Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului a lansat joi un apel către toate părţile aflate în conflict în Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală zdruncinată de revolte soldate cu victime în ultimele zile, 'să se abţină de la orice violenţă' şi a cerut o 'rezolvare paşnică', informează Agerpres.
'Oamenii au dreptul să manifesteze paşnic şi să se exprime liber. Mai mult, protestatarii, indiferent de furia sau nemulţumirea lor, nu trebuie să recurgă la violenţă', a declarat Michelle Bachelet într-un comunicat, cerând eliberarea persoanelor 'reţinute doar pentru faptul că şi-au exercitat dreptul de a manifesta paşnic'.
Responsabila ONU a invitat toate părţile vizate 'inclusiv forţele de securitate, manifestanţii şi alţii să se abţină de la recurgerea la violenţă' şi a afirmat că toate alegaţiile privind încălcarea drepturilor omului 'trebuie să facă obiectul unei anchete rapide, independente şi aprofundate'.
Bachelet a insistat asupra faptului că forţele de securitate străine care ar putea fi chemate să intervină în Kazahstan la cererea autorităţilor pentru 'menţinerea şi restabilirea ordinii publice' trebuie de asemenea să respecte dreptul internaţional.
Totodată, Michelle Bachelet a cerut ca autorităţile să restabilească internetul, subliniind că internetul a fost esenţial pentru serviciile sanitare de urgenţă în timpul pandemiei de COVID-19.
'Închiderea internetului, care are ca efect restrângerea accesului oamenilor la informaţii şi a dreptului acestora la libertatea de expresie, întrunire şi participare alături de o serie de alte drepturi nu este un răspuns la criză, ci riscă să alimenteze violenţa şi revoltele', a subliniat reprezentanta Naţiunilor Unite.
Kazahstanul, cea mai mare ţară din Asia Centrală, este zdruncinată de mai multe zile de o mişcare de proteste care a început cu manifestaţii împotriva creşterii preţului la gazul natural lichefiat, utilizat drept combustibil auto pe scară largă, înainte de a lăsa loc unor revolte haotice.
La Almatî, cel mai important oraş şi centrul economic al ţării, protestatarii au atacat şi incendiat clădiri oficiale, între care primăria şi reşedinţa prezidenţială, potrivit AFP.
Expertul independent rus Arkadi Dubnov declarase joi dimineaţă la postul de televiziune Dojdi că situaţia se degradase în ultimele opt ore, după ce miercuri după-amiază pe străzile din Almatî îşi făcuseră apariţia indivizi cu aspect atletic, care păreau să facă parte din forţe paramilitare, care s-au dedat violenţelor, au deschis focul cu muniţie reală, în timp ce forţele de ordine s-au retras, lăsând oraşul pradă vandalilor. El nu a dorit să precizeze cine se află în spatele acestor 'paramilitari', lăsând să se înţeleagă că este vorba de lupta politică de la vârf, între clanul actualului preşedinte Kassîm-Jomart Tokaiev şi cel al fostului şef de stat, Nursultan Nazarbaiev.
Forţele de securitate au răspuns, trăgând cu gloanţe reale. Michelle Bachelet a subliniat că 'recurgerea la forţa letală, în special la gloanţe reale, nu trebuie utilizată decât ca ultimă soluţie împotriva unor indivizi concreţi atunci când există o ameninţare iminentă cu moartea sau de rănire gravă'.
Autorităţile kazahe au instituit interdicţie de circulaţie la scară naţională, dar 'unele drepturi, cum ar fi dreptul la viaţă, interzicerea torturii şi a oricăror altor rele tratamente, precum dreptul de a nu fi reţinut în mod arbitrar trebuie să fie aplicate în toate circumstanţele', a subliniat înaltul responsabil al ONU.
1. Fariseism pervers
(mesaj trimis de anonim în data de 07.01.2022, 06:25)
La soluția cu ÎNCĂ o revoluție : se cere științific MINTE sau violență ...
2. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 07.01.2022, 08:14)
ce zice ONU e extrem de irelevant... stiu ca se cred ei viitorii conducatori ai lumii .... dar sunt mai irelevanti decat covorasul de la intrarea intr-o casa ....