Grupul petrolier austriac OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom, a anunţat ieri că a finalizat forajele exploratorii la licenţele Hades şi Iris din Marea Norvegiei, unde a descoperit zăcăminte "semnificative" de gaze şi condensat, conform Agerpres.
Potrivit datelor preliminare, OMV estimează că în cazul Hades este vorba de o descoperire cuprinsă între 20 şi 115 milioane de barili echivalent petrol recuperabili, iar în cazul Iris de o descoperire cuprinsă între 20 şi 130 milioane de barili echivalent petrol recuperabili, informează un comunicat de presă al OMV.
"Sunt extrem de mulţumit de rezultatele forajelor care sunt o dovadă a competenţelor de foraj ale OMV. Hades şi Iris ar putea avea o mărime semnificativă, iar licenţele vor fi evaluate pentru a stabili potenţialul descoperirilor", a declarat directorul operaţional de la OMV Norge AS, Knut Mauseth.
Licenţele Hades şi Iris sunt amplasate în Marea Norvegiei, în apropiere de actuala infrastructură de la câmpurile Morvin şi Asgard, 244 kilometri nord-vest de Kristiansund. Adâncimea apei în zonă este de 342 de metri.
Conform strategiei prezentate luna trecută de directorul OMV, Rainer Seele, grupul austriac are un buget de 10 miliarde euro pentru fuziuni şi achiziţii până în 2025. Pe lângă bugetul pentru achiziţii, OMV vrea să investească între 2 şi 2,5 miliarde de euro anual în perioada 2018 - 2025 pentru explorare, rafinare şi procesare de ţiţei şi gaze naturale într-un mod cât mai modern şi mai eficient posibil.
Pe de altă parte, unele surse citate de Bloomberg spun că OMV şi compania petrolieră Abu Dhabi National Oil Co. urmează să semneze la finele acestei luni un acord de parteneriat pentru a extrage petrol din mai multe câmpuri petrolifere offshore din Abu Dhabi.
Acordul ar urma să fie semnat la Abu Dhabi după mai multe luni de negocieri, au declarat sursele.
Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) a acordat noi concesiuni investitorilor străini, în ideea de a dobândi acces la tehnologie şi finanţare şi, de asemenea, pentru a găsi noi pieţe pentru ţiţeiul său.
Potrivit Bloomberg, Adnoc mai poate acorda o participaţie de 20% din acţiunile câmpurilor petrolifere Umm Lulu şi Sateh Al Razboot. Aceasta, după ce, în luna februarie a acestui an, compania petrolieră spaniolă Cia Espanolade Petroleos SA a acceptat să plătească 1,5 miliarde de dolari pentru o participaţie de 20% la aceleaşi câmpuri petrolifere offshore din Abu Dhabi.
OMV, companie la care al doilea mare acţionar, după statul austriac, este fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, Mubadala, va deveni a doua companie ce are legături cu Abu Dhabi care va câştiga o concesiune în acest emirat după compania petrolieră spaniolă Cia Espanolade Petroleos SA, deţinută în întregime de Mubadala.
După ce în ultimii ani şi-a extins cooperarea cu grupul rus Gazprom, OMV începe să se uite mai departe de Rusia "pentru a echilibra portofoliul", declara recent directorul general de la OMV, Rainer Seele.