Oficial FMI: Fragmentarea economiei mondiale ar putea şterge 7% din PIB-ul global

S.B.
Macroeconomie / 11 decembrie 2023

Oficial FMI: Fragmentarea economiei mondiale ar putea şterge 7% din PIB-ul global

Numărul doi în ierarhia Fondului Monetar Internaţional a avertizat luni că fragmentarea economiei mondiale şi modificările apărute în comerţul bilateral ar putea declanşa "un nou Război Rece", având în vedere conflictul din Ucraina şi tensiunile dintre SUA şi China, informează Agerpres.

Gita Gopinath, director adjunct al FMI, a declarat la un eveniment organizat de International Economic Association la Medellin, Columbia, că pierderile potenţiale ar putea să se situeze între 2,5% şi 7% din Produsul Intern Brut global, dacă economia mondială se va fragmenta în două blocuri, care ar urma să se regrupeze în jurul SUA şi Europei în vest şi Chinei şi Rusiei în est.

"Deşi nu există semnale ale unei retrageri pe scară largă din globalizare, apar crăpături pe măsură ce fragmentarea geoeconomică este din ce în ce mai mult o realitate. Dacă fragmentarea se va adânci, am putea să ajungem într-un nou Război Rece", a spus Gita Gopinath.

Impactul pandemiei de COVID-19, care a blocat transportul de bunuri, în special din China, precum şi efectele invadării Ucrainei de către Rusia, care a provocat o explozie a preţurilor la energie şi materii prime, a determinat guvernele să se reorienteze spre protejarea propriilor cetăţeni prin repatrierea producţiei în interiorul ţării sau în alte ţări prietenoase cu care au relaţii mai stabile.

În consecinţă, după mai mulţi ani de tensiuni comerciale sporite şi tarife vamale în creştere, China nu mai este cel mai mare partener comercial al SUA, acest rol fiind preluat de Mexic. Ponderea Chinei în importurile SUA a scăzut la 13% în prima jumătate a acestui an, de la 22% în 2018.

Aproximativ 3.000 de măsuri de restricţionare a schimburilor comerciale au fost impuse anul trecut la nivel mondial, de aproape trei ori mai multe decât în 2019.

O astfel de fragmentare ar putea avea consecinţe serioase care să depăşească beneficiile pe partea de rezilienţă şi securitate a economiilor interne, a avertizat Gopinath.

"Dacă nu vor fi gestionate în mod corect, costurile ar putea foarte uşor să devanseze aceste beneficii şi potenţial să inverseze cele aproape trei decenii de pace, integrare şi creştere care au ajutat la scoaterea din sărăcie a miliarde de persoane", a adăugat oficialul FMI.

Gopinath a menţionat că fragmentarea globală ar putea face dificilă rezolvarea unor provocări precum schimbările climatice şi a făcut un apel către ţările lumii să implanteze abordări "pragmatice" care păstrează beneficiile comerţului liber, cât mai mult posibil.

Un acord de tip "coridor verde" ar putea garanta fluxul internaţional de minereuri vitale pentru tranziţia la energia curată, a apreciat oficialul FMI, în timp ce acorduri similare pentru produse alimentare şi materiale sanitare ar putea asigura un nivel minim al fluxurilor transfrontaliere într-o lume din ce în ce mai incertă.

"Astfel de acorduri ar proteja obiectivele globale vizând evitarea devastărilor provocate de schimbările climatice, insecuritatea alimentară şi catastrofa umanitară legată de pandemie", a spus Gopinath.

Aceasta a adăugat că orice restricţionare a importurilor pe motive de securitate naţională ar trebui să fie una redusă şi ţările ar trebui să analizeze dacă există cu adevărat o lipsă de furnizori din regiuni mai puţin riscante, în special pentru tehnologii utilizate la scară largă precum semiconductori, înainte de a decide să repatrieze producţia.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. FMI uita sa ne spuna ca S & P 500 intra pe un trend natural de DEsinflatie spre deflatie in raport de PE... ceeea ce corspunde foarte foarte bine cu perioada 1910-1915 spre 1920 1945... sau 1970-1995...

    oricum pretul spului este in bula de pret in raport cu cate ore de munca te costa un index... stim ca media istorica tre sa fie mult mult mai jos.... 

    s c c r e t 

    1. ... scc ... valutele is apreciate intre ele ... altfel pus - totul ii relativ ... e un joc pe indici ... fragmentarea poate duce la -7%din pib din simplul motiv ca iti dispar termeni de comparatie ... paradoxal - ai crestere pe dolar, economic (plus valoare) poate fi exact pe dos ... este principalul motiv pentru care nu inteleg resetarea ... ce pui in loc?! ...

      ... bill gates intra intr-un bar - statistic vorbind - toti is milionari ... bill gates intra intr-un bar in rusia si ii da pe toti afara - statsitic vorbind, bill gates s-a imbogatit ... barmanul inca nu a inteles ce s-a intamplat ... clientii s-au dus peste drum ...

      ceva de genul romania 90-2000 si cv “milionari” urmeaza in usa… sau mai bine spus cv de genul ca Japonia “milionari” urmeaza in usa..

      usa are programata in fata taiere de zerouri sau paritati… gen cum a avut ro prin 40 20000 mii lei - 1 leu; sau 2005 (in bula bursa si imo) 100000 mii lei - 10 lei…. 

      din acest motiv zic… indexurile bursiere se infleaza si defleaza in rapoarte de pret “bani reali / marfuri / ore muncite” … ca sa vezi specula si sa vezi ce te asteapta in fata. 

      s c c r e t 

      eu din 1800 (in multe state) si 1700 (usa) am vazut in date economice pibul real exprimat in cantitate marfuri tranzactionate chiar daca langa pib marfuri e si cel nominal care se declara… de fel se declara nominalul minus etc variatii si il da pib real care nici ala nu e pibul real crud… (pib marfuri cantitative) …

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb