ONU cere Rusiei să retragă trupele de la centrala nucleară Zaporojie

S.B.
Internaţional / 12 iulie

ONU cere Rusiei să retragă trupele de la centrala nucleară Zaporojie

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a cerut joi Rusiei "să-şi retragă urgent personalul militar şi alt personal neautorizat" de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa, şi să o readucă sub controlul deplin al autorităţilor ucrainene, informează news.ro.

Cei 193 de membri ai Adunării Generale au adoptat o rezoluţie cu 99 de voturi pentru, nouă împotrivă şi 60 de abţineri.

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de Rusia la scurt timp după ce şi-a lansat invazia la scară largă în Ucraina în februarie 2022. Centrala este acum închisă, dar are nevoie de energie externă pentru a-şi menţine materialul nuclear rece şi a preveni o topire.

Vorbind înainte de vot, ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghii Kisliţia, a îndemnat ţările să voteze în favoarea rezoluţiei, spunând: "Datorăm acest lucru generaţiilor viitoare. Trebuie să ne asigurăm că ororile dezastrelor nucleare nu se vor mai repeta".

De-a lungul războiului, Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat centrala şi au distrus liniile electrice.

Rezoluţia ONU "solicită încetarea imediată a atacurilor Federaţiei Ruse împotriva infrastructurii energetice critice a Ucrainei, care cresc riscul unui accident sau incident nuclear la toate instalaţiile nucleare ale Ucrainei".

Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a declarat înainte de vot că scopul rezoluţiei este "încercarea de a promova falsa poveste occidentală cu privire la sursa ameninţărilor la adresa instalaţiilor nucleare din Ucraina". În cadrul Adunării Generale, el a arătat ceea ce susţine că a fi rămăşiţele unei drone ucrainene care ar fi fost folosită pentru a ataca centrala electrică Zaporojie la 7 aprilie. Ucraina a negat că ar fi în spatele atacurilor cu drone la care Polianski a făcut referire.

Rusia a fost izolată din punct de vedere diplomatic de mai multe ori în timpul primului an de război, când aproape trei sferturi din membrii Adunării Generale au votat în mod repetat pentru a denunţa invazia Moscovei în Ucraina şi pentru a-i cere să îşi retragă trupele. Rezoluţia adoptată joi cere din nou Rusiei "să-şi înceteze imediat agresiunea împotriva Ucrainei şi să-şi retragă necondiţionat toate forţele militare".

Adunarea Generală a fost punctul central al acţiunilor de la ONU referitoare la Ucraina, deoarece Consiliul de Securitate, format din 15 membri, este blocat de Rusia, care deţine dreptul de veto alături de Statele Unite, China, Franţa şi Marea Britanie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Toate organismele astea nu au un mg de independenta si corectitudine!

    1. Lasa sa are Ruzzia...

      ONU nu știe că nu poate trece peste noi, utilii lui Putler!

    Eu zic sa asteptam ca Israelul si SUA sa puna in aplicare rezolutiile UNSC , ale plenarei ONU, ale Curtii de Justitie Internationale, si apoi mai discutam despre meritele sau dezinformarile din aceasta rezolutie propusa de fUkrainieni si pe care a votat-o o mica majoritate.

    Centralele nucleare de la Zaporojie si Cernobîl au reactoare de presiune de mare putere (RBMK) cu moderatori din grafit si pot fi folosite pentru producerea de plutoniu militar (239Pu).

    Rusia si a luat masuri la inceputul conflictului pentru ca Ucraina sa nu poata produce plutoniu militar si sa construiasca bomba atomica. Astfel in 2022, a fost la Cernobîl si a luat softurile, apoi a ocupat cebtrala nucleara de la Zaporojie.  

    Cerinta ONU de retragere a rusilor de la Zaporojie inseamna drum liber pentru Ucraina spre bomba atomica.

     

    1. SI ce? chiar daca ar fi asa. rusii au bomba atomica si de-aia ataca si ameninta pe toata lumea.

      dc Ucraina aveau bombe atomice crezi ca mai erau invadati de orci? nici pomeneala.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb