Olaf Scholz şi Vladimir Putin discută despre criza din Ucraina la distanţă de şase metri unul de celălalt

Olaf Scholz şi Vladimir Putin discută despre criza din Ucraina la distanţă de şase metri unul de celălalt

G.B
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 15 februarie 2022

Olaf Scholz şi Vladimir Putin (Sursa foto: Twitter)

Olaf Scholz şi Vladimir Putin (Sursa foto: Twitter)

Moscova- Digi24-15 februarie2022: Cancelarul german Olaf Scholz a ajuns astăzi la Moscova într-o misiune cu mize mari de a preveni războiul, pe care Deutsche Welle a descris-o drept "probabil ultima şansă pentru pace". Acesta a fost aşezat la la aceeaşi masă lungă la care a stat şi Emmanuel Macron, iar la începutul discuţiilor, Vladimir Putin i-a transmis că cooperarea ruso-germană în domeniul energetic este o prioritate pentru Rusia, care consideră Berlinul ca fiind unul dintre principalii săi parteneri.

Cu puţin timp înainte de aterizarea cancelarului german la Moscova, ministerul rus al apărării a anunţat retragerea parţială a trupelor de la graniţa cu Ucraina, într-o încercare de dezamorsare a situaţiei.

Olaf Scholz a fost aşezat la masa lungă a lui Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a aşezat marţi pe cancelarul german Olaf Scholz la capătul unei mese lungi de şase metri la Kremlin pentru convorbirile despre criza ucraineană, aceeaşi poziţie pe care a ocupat-o şi preşedintele francez Emmanuel Macron săptămâna trecută, relatează dpa.

Masa albă, acoperită cu sticlă, cu motive florale, a devenit subiect de meme pe internet după ce s-au publicat imagini de la convorbirile dintre Macron şi liderul rus.

Precum şi în cazul lui Macron, Scholz a refuzat să se supună unui test rusesc PCR înainte de discuţii, optând, în schimb, pentru efectuarea unui test de către un medic de la ambasada germană în avionul său după aterizare, înainte chiar de a coborî din avion.

De aceea, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, distanţa fizică dintre liderii german şi rus va trebui să fie mai mare decât de obicei în cadrul discuţiei, transmite Agerpres.

"Dar acest lucru nu va afecta caracterul întâlnirii, conţinutul sau durata", a spus Peskov, adăugând că convorbirile vor fi "extinse".

Cooperarea ruso-germană în domeniul energetic este o prioritate pentru Moscova, care consideră Berlinul ca fiind unul dintre principalii săi parteneri, i-a transmis preşedintele Vladimir Putin cancelarului Germaniei Olaf Scholz înaintea discuţiilor de la Kremlin.

Liderul de la Kremlin a mai spus că Rusia, în calitate de exportator de gaze naturale, este un furnizor de energie de încredere, notează Reuters.

"Din nefericire, vom dedica o parte semnificativă a discuţiei de astăzi problemelor legate de situaţiei din Europa şi securitate", a mai subliniat Putin, citat de BBC News.

Poziţia de negociere a lui Olaf Scholz, aflat la începutul mandatului, a fost una delicată, în condiţiile în care mai mulţi comentatori au pus sub semnul întrebării solidaritatea Berlinului faţă de Ucraina şi aliaţii occidentali din cauza gazoductului Nord Stream 2.

"O nouă agresiune militară ar avea consecinţe grele pentru Rusia"

Înainte de deplasarea de la Kiev şi Moscova, şeful guvernului federal de la Berlin a scris luni pe Twitter un mesaj dur la adresa Rusiei.

"Aşteptăm din partea Moscovei semne imediate ale dezescaladării", a scris Scholz, apreciind că "o nouă agresiune militară ar avea consecinţe grele pentru Rusia" şi calificând situaţia drept "extrem de gravă".

Mizele turneului diplomatic al lui Scholz ar putea fi uriaşe. Deplasarea lui Olaf Scholz la Moscova este "probabil ultima şansă" pentru a obţine pacea, a declarat duminică seară ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, la postul german Bild TV.

Germania, cel mai mare partener comercial al Rusiei din Europa a avertizat luni Moscova asupra unor sancţiuni de mare amploare dacă Rusia atacă Ucraina.

Luni, Olaf Scholz a declarat reporterilor, direct de la Kiev, că nu există "nicio justificare rezonabilă" pentru consolidarea armatei ruse la graniţele Ucrainei şi a cerut Moscovei "să accepte ofertele existente de dialog". De asemenea, cancelarul german a susţinut că este "hotărât" să menţină ajutorul Ucrainei pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia, potrivit The Guardian.

Scholz a mai transmis reporterilor că "nicio ţară din lume" nu a oferit Ucrainei mai multă asistenţă economică în ultimii opt ani decât Germania, invocând ajutorul de peste 2 miliarde de dolari, despre care spune că a făcut Kievul "mai rezistent şi mai independent împotriva influenţei străine". "Pot să vă asigur că suntem hotărâţi să continuăm acest sprijin", a spus el după discuţiile cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

La rândul său, preşedintele ucreainean Volodimir Zelenski i-a spus cancelarului german, în contextul tensiunilor cu Rusia, că Ucraina consideră că gazoductul Nord Steam 2 este "o armă geopolitică".

Nord Stream 2, arma geopolitică a Rusiei prin care vrea să dividă Occidentul

Săptămâna trecută, cancelarul Scholz a fost la Casa Albă, ocazie cu care preşedintele american Joe Biden a spus că Germania este unul dintre principalii aliaţi de încredere, iar Nord Stream 2 va fi oprit în cazul în care Rusia atacă Ucraina.

Totuşi, cancelarul german Olaf Scholz nu a făcut referire la gazoduct în timpul conferinţei de presă şi a refuzat să se angajeze să pună capăt conductei dacă armata rusă realizează o incursiune pe teritoriul ucrainean.

Scholz a refuzat să precizeze ce este pregătit să facă pentru a opri Nord Stream 2, spunând doar că Germania va întreprinde aceiaşi paşi precum Statele Unite pentru a pedepsi Rusia. Presat de un reporter american să spună dacă asta va însemna "tragerea din priză a gazoductului", Scholz a refuzat din nou să răspundă, părând că îşi dă uşor ochii peste cap din cauza întrebării dificile.

SUA, Marea Britanie, Ucraina şi câteva state membre ale Uniunii Europene s-au opus categoric construcţiei conductei încă de când a fost anunţată în 2015 şi au avertizat că proiectul Nord Stream 2 va spori influenţa Moscovei în Europa.

Gazoductul Nord Stream 2 va transporta gaze din Rusia în Germania. Sursă foto: Profimedia Images

Gazoductul de 1.200 de kilometri a fost terminat în septembrie şi aşteaptă acum certificarea finală. Dar, cu toate că Nord Stream 2 nu este încă operaţională, a devenit deja un subiect controversat pentru aliaţii tradiţionali transatlantici într-un moment tensionat între Rusia şi Occident.

Potrivit experţilor, faptul că problema gazoductului a creat atât de multe discuţii aprinse între membrii coaliţiei NATO reprezintă un câştig pentru Vladimir Putin. "Tot ceea ce ţinte de Nord Stream 2 a fost o victorie pentru Rusia", a spus pentru CNN Kristine Berzina, asociat de top al unui centru nonpartizan de cercetare din SUA

"Având în vedere că obiectivul Rusiei este să dividă pe toată lumea, dacă vor să distrugă unitatea NATO şi a Uniunii Europene, această conductă este canalul perfect." Timp de ani de zile, atât Rusia, cât şi Germania au susţinut că gazoductul este doar un proiect de afaceri şi că nu are nimic de-a face cu politica.

Gazprom a investit deja 11 miliarde de dolari în Nord Stream 2

Gazoductul Nord Stream 2 este cu atât mai valoros pentru Rusia cu cât aceasta îşi completeză mai bine de 40% din bugetul de stat cu veniturile care ţin de exporturile de gaz şi petrol. Dacă va fi pornită, conducta cea nouă va livra 55 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc pe an.

Gazprom, compania rusească ce deţine gazoductul, a spus că preţul mediu al exporturilor din 2021 a fost de 280 de dolari pentru 1.000 metri cubi de gaz, ceea ce înseamnă că noua conductă ar putea valora mai mult de 15 miliarde de dolari pe an. De altfel, Gazprom a investit deja 11 miliarde de dolari în proiectul Nord Stream 2.

Gazoductul Nord Stream 2, prin care se livrează gaze naturale ruseşti pe sub Marea Baltică în Germania, evitând Ucraina, subliniază situaţia dificilă în care se află cancelarul Scholz în confruntarea cu Rusia privind agresiunile acesteia în Europa.

Germania este puternic dependentă de energia livrată de ruşi, ceea ce face dificilă impunerea unor sancţiuni Moscovei fără a risca oprirea petrolului şi gazelor în lunile reci de iarnă.

"UE şi NATO sunt unite alături de Ucraina"

Totodată, înainte de întâlnirea lui Olaf Scholz cu Vladimir Putin, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a cerut marţi Rusiei să-şi "retragă trupele" de la frontiera cu Ucraina, apreciind că "situaţia poate degenera în orice moment", în timp ce cancelarul german Olaf Scholz este aşteptat la Moscova.

"Situaţia este deosebit de periculoasă şi poate degenera în orice moment", a estimat Baerbock într-un comunicat, adăugând că "responsabilitatea unei dezescaladări îi revine în mod clar Rusiei, care trebuie să-şi retragă trupele".

"UE şi NATO sunt unite alături de Ucraina" şi "trebuie să folosim toate oportunităţile de dialog pentru a ajunge la o soluţie paşnică", a mai afirmat ministrul german de externe în comunicatul publicat înainte de a pleca spre Madrid, pentru discuţii cu omologul său spaniol Jose Manuel Albares.

Aleksei Navalnîi, un posibil subiect de discuţie între Olaf Scholz şi Vladimir Putin

Echipa opozantului rus Aleksei Navalnîi speră că Olaf Scholz, cancelarul federal german, va critica din nou, în timpul vizitei sale de marţi la Moscova şi al întrevederii cu preşedintele rus Vladimir Putin, modul în care este tratat principalul critic al Kremlinului, aflat în detenţie, informează dpa.

"Germania este o ţară care luptă pentru libertate şi justiţie, iar în prezent poziţia ei este mai importantă ca oricând", a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, luni seara, din Germania.

La prima întânire dintre Scholz şi Putin este de aşteptat ca subiectul principal al discuţiilor să fie criza ucraineană, alături de alte câteva probleme bilaterale nesoluţionate dintre Berlin şi Moscova.

Guvernul german a cerut în repetate rânduri, în timpul predecesoarei lui Scholz, Angela Merkel, ca Navalnîi să fie eliberat.

Un nou proces controversat împotriva lui Aleksei Navalnîi ar urma să înceapă în aceeaşi zi cu vizita lui Scholz. În acest nou proces, anchetatorii îl acuză pe opozantul Navalnîi de deturnarea a peste 4,7 milioane de dolari din donaţiile pe care le-au primit organizaţiile sale, acuzaţii pasibile de o pedeapsă maximă de 15 de închisoare. De asemenea, Navalnîi riscă până la şase luni de închisoare pentru ultraj la tribunal, în timpul uneia dintre audierile sale de anul trecut.

Aleksei Navalnîi susţine că procesele împotriva sa sunt motivate politic. El va fi prezent la noul proces din Moscova printr-o legătură video din închisoarea în care se află în prezent.

Potrivit Kirei Iarmîş, procesele împotriva lui Navalnîi sunt unele fabricate, iar acest nou proces este fără precedent. Vladimir Putin îşi ia revanşa "după ce a eşuat în a-l omorî", a spus ea.

În 2020, Aleksei Navalnîi a stat mai multe luni în convalescenţă în Germania, după ce a supravieţuit unei otrăviri cu un agent neurotoxic, otrăvire în spatele căreia el susţine că s-a aflat preşedintele rus Vladimir Putin.

Critic neobosit al Kremlinului, Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea sa în Rusia şi condamnat într-un dosar de fraudă pe care el îl consideră politic şi fabricat. Condamnarea lui a provocat un val de critici şi noi sancţiuni ale Occidentului împotriva Moscovei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb