OFICIAL SUD-COREEAN: "Capacitatea nucleară a Phenianului a ajuns la un nivel considerabil"

George Forcoş
Internaţional / 11 septembrie 2016

Echipament militar nord-coreean (Sursă foto: captură Youtube)

Echipament militar nord-coreean (Sursă foto: captură Youtube)

Actualizare 13:22 Coreea de Nord cere Washingtonului să o recunoască drept "stat dotat cu arme nucleare"

Coreea de Nord a cerut astăzi Statelor Unite să o recunoască drept "stat dotat cu arme nucleare", la două zile după ce Phenianul a efectuat al cincilea său test nuclear, cel mai puternic de până acum, transmit agenţiile AFP şi Reuters.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean a declarat: "Obama face ceea ce poate pentru a refuza (Coreii de Nord, n.r.) statutul strategic de stat dotat cu arme nucleare, dar în acelaşi timp el este stupid pentru că încearcă să acopere soarele cu palma''.

Într-un comunicat de presă, citat de Agerpres, purtătorul de cuvânt a afirmat că recentul test nuclear efectuat de Phenian a reprezentat un răspuns necesar la ameninţarea nucleară din partea SUA. ''Coreea de Nord va lucra la dezvoltarea forţei sale nucleare în calitate şi cantitate'', se mai arată în comunicatul citat.

(I.S.)

-----------

Capacitatea nucleară a Coreii de Nord a ajuns la un nivel considerabil şi sunt necesare sancţiuni mai dure şi exercitarea de presiuni sporite asupra acestei ţări, a avertizat sâmbătă ministrul de externe sud-coreean Yun Byung-se, a doua zi după un nou test nuclear efectuat de Phenian, transmit Yonhap şi Reuters.

''În ultimul deceniu, capacitatea nucleară a Coreii de Nord a sporit rapid şi ultimul test nuclear arată că liderul ei, Kim Jong-un, nu intenţionează să schimbe ceva în această privinţă. Avem nevoie de sancţiuni şi presiuni mai multe şi mai puternice (împotriva Coreii de Nord) pentru a crea o situaţie în care nord-coreenii să rămână cu puţine opţiuni, dar să se schimbe'', a spus şeful diplomaţiei de la Seul.

El s-a pronunţat pentru impunerea unui set cuprinzător de sancţiuni contra Phenianului de către Consiliul de Securitate al ONU.

Coreea de Nord a efectuat primul său test nuclear în 2006, atrăgându-şi critici şi sancţiuni din partea Naţiunilor Unite, iar cel mai recent asemenea test s-a desfăşurat în ianuarie. Phenianul a anunţat atunci că a efectuat cu succes primul său test cu bombă cu hidrogen, aminteşte Agerpres.

Al treilea test nuclear nord-coreean, înregistrat în februarie 2013, era considerat până acum cel mai puternic, energia degajată fiind estimată la 6 - 9 kilotone.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat Coreea de Nord pentru testul nuclear

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a condamnat ferm vineri Coreea de Nord pentru ultimul test nuclear şi urma să înceapă imediat discuţii privind măsurile adecvate de impunere a rezoluţiilor ONU în această privinţă.

Într-o declaraţie comună citată de AFP, toţi cei 15 membri ai Consiliului - inclusiv China, cel mai important partener economic al Coreei de Nord şi aliat tradiţional al acesteia - au indicat că "vor începe imediat să elaboreze măsuri adecvate, în conformitate cu articolul 41 al Cartei ONU, precum şi o rezoluţie a Consiliului". Articolul 41 se referă la "măsuri care nu implică utilizarea forţei armate", reaminteşte AFP, potrivit Agerpres.

Statele Unite şi Japonia, urmate de Franţa, s-au pronunţat pentru noi sancţiuni, mai dure, împotriva Coreei de Nord, care a efectuat vineri dimineaţa cel de-al cincilea său test nuclear, de amploarea cea mai mare până în prezent. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a calificat testul nord-coreean drept "o provocare" şi a cerut Consiliului de Securitate să reacţioneze corespunzător.

Vineri, ambasadorul chinez la Naţiunile Unite s-a arătat foarte prudent, apreciind că "trebuie să ne abţinem de la orice provocare a ambelor părţi". Acordul Chinei, stat membru permanent al Consiliului de Securitate, este indispensabil pentru adoptarea de noi sancţiuni sau pentru aplicarea strictă a celor în vigoare.

Aflat la Geneva, pentru negocierea unui armistiţiu în Siria cu secretarul de stat american John Kerry, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat: "Situaţia actuală arată că diplomaţii trebuie să fie mai creativi, nu doar să răspundă cu sancţiuni, sancţiuni şi iar sancţiuni la orice agravare a situaţiei". El a adăugat, potrivit agenţiei Reuters, că "este prea devreme să îngropăm negocierile în formula de şase Trebuie să căutăm căi care să ne permită să le reluăm".

La rândul său, Kerry a afirmat că Statele Unite s-au arătat în repetate rânduri dispuse la un dialog cu Coreea de Nord, dar Phenianul ar trebui să accepte denuclearizarea, ceea ce până acum a refuzat. "Am oferit deschidere după deschidere dictatorului Coreei de Nord", a spus el, adăugând că speră totuşi să se ajungă la un rezultat similar acordului nuclear cu Iranul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb