"OMV Petrom" dezminte afirmaţiile referitoare la manipularea preţurilor la energie

ANDREI STAN
Piaţa de Capital #Energie / 18 octombrie 2017

"OMV Petrom" dezminte afirmaţiile referitoare la manipularea preţurilor la energie

"OMV Petrom" (simbol bursier SNP) respinge "alegaţiile de manipulare a pieţei şi vulnerabilizare a sistemului energetic naţional", astfel cum acestea au fost reflectate recent în spaţiul public, precizând că aceste "alegaţii" sunt de natură să afecteze reputaţia companiei şi implicit derularea activităţilor comerciale, potrivit unui comunicat al SNP trimis Redacţiei.

"OMV Petrom acţionează în deplin acord cu legislaţia din România, pe principii comerciale şi de transparenţă", susţine compania.

Potrivit comunicatului, în ultimii 12 ani, "OMV Petrom" a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea sectorului energetic, prin investiţii mari în sector, inclusiv în noi capacităţi de producţie de electricitate, compania arătând că Centrala de la Brazi este cel mai mare proiect greenfield privat în generarea de energie din ţara noastră de după 1989.

Reprezentanţii "OMV Petrom" subliniază: "Întreruperea intenţionată a producţiei şi a comercializării de energie este contrară raţiunii de business a oricărei companii energetice. Dezminţim alegaţiile referitoare la manipularea preţurilor la electricitate.

Compania nu numai că nu a beneficiat de preţurile ridicate din ianuarie 2017, ci dimpotrivă, a fost afectată negativ:

- Din cauza unor defecţiuni tehnice, aşa cum am informat autorităţile competente, Centrala de la Brazi funcţiona la 50% din capacitate încă din octombrie 2016, cu trei luni înainte de vârful de preţuri ale electricităţii, înregistrat în ianuarie 2017.

- OMV Petrom a înregistrat pierderi ca urmare a creşterii preţurilor la electricitate. Compania avea în derulare contracte la termen pentru electricitatea ce urma a fi produsă de Centrala de la Brazi. Din cauza indisponibilităţii a jumătate din capacitate, compania a fost nevoită să achiziţioneze cantităţile respective de pe piaţă, la preturi mai mari, pentru a îşi onora obligaţiile contractuale.

- În plus, potrivit REMIT, alte 15 unităţi de producţie din România au fost indisponibile pe întreaga durată a lunii ianuarie 2017, similar situaţiei Centralei de la Brazi, cu o capacitate cumulată de peste 3.000 de MW; Centrala de la Brazi reprezenta aproximativ 14% din capacităţile indisponibile".

Reprezentanţii companiei menţionează că, în urma creşterii preţurilor la electricitate in ianuarie 2017, Autoritatea Naţionala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) şi Consiliului Concurenţei (CC) au analizat această situaţie. Potrivit declaraţiilor publice ale reprezentanţilor ANRE şi CC, în urma analizei, nu au fost identificate indicii de manipulare a pieţei sau de înţelegeri între jucătorii din domeniu, se mai arată în comunicat.

"Până la acest moment şi, implicit, anterior lansării în spaţiul public a alegaţiilor menţionate, companiei nu i s-a solicitat de către Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind activitatea ANRE un punct de vedere referitor la acestea", mai spun reprezentanţii SNP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb