OMV Petrom a avut o pierdere de 690 milioane lei în 2015, primul rezultat negativ de la privatizare

Ioana Dogaru
Companii / 18 februarie 2016

OMV Petrom a avut o pierdere de 690 milioane lei în 2015, primul rezultat negativ de la privatizare

Actualizare 12:28 OMV Petrom şi ExxonMobil au investit 1,5 miliarde de dolari în perimetrul Neptun din Marea Neagră

OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent, a anunţat, joi, Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Upstream.

OMV Petrom a contribuit cu 50% din această sumă.

"Am forat şapte sonde în acest perimetru, iar majoritatea au întâlnit acumulări de gaze. Avem rezultate suficient de încurajatoare pentru a continua evaluarea viabilităţii comerciale. Decizia finală de investiţie este estimată în aproximativ doi ani", a spus Selischi, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, fiind vorba doar de acumulări de gaze, proiectul nu este influenţat în niciun fel de evoluţiile de pe piaţa petrolului, unde cotaţiile s-au prăbuşit în ultimii ani.

"Suntem în calendar cu acest proiect şi ne propunem din 2018 să continuăm cu execuţia lui, dacă se va dovedi viabilitatea comercială. Nu ştim încă de acum ce soluţii vom aborda. Va trebui să forăm zeci de sonde, să construim o conductă, deci este vorba de investiţii de mai multe miliarde de euro sau de dolari. Ştiu că există multă nerăbdare în jurul acestui proiect, însă, dacă faceţi o comparaţie între acest proiect şi proiectele de autostrăzi, mai ales a celor care traversează munţii, o să vedeţi că noi facem progrese", a adăugat oficialul OMV Petrom.

(A.L.)

----------------

OMV Petrom (SNP) a înregistrat anul trecut o pierdere de 690 de milioane de lei, comparativ cu profit de 2,1 miliarde de lei în anul 2014, primul rezultat negativ de la privatizarea din 2004, iar conducerea şi-a anunţat intenţia de a a nu propune distribuirea de dividende.

Rezultatul de anul trecut a fost influenţat puternic de o pierdere semnificativă înregistrată în trimestrul al patrulea, când compania a contabilizat un cost de 1,9 miliarde de lei din ajustări de depreciere a activelor din producţie, determinată de scăderea preţului petrolului, se arată într-un raport transmis de OMV Petrom Bursei de Valori Bucureşti (OMV).

Vânzările OMV Petrom au scăzut anul trecut cu 16%, de la 21,54 miliarde de lei în 2014 la 18,14 miliarde de lei anul trecut ( miliarde euro).

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A., a declarat: "În 2015, rezultatele financiare ale Grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a preţului ţiţeiului. Contribuţia negativă din Upstream a fost parţial compensată de performanţă foarte bună din Downstream, demonstrând beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Pe parcursul anului, am răspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piaţă şi ne-am îndeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor şi menţinere a poziţiei competitive, concomitent cu reducerea investiţiilor cu 38% faţă de 2014. Cu toate acestea, am reuşit să menţinem relativ stabilă producţia de hidrocarburi, beneficiind de investiţiile şi descoperirile din anii anteriori. În plus, sunt mândră să anunţ că, împreună cu partenerul nostru, ExxonMobil, am finalizat a două campanie de foraj de explorare în perimetrul Neptun, care a inclus săparea a şapte sonde în total, majoritatea indicând prezenţa gazelor naturale, şi testarea cu succes a unei sonde pe structura Domino. Rezultatele sunt suficient de încurajatoare pentru a continuă să evaluăm viabilitatea comercială a dezvoltării resurselor descoperite".

Mariana Gheorghe a adăugat: "Ca răspuns la persistenţa condiţiilor de piaţă nefavorabile, vom continuă să ne ajustăm nivelul de activitate, menţinând totodată o poziţie financiară solidă şi protejând fluxul de numerar extins. Această include intenţia managementului de a propune nedistribuirea de dividende pentru 2015. Un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor este esenţial pentru a ne putea menţine nivelul investiţiilor în viitor, atât în vederea contracarării declinului natural, cât şi pentru dezvoltările ulterioare onshore şi offshore."

"Pentru anul 2016, ne aşteptăm că preţul mediu al ţiţeiului Brent să înregistreze o valoare medie de 40 USD/bbl, iar diferenţialul Brent-Urals să fie mai mare decât în ultimii ani", precizează Mariana Gheorghe.

Aceasta a precizat că se aşteaptă ca cererea de gaze a României să se menţină relativ stabilă, dar concurenţa şi presiunea pe marje vor creşte, având în vedere şi competitivitatea ridicată a gazelor de import.

"Pe piaţă de energie electrică, anticipăm că cererea în 2016 va fi, de asemena, relativ stabilă, dar marjele vor fi scăzute pe parcursul întregului an", spune Mariana Gheorghe.

În 2016, se estimează că marjele de rafinare vor scădea faţă de nivelul înregistrat în 2015, că efect al persistenţei supracapacitatii de rafinare pe pieţele europene. Se preconizează că preţurile mai reduse ale produselor petroliere, că efect al scăderii cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului şi ale produselor, coroborat cu reducerea TVA-ului în România începând cu 2016, vor susţine cererea pentru produsele petroliere, însă concurenţă se va menţine crescută, notează comunicatul.

Câteva amendamente ale cadrului general de taxare din România au fost aprobate, urmând a intră în vigoare în 2016 - 2017. Impozitul pe construcţii se va menţine la nivelul de 1% pe parcursul anului 2016 şi se aşteaptă a fi eliminat începând cu anul 2017, se mai arată în comunicatul OMW.

În plus, conform declaraţiilor autorităţilor, se preconizează măsuri suplimentare în ceea ce priveşte sistemul de taxare pentru activitatea de explorare şi producţie, consultări publice urmând să aibă loc înainte de punerea în aplicare a noilor măsuri, începând cu 2017, precizează sursa citată.

În plus, un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor este esenţial pentru a putea menţine nivelul investiţiilor în viitor, atât în vederea contracarării declinului natural cât şi pentru dezvoltările ulterioare onshore şi offshore, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Pierderea este facuta din condei intrucat preturile la pompa au scazut foarte putin. Un control (verificare) din parte statului este necesar.

    1. Da...asa este..sustine si unul din contabili firmei

    Care e impactul la bugetul de stat al disparitiei impozitului pe profit la Petrom?

    cu medium fiscal constant SI Mai ganditi va cu neacordarea de dividende. 600 milioane euro amortizare PE upstream e trasa Rau de par, caci nu observ o reevaluate dupa 2007 conform IFRS. Daca nu ba razganditi , o sa se intample ca la OMV unde rezultatul a scazut PE 2014 de la 357 la 278 conform IAS 8. VA urez succes, The Brute Engineer

    Eu zic sa le acordam facilitati fiscale in suma dubla, fata de piederile raportate sau sa fie nationalizati fata despagubire

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb