aceasta s-a produs în momentul ieşirii tînărului şi promiţătorului pictor din "Carul cu bere", cînd afară se desfăşura un bombardament german dintr-un balon Zepelin. Se pare că Alexandru Romano s-a bucurat de ceva reputaţie în scurta sa existenţă, fiind un bun portretist, dar a fost repede uitat.

Sculptorul Oscar Han i-a fost coleg la o expoziţie, undeva la începutul secolului XX, dar şi peste o sută de ani, la începutul secolului XXI, la licitaţia Monavissa din mai 2004. "Lectură", un bronz turnat în 1925 dar datat în 1919, s-a vîndut cu 1.500 de euro, preţ de pornire. Este una dintre puţinele sculpturi vîndute la Monavissa în acest an. De fapt, secţiunea sculpturilor nu este nicăieri nici prea aglomerată, nici prea căutată. Lucrările lui Oscar Han fac, însă, mereu o bună impresie şi vînzare. În martie, tot la GalAteCa, sculptura "Vilegiaturista" s-a vîndut cu 1.200 euro, preţ de maestru, desigur.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb