OMV: "Taxa pe construcţii speciale descurajează investiţiile"

ALINA TOMA VEREHA, Corespondenţă din Viena
Ziarul BURSA #Companii / 25 noiembrie 2013

Gerhard Roiss

Gerhard Roiss

Conducerea OMV, grup care controlează Petrom, şi-a exprimat, vineri, la Viena, îngrijorarea cu privire la impactul taxei de 1,5% introduse de Guvern pentru construcţiile speciale începând de anul viitor.

David Davies, directorul financiar al OMV, a declarat: "Taxa descurajează investiţiile. Noi încă evaluăm impactul pe care îl va avea acest impozit asupra Petrom. Cert este că influenţa va fi una negativă asupra profitului şi asupra investiţiilor. Este posibil ca anumite investiţii să fie anulate pentru că nu vor mai fi rentabile".

Domnia sa crede că Guvernul doreşte să atragă investiţii în domeniul energetic, dar apreciază că taxa de 1,5% îi sperie pe investitori şi a menţionat că trebuie clarificat, în perioada următoare, care sunt exact acele active supuse noului impozit.

"Petrom" investeşte anual circa un miliard de euro în ţara noastră, în special în domeniul explorării şi producţiei. Explorările la mare adâncime sunt extrem de costisitoare şi au un grad mare de risc.

În acest an, Guvernul a decis să taxeze cu 60% veniturile companiilor producătoare de gaze, în plin proces de creştere trimestrială a preţurilor, în cadrul liberalizării pieţei. Recent, Executivul a impus un impozit pe construcţiile speciale, inclusiv cele din sectorul energetic, cu scopul de a strânge la buget venituri suplimentare de circa jumătate de miliard de euro.

Majorarea accizelor pentru carburanţi, transferată consumatorilor

Autorităţile au mai hotărât, recent, să majoreze cu circa 40 de bani pe litru accizele pentru carburanţi. Mai mulţi analişti şi oficiali au spus că această majorare nu va fi în întregime transferată consumatorilor şi va avea un impact limitat în inflaţie.

Însă, Manfred Leitner, directorul pe explorare şi producţie al OMV, a declarat că toate majorările de accize sunt în general suportate de consumatorii de carburanţi nu de operatorii din piaţă. "De ce am suporta o parte din creşterea accizei? Nicăieri în lume nu există aşa ceva", a subliniat domnia sa.

Oficialul OMV a mai spus că în general când sunt creşteri ale preţurilor carburanţilor, cererea scade. Chiar şi aşa, companiile tot nu suportă, din profitul propriu, majorările de taxe impuse de stat.

Gerhard Roiss: "Gazele din Marea Neagră ajung, în primul rând, în România"

OMV vrea să transforme România din importator, în exportator net de gaze naturale, a declarat, vineri, la Viena, Gerhard Roiss, directorul general al grupului austriac. În centrul strategiei OMV stau datele cercetărilor exploratorii din blocurile concesionate de Petrom în Marea Neagră.

Domnia sa a precizat: "Dacă rezervele se vor dovedi exploatabile comercial şi vor fi suficient de mari, acestea se vor îndrepta în primul rând spre piaţa din România, apoi spre ţările vecine. Aceste gaze pot asigura independenţa energetică a României. Dar ca să ajungem să vedem ce putem exploata, trebuie să investim miliarde de euro în exploatare. Deci transformarea României în exportator de gaze necesită multe miliarde de euro, iar ca să atragă investitori România are nevoie de un cadru fiscal competitiv".

Şeful OMV a explicat că optimismul cu privire la resursele din Marea Neagră are la bază primele rezultate exploratorii pozitive în urma forajului sondei Domino, care indică un potenţial important de gaze în blocul Neptun. Anul viitor, Petrom va fora o nouă sondă pentru a confirma datele obţinute în 2012 cu Domino.

La rândul său, Jaap Huijskes, director explorare şi producţie al OMV, a declarat că entuziasmul legat de resursele de gaze din Marea Neagră este bazat pe ceva real, întrucât sonda Domino a arătat, în 2012, că există rezerve importante, care ar acoperi necesarul de consum al României şi nu numai. Ca să aibă mai multe certitudini asupra cantităţii de gaze exploatabile comercial în Marea Neagră, Petrom trebuie să investească mult şi este posibil să tragă o concluzie abia la finele acestui deceniu, susţine domnia sa.

Reprezentanţii OMV au mai spus că nu vor renunţa complet la benzinării şi rafinării, ci vor face doar o optimizare a acestei activităţi. OMV estimează că cererea de carburanţi va creşte cu circa 5% în ţările în care activează (inclusiv Turcia) până în 2021, în timp ce piaţa europeană va cunoaşte un declin.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. din moment ce in 2008 pentru NC115 und NC186 partea OMV a fost de USD 249 Mio platibil in decurs de 3 ani pentru a asigura accesul la rezerve de hidrocarburi de calitate...Taxa ar putea fi asimilata uneia din tarile OECD care asigura 85% din productia concernului. Singura intrebare care se pune este urmatoarea: Daca Petrom asigura 66,9% din productia zilnica (184/275) cum se face ca 85% din productie provine din tarile OECD:-):-):-) Probabil ca domnul prim-ministru a depus cerere si noi n-am stiut. Daca aveti cumva interesul sa modificati puteti sa o faceti prin intermediul redactiei Bursa, singura publicatie adevarata in domeniul financiar " "Wir werden 85 Prozent unserer Produktion in stabilen europäischen OECD-Ländern haben.""------Standard OMV-Chef: 2013 wichtig für Strategiewechsel

    22. November 2013, 12:03  

    Dupa ce sa vazut cu sacii in caruta in urma privatizarii dedicate, frauduloase si secrete a rezervelor Romaniei de hidrocarburi OMV a facut si face totul pentru a transfera caruta in Austria. Acordurile incheiate OMV cu Patriciu si Rompetrol in preajma privatizarii SNP sunau a descalificare de la privatizare pentru ambele grupuri. SRI ar trebui sa scoata dosarul la lumina si scapam de acesti hoti de la OMV. Se transfera la greu costuri catre SNP si Romania si venituri catre OMV si Austria. Acest Roiss a descoperit ca daca creste pretul la pompa scade consumul, dar asta numai daca preturile au ajuns maxim suportabil de consumatori. La salariile din Romania acest nivel este de mult depasit si ca exemplu avem piata auto care este in colaps din cauza pretului la carburanti.

    Iata si o monstra strategia OMV in Romania de sustinere a economiei "De ce am suporta o parte din creşterea accizei? Nicăieri în lume nu există aşa ceva" , Mai exista undeva in lume asa redente mici la petrol si gaze ? Mai nou am vazut intr-o noua reclama ca OMV Petrom ne plateste salariile si ar trebui sa cumparam numai de la ei carburant , 

    Dar o taxa su[plimentara asupra exporturilor de gaze si petrol din Romania in Austria cine o va suporta domnu Roiss ? 

    Mai sus domnul Bestea ia prins pe cei de la OMV si cu ocaua mica in piata . Daca productia din este 66,9 din a OMV iar cealalta este de 33.1% logic este clar cat de ieftin este petrolul furat din Romania pentru ca la calcularea valorii acestuia acel 66,9 din Romania devine 15 % iar acel 33,1 din OECD devine 85 %. Deci redeventele sunt foarte mici MF ar trebui sa se aplece cu putina atentie pe raportarile OMV si SNP pentru ca frauda este atat de mare ca se vede cu ochiul liber tocmai din Germania. Petrolul are o singura culoare iar nu numai ca il amesteca dar si il muta din Romania numai din pix si hartie !  

    Bine ca nu are Arpechimul port la Marea Neagra ca mai plateam niste taxe in plus de 1,5 % ca doar nu aveau sa le plateasca consumatorii lui Roiss din Austria !

    Domnu ponta faceti o lege si votati-o in parlament in ajunul Craciunului " Toata lumea sa plateasca taxa aia pe constructii speciale in afara de OMV ca cica in Austria si Europa nu exista asa ceva ! Sigur o aproba si presedintele basescu ! 

    Cand in aceasta companie majoritar era statul Roman, profitul era de 50 mil EURO, iar acum este de 1 miliard.

    Trageti voi concluziile. 

    1. Profitul e chiar mai mare dar ar trebui sa vedem si dincolo de cifre si de publicitatea agresiva de adormit populatia gen "tara lui Andrei " , SNP iti plateste salariul sau cel mai mare contributor la Bugetul statului.Nu era bine inainte dar nici acum nu e bune sau inlocuit doar hotii vechi cu asta nou.Ce redevente incaseaza Romania ?Faptul ca profitul este 1 miliard nu inseamna automat ca este mai bine pentru tara. Ies foarte multe resurse narturale si financiare din tara prin OMV.

      Bun simt si responsabilitate !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb