ONU acuză regimul şi opoziţia armată siriană de abuzuri împotriva copiilor

A.F.
Internaţional / 6 februarie 2014

Update 17:25 Europarlamentarii vor ca discuţiile de la Geneva să ducă la o soluţie democratică pentru Siria

Discuţiile de la Congresul Geneva II (23-31 ianuarie) privind Siria trebuie continuate pentru a ajunge la o soluţie politică şi democratică în privinţa conflictului şi pentru a pregăti o tranziţie către libertate şi democraţie, au transmis deputaţii Parlamentului European în rezoluţia votată astăzi.

O soluţie de durată poate fi obţinută doar într-un proces politic incluziv, condus de Siria şi sprijinit de comunitatea internaţională, susţin europarlamentarii, exprimându-şi îngrijorarea privind implicarea tot mai mare a grupurilor islamiste extremiste şi a luptătorilor străini, pe fondul fragmentării opoziţiei.

"Găsirea unor soluţii pentru milioanele de sirieni aflaţi în suferinţă, cărora le lipsesc bunurile şi serviciile de bază, trebuie să fie prioritară pentru UE şi pentru comunitatea internaţională", spun eurodeputaţii, cerând o rezoluţie de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în acest sens.

Toate părţile aflate în conflict trebuie să faciliteze ajutorul şi asistenţa umanitare prin toate canalele posibile, inclusiv transfrontalier şi dincolo de liniile de conflict, precum şi să asigure siguranţa lucrătorilor umanitari şi medicali. De asemenea, facilitarea accesului umanitar la civilii aflaţi în nevoie ar trebui să contribuie la creşterea încrederii în rândul tuturor părţilor, la fel ca şi acordurile locale de suspendare a focului şi îndepărtarea asediilor în unele zone urbane, se mai arată în rezoluţie.

Deputaţii europeni cer o acţiune coordonată a UE pentru eliberarea laureatei Premiului Saharov 2011, Razan Zeithouneh, răpită împreună cu soţul domniei sale în Damasc în decembrie 2013. Toţi prizonierii politici, personalul medical, lucrătorii umanitari, jurnaliştii, personalităţile religioase şi activiştii pentru drepturile omului trebuie să fie eliberaţi imediat şi fără nicio condiţie, se mai arată în rezoluţie.

Autorităţile siriene trebuie să respecte calendarul de distrugere a stocului lor de arme chimice, spun deputaţii, subliniind că metodele de distrugere trebuie să asigure protecţia mediului. Cu toate acestea, arată că majoritatea victimelor din Siria au fost cauzate de arme convenţionale.

Înainte de vot, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a adus un omagiu tuturor jurnaliştilor "care susţin dreptul la informare, chiar cu preţul vieţilor lor" în conflictul din Siria. "Fără ei, nu am şti nimic despre atrocităţile şi suferinţa zilnică a populaţiei din Siria. Ne gândim la toţi jurnaliştii care şi-au pierdut viaţa transmiţând despre Siria şi cerem eliberarea imediată a tuturor celor care se află încă în arest", a adăugat Schulz.

---

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a publicat ,ieri, un raport prin acuză regimul sirian şi opoziţia armată că au comis abuzuri grave împotriva copiilor de la începutul conflictului din Siria, informează AFP.

Raportul detaliază o serie de abuzuri, între care tortura şi violul în centre de detenţie ale armatei, folosirea unor copii drept scuturi umane sau recrutarea de adolescenţi de către Armata siriană liberă şi grupările armate kurde.

Documentul, redactat de serviciile reprezentantului ONU pentru copii şi conflictele armate, Leila Zerrougui, a fost trimis săptămâna trecută celor 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate al ONU.

ONU estimează că în această perioadă peste 100.000 de persoane, dintre care 10.000 de copii, au fost ucise şi mai multe au fost rănite.

Raportul arată că utilizarea de către forţele guvernamentale şi miliţiile asociate acestora a armelor şi tacticilor militare disproporţionate şi fără discernământ au provocat moartea şi mutilarea a nenumăraţi copii.

In documentul se mai arată că forţele guvernamentale au arestat, reţinut în mod arbitrar, abuzat şi torturat copii pentru presupusa asociere a acestora cu opoziţia armată, mai informează AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb