OFERTĂ SUPRASUBSCRISĂ IPO-ul Aramco a atras 44,3 miliarde dolari până acum

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 decembrie 2019

IPO-ul Aramco a atras 44,3 miliarde dolari până acum

Gigantul petrolier saudit Aramco a primit, până acum, oferte totalizând 44,3 miliarde de dolari pentru acţiunile sale, conform anunţului făcut vineri de managerul ofertei, Samba Capital, preluat de Reuters. Astfel, oferta publică iniţială (IPO) a companiei este suprasubscrisă.

Grupul petrolier de stat intenţionează să vândă 1,5% din acţiunile sale pentru o sumă de până la 96 de miliarde de riali (25,6 miliarde dolari), într-o tranzacţie care i-ar da o valoare de piaţă de 1,7 trilioane de dolari. Cererea totală este, până în prezent, de 1,7 ori mai mare decât oferta de acţiuni, investitorii instituţionali având termen până în 4 decembrie să îşi depună ofertele.

Samba a precizat că a primit oferte de la investitorii instituţionali în sumă de 118,86 miliarde de riali (31,70 miliarde de dolari).

Tranşa retail a ofertei - care s-a închis la data de 28 noiembrie - a atras oferte în sumă de 47,4 miliarde de riali (12,64 miliarde de dolari), adică de aproape 1,5 ori faţă de cantitatea de titluri din oferta destinată investitorilor retail. Conform Reuters, deşi oferta este suprasubscrisă, nivelul de interes pentru gigantul petrolier este relativ "mut" faţă de alte IPO-uri saudite.

Spre exemplu, în cazul listării National Commercial Bank, în 2014, oferta a fost suprasubscrisă de 23 de ori pe partea de retail.

Conform unor surse citate de Reuters, fondurile suverane de investiţii din Abu Dhabi şi Kuweit au în plan să investească în acest IPO, care ar putea fi cel mai mare la nivel mondial dacă va depăşi listarea record a gigantului chinez al comerţului online, Alibaba, din 2014. Compania a atras, atunci, 25 de miliarde de dolari prin IPO-ul lansat în SUA.

Aramco are în plan să listeze 5% din Aramco până în 2021. Conform autorităţilor, această listare este punctul central al planului guvernului Arabiei Saudite de a transforma economia prin atragerea de investiţii străine şi prin diversificare.

După listarea pe piaţa saudită, Aramco vrea să se listeze şi pe o piaţă majoră din exterior, însă aceasta nu a fost aleasă deocamdată.

Anul trecut, Aramco a fost cea mai mare companie petrolieră din lume, depăşind Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), Royal Dutch Shell, Total şi BP, conform agenţiei de evaluare financiară Fitch. Aramco are rezerve de ţiţei de aproximativ 265 de miliarde de barili, reprezentând 15% din depozitele mondiale de petrol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb