Centrala extinsă de butadienă din rafinăria Schwechat (Austria) a demarat activitatea operaţională pe 2 mai, parte a strategiei OMV de Rafinare şi Marketing, se arată într-un comunicat remis redacţiei.
"Astfel, OMV îşi continuă abordarea strategică de concentrare pe producţia petrochimică în rafinăriile sale. În paralel cu extinderea centralei de butadienă din Schwechat, are loc construcţia unei noi centrale de butadienă la rafinăria OMV din Burghausen (Germania), activitatea opreaţională a acesteia fiind planificată pentru cel de-al doilea trimestru din 2015", se arată în comunicare.
Butadiena este un ingredient de bază în industria chimică, fiind folosit cu precădere în sectorul auto şi în producţia anvelopelor.
Manfred Leitner, Membru al Consiliului Executiv OMV şi Responsabil de Rafinare şi Marketing, subliniază importanţa strategică a acestei decizii: "Prin extinderea acestei centrale realizăm sinergii pentru rafinăria din Schwechat şi continuăm dezvoltarea în domeniul petrochimic. Astfel, realizăm potenţiale venituri suplimentare şi continuăm să ne consolidăm poziţia competitivă."
Schimbările globale din sectorul de rafinare au crescut din ce în ce mai mult importanţa produselor petrochimice la nivel internaţional, alături de produsele din petrol clasice, ca motorina, ulei pentru încălzit şi combustibili.
"Acesta este motivul pentru care strategia OMV de rafinare implică în continuare concentrarea pe produse petrochimice şi pe investiţii în producţia de materiale esenţiale pentru pieţele emergente", a adăugat Leitner.
Procesul de modernizare a centralei din Schwechat, prin utilizarea unor tehnologii de ultimă generaţie, a demarat în luna septembrie 2013 şi a fost finalizat pe 26 aprilie 2014.
Operaţiunile obişnuite au început pe 2 mai 2014. Astfel, rafinăria şi-a sporit capacitatea de butadienă cu 30% şi poate produce, în prezent, 60.000 de tone de butadienă pe an.
Centrala extinsă poate funcţiona în continuare cu acelaşi număr de angajaţi. Până la 90 de persoane au fost angajate în perioada premergătoare celor şase luni în care rafinăria nu a desfăşurat activităţi, iar până la 300 de persoane au lucrat în rafinărie în perioada modernizării