Organizaţia Naţiunilor Unite a făcut apel la guvernul din Yemen să permită livrarea echipamentelor de comunicare necesare pentru buna funcţionare a aeroportului din Sanaa, controlat de rebeli şi pe unde trece ajutorul umanitar internaţional, relatează AFP, citată de Agerpres.
Ţară săracă din Peninsula Arabică, Yemenul este devastat de una dintre cele mai grave crize umanitare din lume din cauza conflictului declanşat în 2014 după o ofensivă a rebelilor houthi, apropiaţi de Iran, care au preluat controlul asupra capitalei Sanaa.
Această acţiune a dus în 2015 la o intervenţie militară a unei coaliţii conduse de Arabia Saudită pentru a susţine puterea.
Arabia Saudită, care controlează spaţiul aerian al Yemenului, cu care se învecinează, interzice din 2016 aterizarea avioanelor pe aeroportul din Sanaa, cu excepţia zborurilor umanitare.
După o săptămână de întreruperi din cauza unor atacuri ale coaliţiei, zborurile umanitare, cruciale pentru populaţie, s-au reluat marţi la Sanaa.
"Îndemn guvernul yemenit să permită importarea echipamentului necesar pentru a garanta o securitate şi o fiabilitate maxime pentru zborurile umanitare şi continuarea ajutorului în Yemen", a transmis vineri într-un comunicat David Gressly, coordonator umanitar al ONU pentru această ţară.
"În ultimele 18 luni, echipajele unor zboruri umanitare au relatat despre cel puţin zece cazuri în care au fost incapabile să comunice cu turnul de control din Sanaa, o situaţie potenţial periculoasă", a adăugat Gressly.
El a reamintit că Autoritatea Aviaţiei Civile din Yemen, considerând depăşit echipamentul aeroportului, a achiziţionat în 2019 noi componente.
Însă "în ciuda multor solicitări ale ONU, transferul lor nu a fost permis de coaliţia condusă de Arabia Saudită, care a invocat acordul necesar al guvernului yemenit", a mai spus Gressly.
Conform unei declaraţii de marţi a rebelilor houthi, coaliţia "împiedică sosirea de noi echipamente de comunicare şi de ajutor pentru navigare spre aeroportul din Sanaa, (necesare) pentru a le înlocui pe cele vechi".
ONU susţine că războiul din Yemen a dus la moartea a 377.000 de persoane, dintre care circa 227.000 de decese cauzate de consecinţele indirecte ale conflictului, cum ar fi lipsa apei potabile, foametea şi bolile.