OFICIALI ASF, AUDIAŢI LA DNA Mircea Ursache, ASF: "Am reiterat că existau şi alte soluţii, decât falimentul Astra şi Carpatica"

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 septembrie 2016

Mircea Ursache, ASF: "Am reiterat că existau şi alte soluţii, decât falimentul Astra şi Carpatica"

Angela Toncescu, reţinută din nou

Procurorii: "Angela Toncescu a acţionat în vederea influenţării deciziilor de la nivelul ASF"

----------

Actualizare 12:21 DNA solicită reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului Adrian Gurzău pentru trafic de influenţă

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea şi referatul în vederea sesizării ministrului Justiţiei pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului Adrian Gurzău, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, informează un comunicat al DNA.

Cererea procurorilor anticorupţie are în vedere faptul că s-a emis ordonanţa de urmărire penală faţă de Adrian Gurzău, în care se arată că există date şi probe ce conturează următoarea stare de fapt: "În perioada 8 aprilie 2015 - 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela, membru şi începând cu data de 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. CARPATICA ASIG SA, i-a promis inculpatului Gurzău Adrian, deputat în Parlamentul României şi administrator în fapt al unei firme, care a şi acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma respectivă, în calitate de prestator şi S.C. CARPATICA ASIG SA, în calitate de beneficiar. Contractul susmenţionat a fost încheiat în data de 2 noiembrie 2015, la solicitarea şi în complicitate cu inculpata Toncescu Angela. Obiectul contractului îl constituia furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de "relaţii clienţi, info-line, contact center vânzare şi marketing", pe o durată minimă de 5 ani. Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada pilot test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro + TVA, plătită de S.C. CARPATICA ASIG SA lunar, urmând ca pentru următoarele 60 de luni, valoarea contractului să fie de 4.000 de euro+TVA, pe fiecare lună. Aşadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro+TVA. Contractul încheiat a fost păgubos pentru CARPATICA ASIG SA, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajaţi ai societăţii, care desfăşurau activităţi similare, la costuri mult mai scăzute".

Potrivit procurorilor, în schimbul acestor promisiuni şi, ulterior, în schimbul încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 şi până în 14 martie 2016, Adrian Gurzău a susţinut că îşi exercită influenţa pe care o avea asupra unor membri din conducerea A.S.F, astfel încât să fie influenţat votul din Consiliul A.S.F. pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig şi pentru ca aceasta să nu fie sancţionată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară.

"Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar şi de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor, şi-a traficat influenţa asupra unor membri din conducerea A.S.F, astfel încât membrii Consiliului A.S.F. să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a S.C. CARPATICA ASIG S.A., deşi prin adresa Direcţiei de supraveghere şi control - Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului A.S.F. constatarea stării de insolvenţă a S.C. CARPATICA ASIG S.A.", mai susţin anchetatorii.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a trei inculpaţi: Angela Toncescu, Dan Hosu şi Ion-Sorin Tatu.

Cei trei sunt prezentaţi, astăzi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

(S.A.)

----------

Actualizare 09:55 Parlamentarul Adrian Gurzău, audiat la DNA în dosarul în care au fost reţinuţi Angela Toncescu şi Dan Hosu

Parlamentarul Adrian Gurzău a fost audiat, în cursul nopţii de luni spre marţi, la sediul DNA, acesta fiind vizat în dosarul Carpatica Asig în care au fost reţinuţi şi Angela Toncescu şi Dan Hosu.

Deputatul a ajuns la sediul DNA în cursul nopţii, în baza unui mandat de aducere, potrivit unor surse din presă.

------

Actualizare 09:15 Soţul Georgianei Hosu, fosta şefă a DIICOT, reţinut de DNA

Dan Hosu, care a fost reţinut luni de procurorii DNA alături de Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig Sibiu, este soţul fostului procuror şef interimar al DIICOT, Georgiana Hosu, potrivit unor surse din presă.

---------

Procurorii DNA au audiat, ieri, mai multe persoane din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, în dosarul legat de falimentul Carpatica Asig, dar, la finalul zilei, au făcut trei reţineri a unor persoane din afara instituţiei.

DNA a transmis, aseară, că a dispus reţinerea pentru 24 de ore, a inculpaţilor Angela Toncescu (la data faptelor preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu) sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, Dan Hosu, (administrator de fapt al unei societăţi comerciale), pentru trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, dare de mită şi Ion-Sorin Tatu (administrator de fapt al unei societăţi comerciale), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

În martie, procurorii DIICOT au anunţat că Ilie Carabulea, fiul său Oprea şi alte cinci persoane - Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Coşa, Georgeta Crideanu şi Gheorghe Nasarău sunt inculpaţi în dosarul Carpatica Asigurări, acuzaţiile fiind constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani, pentru un prejudici de aproximativ 70.000.000 de lei.

Luni dimineaţă, la DNA s-au prezentat Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, şi Cristian Roşu, director general al Fondului de Garantare a Asiguraţilor.

Unele surse spun că procurorii i-au audiat şi pe Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreşedinte ASF, dar şi pe Marius Vorniceanu, vicepreşedinte ASF pentru asigurări.

Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Mircea Ursache a spus că este foarte bine că se clarifică situaţia, după ce a fost audiat, ieri, în calitate de martor, la Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul legat de falimentul Carpatica Asig.

Mircea Ursache ne-a declarat: "Am ţinut să reiterez faptul că existau şi alte soluţii, în cazul celor două companii de asigurări (n.r. Astra şi Carpatica Asig), decât falimentul".

Domnia sa a mai spus, la ieşirea de la DNA, că a fost chestionat în legătură cu "toate faptele care au condus ca piaţa asigurărilor de astăzi să fie într-o implozie".

Recent, judecătorii instanţei supreme au admis cererea DNA care solicita suspendarea lichidării sau a demarării falimentului Carpatica Asig. Astfel, procedura falimentului a fost oprită prin decizia definitivă, până la jumătatea lunii octombrie.

În urmă cu două săptămâni, ziarul "BURSA" a relatat că procurorii au ridicat toate documentele din ASF legate de Carpatica Asig. Fondul de Garantare a Asiguraţilor a preluat de la Carpatica Asig, 27.270 dosare de daună, precum şi 1.265.970 de contracte de asigurare. Până la data de 1 septembrie, FGA a primit 1193 cereri de plată.

Comunicatul procurorilor, dar şi audierile efectuate ieri, lasă să se înţeleagă că, în dosar, sunt vizate şi persoane din cadrul ASF. De altfel, DNA precizează explicit că, în cauză, se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane.

În noul dosar privind Carpatica Asig, de la DNA, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 26 septembrie 2016, faţă de inculpatul Cataramă Cătălin Marian, comisar şef de poliţie, şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:- acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată,

- fals informatic, în formă continuată, - folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, - luare de mită.

Potrivit DNA, începând cu 30 martie 2015, inculpata Toncescu Angela, la acea dată administrator - membru în Consiliul de Administraţie al S.C Carpatica Asig SA, a acţionat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terţe persoane aflate în cercul său relaţional, în vederea influenţării deciziilor de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în favoarea intereselor sale personale şi ale societăţii de asigurări: "Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obţinerea avizului necesar numirii sale în funcţia de preşedinte Consiliului de Administraţie al S.C. Carpatica Asig SA, cât şi pentru ca ASF să nu adopte unele decizii nefavorabile societăţii de asigurări S.C Carpatica Asig SA.

Printre persoanele care au acţionat în vederea favorizării/susţinerii intereselor inculpatei Toncescu Angela se numără inculpaţii Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan şi o altă persoană, administratori de drept sau în fapt ai unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul asigurărilor.

Astfel, în perioada 30 martie 2015 - 14 martie 2016, în schimbul influenţei asupra unor persoane din conducerea ASF, persoanele susmenţionate au pretins şi primit foloase necuvenite constând în indemnizaţii lunare de la SC Carpatica Asig SA.

Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societăţile administrate de inculpaţi sau interpuşi ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 euro fără TVA".

Conform DNA, concret, acţiunile celor inculpaţilor Tatu Ion-Sorin şi Hosu Dan au vizat influenţarea voturilor exprimate la data de 04 august 2015 în cadrul Consiliului ASF, astfel încât: - să fie demarată procedura de avizare a inculpatei Toncescu Angela, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Carpatica Asig, - să nu fie sancţionată aceeaşi inculpată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară, - să fie menţinută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a Carpatica Asig, în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situaţie financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcţionare şi constatarea stării de insolvenţă (urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro).

Procurorii mai arată, în comunicatul de ieri: "În data de 03 august 2016, inculpatul Hosu Dan, prevalându-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului Cataramă Cătălin Marian, ca fost şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi, din cadrul IGPR-DCCO, l-a instigat pe acesta din urmă să acceseze, fără drept, sistemul informatic administrat de către M.A.I. - Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date şi să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate.

În baza acestor informaţii, inculpatul Hosu Dan a urmărit să încheie mai multe înţelegeri patrimoniale cu urmaşii persoanelor decedate cu scopul obţinerii unui procent semnificativ pentru sine din sumele ce urmau a fi acordate de către societăţile de asigurări responsabile civilmente.

În data de 26 august 2016, pentru «ajutorul» acordat, inculpatul Hosu Dan i-a oferit cu titlu gratuit inculpatului Cataramă Cătălin Marian un sejur într-un resort de pe litoralul românesc, lucru pe care acesta din urmă l-a acceptat".

Inculpaţii Toncescu Angela, Hosu Dan şi Tatu Ion-Sorin urmează să fie prezentaţi, la data de 27 septembrie 2016, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

La sfârşitul anului trecut, Carpatica Asig avea capitaluri proprii de minus 611,4 milioane de lei, cu un necesar de capital corespunzător de 690,4 milioane de lei, conform cerinţelor regimului Solvabilitate I, un coeficient de lichiditate de 0,31 şi o marjă de solvabilitate de minus 612,9 milioane de lei. La 30 iunie 2016, situaţia financiară a societăţii s-a menţinut în teritoriu negativ, Carpatica Asig înregistrând capitaluri proprii de minus 613,7 milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,46 şi o marjă de solvabilitate de minus 615 milioane de lei, conform ASF.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Transportatori au deranjat roiul de albine?

    Tano Caridi-Caracatita. 

    Din poza de grup, de langa domnul Gurzau lipseste Andreea Paul. Este pacat pentru ca Gurzau si Paul au fost frati in cuget si simtiri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb